Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Czujnik klimatyzacji

BaM
    Gość

Domyślnie Czujnik klimatyzacji

Witam, parę dni temu przestałą mi działać klima tzn. włącza się czuć spadek obrotów silnika myślałem że trzeba tylko nabić ale koleś w warsztacie powiedział że klima jest nabita i to coś w elektryce się musiało stać, i mówił że najlepiej by było zacząć od wymiany czujnika klimatyzacji powiedział że za 220zł mi załatwi czujnik ale ja na allegro widzę że są tańsze i nie wiem czy robić u niego z tą klimą czy jechać do innego warsztatu? I powiedział że jak kupie sam czujnik to za 50zł mi go założyć. Tylko teraz tak na allegro jest dużo czujników klimy i moje pytanie jest takie czy używany czujnik będzie dobry czy lepiej szukać nowego ? I czy czujnik od benzyniaka będzie pasował do mojego diesla ? mam Alfe 156 1.9 JTD 2000r.

Z góry dzięki za pomoc !

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Nigdy nie zaszkodzi spytać w dwóch miejscach.
    Tylko wybieraj renomowane warsztaty i nie korzystaj z promocji w tedy nie przepłacisz.
    A tak na marginesie jeśli oczekujesz rzetelnej pomocy to uzupełnij profil , bo nawet nie wiadomo skąd jesteś i nie można ci podesłać jakiegoś sprawdzonego adresu.
    Moja Bella

Użytkownik Maniak resoraków Avatar muckers
    Mieszka w
    Pułtusk
    Auto
    Teraz: Chrysler Pacifica 3.5L LPG 2004 AWD. Poprzedni:Alfa 156 1.9 JTD 16V 2003 SW

Domyślnie

jeżeli się klima załącza to raczej żaden czujnik nie padł, bo by nie załączyło sprężarki. chyba że na chwilę załącza i zaraz wyłącza to już inna sprawa i wtedy to nie wina czujnika tylko za mało lub za dużo czynnika lub też coś zapchane. polecam sprawdzić czy klima chodzi ciągle czy tylko co jakiś czas się załącza.

---------- Post added at 21:40 ---------- Previous post was at 21:38 ----------

czujniki są drogie i oryginał może tyle kosztować co ten gościu chciał, a sama wymiana jest prosta o ile to o tzw. presostat chodzi i o ile będziesz wiedział gdzie on jest.

BaM
    Gość

Domyślnie

za bardzo się nie znam co gdzie jest, on mi coś tłumaczył że jak podłącza bezpośrednio coś to klima chłodzi tylko jak jest normalnie podłączona to nie idzie i mówi że to wina czujnika, dlatego wolał bym dać z 50zł za używany niż 200zł za nowego. I zastanawiam się czy nie podjechać gdzieś i żeby sprawdził to ktoś inny tylko kompletnie nie wiem już gdzie w Krakowie jest ktoś taki niby jest trochę tych serwisów ale wolał bym właśnie podjechać do sprawdzonego.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

A gdzie ten owy czujnik się znajduje, tak dokładniej.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
    Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    156 2.5 V6

Domyślnie

jeśli chodzi o pretostat to znajduje się on na osuszaczu - takiej puszce w zderzaku od strony pasażera
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	osusz.jpg
Wyświetleń:	1505
Rozmiar:	13.7 KB
ID:	54842

Użytkownik Maniak resoraków Avatar muckers
    Mieszka w
    Pułtusk
    Auto
    Teraz: Chrysler Pacifica 3.5L LPG 2004 AWD. Poprzedni:Alfa 156 1.9 JTD 16V 2003 SW

Domyślnie

jak chcesz sam kupić sobie ten presostat to najlepiej najpierw go zdjąć a przynajmniej go zobaczyć i wtedy na allegro zamówić ( jak się okaże uszkodzony to niby zawszę można go zwrócić). Różnicy nie ma czy nowy czy nie, po za oczywistą że nowy powinien dłużej działać (osobiście bym wziął używany). Ciężko stwierdzić czy jechać do innego mechanika czy nie bo jak się okaże że ten ostatni podał prawidłową diagnozę to tylko kasa w plecy.

BaM
    Gość

Domyślnie

czujnik już zamówiłem jutro jadę do niego żeby mi założył, jeśli to nie pomoże to zobaczę co teraz powie a jak sam nie będzie wiedział już co może być problemem to pojadę do innego.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

ja też zamówiłem presostat z MAGNETI MARELLI i jakoś w tygodniu przyjdzie to wymienie, a wymianiam bo nie dawał sygnału na załączenie wetylatora, żeby się załączył ani na I bieg ani na II w sytuacji krytycznej gdzie ciśnienie jest tak duże, że jeżeli nie zbije tego wentylator ani nie zadziała zawór bezpieczeństwa to ukłąd rozpier...yyy!!

BaM
    Gość

Domyślnie

klima naprawiona jednak nie była to wina czujnika tylko przekaźnika można temat zamknąć
    Dzięki wszystkim za pomoc
    Pozdrawiam !