Jak w temacie, chciałem dziś zdjąć kolektor w mojej 1,9 jtd 115km, odkręciłem koło i chciałem odkręcać od łapy pompę i widzę że raczej nie wyciągnę kolektora / wyczyszczę i złoże w kilka godzin.
Ma ktoś manual jak tą operację szybko przeprowadzić?
Jak w temacie, chciałem dziś zdjąć kolektor w mojej 1,9 jtd 115km, odkręciłem koło i chciałem odkręcać od łapy pompę i widzę że raczej nie wyciągnę kolektora / wyczyszczę i złoże w kilka godzin.
Ma ktoś manual jak tą operację szybko przeprowadzić?
Jaka łapa, jaka pompa!
jaka pompa - pompa wysokiego ciśnienia
jaka łapa - łapa do której jest przykręcona owa pompa :-)
Pompy nie wyciągniesz bez demontażu całego rozrządu,kolektor ssący - dolotowy zawsze czyściłem wymontowując klapę gaszącą, na solidny patyk nawijałem czyściwo, trochę rozpuszczalnika i takim wyciorem da się zasyfiony kolektor oczyścić (nie musi się błyszczeć w środku). Na zakończenie wymontować i oczyścić czujnik doładowania zaślepić EGR, 2 godz. i po robocie
Wyciągniesz pompę bez rozpinania rozrządu - jest na to patentKlapa gasząca?? Jest coś takiego?? Masz na myśli przepustnicę??
Tak to mam na myśli. Przepustnica jest w silnikach gażnikowych. W JTD klapa albo jest otwarta na max. albo się zamyka jak gasisz silnik. Mieszanką paliwowo - pow. steruje komp.
No nie wiem czy to cos da, ja po wymontowaniu musialem wypalac bo niczym tego nie dalo sie wyskrobac
159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita
idzie benzyną ekstrakcyjną ;-) albo gorącą naftą
a jak dochodzisz do kanalow ssacych ? , bo wyciorem przod tyl to tylko strzelby mozna zrobica kanaly dalej pozatykane , jest to jakis polsrodek ale napewno na 100%n nie wyczyscisz
159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita