Strona 1 z 12 1234567891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 117

Temat: 147 za 10tys zł ?

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie 147 za 10tys zł ?

Witam.

Rozglądam się za samochodem, które zakupię po wakacjach - najpierw trzeba zarobić pieniądze. Liczę, że będę miał 10tys zł na zakup autka. Oczywiście w około wpadła mi Alfa 147, jest po prostu śliczna i urocza, niestety jeszcze nią nie jechałem.

W budżecie przewiduje jakieś dwa tysiące na nieprzewidziane usterki oraz trzy tysiące na ubezpieczenie, koszty rejestracji oraz wymianę rozrządu, oleju i filtrów. Czy to słuszne założenie?

Najpierw chciałbym poruszyć kilka kwestii.

Pierwsza to fakt, iż został mi rok studiów (kończę w czerwcu 2013) - więc co za tym idzie w tym okresie moje fundusze będą ograniczone. Chciałbym by w kwocie którą posiadam kupił auto nie wymagające wkładu finansowego co najmniej przez ten czas, oczywiście to tylko moje oczekiwania.

Druga kwestia - silnik. JTD ma dobre opinie, dodatkowo chciałbym diesla. Niestety: w mojej cenie ciężko znaleźć będzie 147 z JTD w rozsądnym stanie oraz spalanie rzędu 7l ropy to ciut zbyt wiele (prawie 40zł/100km). Lepszym rozwiązaniem będzie 1.6 + LPG, lecz niestety te silniki posiadają gorsze opinie, jednak są ekonomiczniejsze (8l/100kn daje niecałe 30zł).

Ogłoszenia zaczynają się od około 7tys zł. Domyślam się, że auta za tą kasę to szroty jakich mało. Jak jest jednak z tymi za 10000-11000tys? Napisałem 11tys, gdyż liczę oczywiście, że ktoś by mi zszedł z ceny ciut. Proszę o opinie ludzi będących bardziej w temacie niż ja.

Auto będę kupował koło września/października.

Pozdrawiam, Łukasz.
    Ostatnio edytowane przez zapsu ; 04-05-2012 o 08:37

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

zależy jak miałbyś zamiar używać tego auta .Bo 7 litrów ropy to 1.9 pali w mieście a 8 litrów lpg to twin spark na trasie. A co do stanu ,to prawda jest taka że nawet do tych za 12-14 trzeba by troszkę grosza zaiwestować,bo w 10 letnim aucie na pewno coś do inwestycji się znajdzie,więc nie liczył bym że za 10 tys kupi się auto naprawde godne polecenia.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dzejkop
    Mieszka w
    Śrem, Polska
    Auto
    2.0 TS Selespeed

Domyślnie

Kolego z własnego doświadczenia powiem ci ze odpuść sobie te egzemplarze "okazyjne" za 8-10 tys. Oglądałem 4 alfy w tej kwocie i każda to był szrot. To cała zawiecha do naprawy, silnik calutki uwalony od oleju, to całe auto do pomalowania, wycieki ze skrzyni. Zwiedziłem pół Polski i za każdym razem było gorzej, w koncu kupiłem alfe za 12tys a i tak jest parę rzeczy do zrobienia. Jak już pojedziesz oglądać auto i będzie ci się podobać wizualnie to nie żałuj pieniędzy na pojechanie do stacji kontroli pojazdów, i zrób sobie mini "przegląd". Lepiej wydać te 60-90zl niż później tracić tysiące na naprawy. A panowie sprawdza ci dobrze zawieszenie, będziesz mogł obejrzec autko od spodu.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Pierwsza to fakt, iż został mi rok studiów (kończę w czerwcu 2013) - więc co za tym idzie w tym okresie moje fundusze będą ograniczone. Chciałbym by w kwocie którą posiadam kupił auto nie wymagające wkładu finansowego co najmniej przez ten czas, oczywiście to tylko moje oczekiwania.
    To może lepiej odpuść sobie przez ten rok kupno auta. Bo w każdym używanym aucie może się coś posypać i się okaże, ze pół roku będzie stało w garażu bo nie będziesz miał kasy na grubsza naprawę.

Druga kwestia - silnik. JTD ma dobre opinie, dodatkowo chciałbym diesla. Niestety: w mojej cenie ciężko znaleźć będzie 147 z JTD w rozsądnym stanie oraz spalanie rzędu 7l ropy to ciut zbyt wiele (prawie 40zł/100km). Lepszym rozwiązaniem będzie 1.6 + LPG, lecz niestety te silniki posiadają gorsze opinie, jednak są ekonomiczniejsze (8l/100kn daje niecałe 30zł).
    Nie wiem skąd masz te dane ale jak już kolega wyżej zauważył to 8l lpg z T.S to chyba tylko w trasie, a 7l z JTD to w mieście spali więc porównanie bez sensu.

Ogłoszenia zaczynają się od około 7tys zł. Domyślam się, że auta za tą kasę to szroty jakich mało. Jak jest jednak z tymi za 10000-11000tys? Napisałem 11tys, gdyż liczę oczywiście, że ktoś by mi zszedł z ceny ciut. Proszę o opinie ludzi będących bardziej w temacie niż ja.
    Za 10K zł nie kupisz dobrego JTD nawet z ładnym zdrowym T.S będzie problem nie wspomnę już, ze pisałeś o LPG, a instalacja dobra też swoje kosztuje. Alfe tanio kupić łatwo niestty z tymi tanimi to czesto bywa tak, ze to nasza pierwsza i ostatnia Alfa bo napalimy się kupimy taniszrot, a później płacz i lament jakie to Alfy są do dupy

Auto będę kupował koło września/października.
    Więc masz sporo czasu aby poczytać forum. Wszystko o zakupie modelu 147 zostało już chyba napisane. Awaryjnośc, na co zwracać uwagę co ile kosztuje itp itd

Auto
    w planach

Domyślnie

Zdaje sobie sprawę, że w dziesiecio letnim aucie zawsze jest coś do roboty, dlatego zostawiam sobie rezerwę pieniędzy.

Stacje diagnostyczna odwiedzę na pewno. Chce jeszcze zabrać że sobą kogoś z laptopem i sprawdzić przebieg poprzez kabel. Jednak na ile taka diagnozae serwisie i poprzez komputer pomoże ocenić stan samochodu?

Kolejna kwestia to lepiej kupować krajowe czy sprowadzone?

Dodatkowo zapewne w tym budżecie nie mam co szukać JTD?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

10 tyś na Alfę 147? zapomnij... nawet ładnego TSa za to nie kupisz... nie mówiąc już o JTD, które względnie ładniejsze zaczynają się od 14 tyś...

Poszukaj lepiej 156... i następnym razem użyj opcji SZUKAJ

Pozdrawiam

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Auto
    w planach

Domyślnie

156 odpada, jest zwyczajnie brzydka ta Alfa

Nie pozostaje mi nic innego jak zwiększyć budżet na auto.
    12tys jest już jakaś rozsadniejsza kwota?

Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto

Domyślnie

Na Ts'a 12 tyś, to już lepsza kwota... próbuj Licz się jednak z tym, że w aucie po zakupie trzeba parę rzeczy zrobić... jak wydasz wszystko na auto to może być problem z wymianą oleju, filtrów rozrządu... a takie rzeczy to podstawa po zakupie.

Powodzonka

Auto
    w planach

Domyślnie

Tak jak już pisałem, 10tys liczę na sam samochód. Po Waszych argumentach zwiększam do 12tys. Jednak to nie uszczupla kwoty (3000zł) dodatkowej związanej z wymianą oleju, filtrów i rozrządu oraz ubezpieczeniem i opłatami skarbowymi. Do tego dochodzi 2tys na nieprzewidziane usterki.

Teraz pytanie do Was:
    Jaki jest koszt wymiany oleju, filtrów i rozrządu?

Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto

Domyślnie

W JTD ja zamknąłem się w 700 zł. Ale robione po znajomości Co do TS, to może właściciele niech się wypowiedzą

Pozdrawiam