Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Czerwona kontrolka awari silnika Alfa 156 1,9 jtd

Valari
    Gość

Domyślnie Czerwona kontrolka awari silnika Alfa 156 1,9 jtd

Witam, mam taki problem z moją alfą. Podczas jazdy zapaliła mi się czerwona kontrolka awarii silnika, samochód nie zgasł tylko jechał dalej normalnie chodź chyba trochę stracił na mocy i zaczął dymić, co mu się nigdy jeszcze wcześniej nie zdarzało. Ma jeszcze jeden objaw chodź nie wiem czy on był wcześniej czy nie ( może jestem w tym momencie przewrażliwiony) mianowicie słychać jakby metaliczny dźwięk kręcenia się turbiny (lub czegoś takiego nie potrafcie tego dokładnie opisać) Może mi ktoś jakiś pomysł podrzucić. Jadę dzisiaj z nią do mechanika, ale może najpierw mi ktoś podrzuci, co to może być.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Skoro kontrolka swieci trzeba podlaczyc pod komp auto bo jakis czujnik wykryl jakas anomalie.. Kazdy blad bedzie zapisany w pamieci i polecam Ci zaczac od tego szukanie przyczyn...

Valari
    Gość

Domyślnie

Po podłączeniu pod kompa wyskoczyły takie błędy
    P0191 –Ciśnienie paliwa
    P0236 –Zawór Reg. Ciśnienia doładowania

W pierwszym momencie mechanik myślał, że zawór jest walnięty, ale działa normalnie cofa coś tam, coś takiego mówił. Sprawdził wszystkie przewody dochodzące do turbiny i są one w porządku nie ma żadnych dziur. Więc wystawił werdykt, iż turbina jest padnięta, też twierdzi, że dziwnie chodzi i spala olej ( ma dziwny metaliczny dźwięk podczas włączania się). Teraz moje pytanie jest takie lepiej regenerować czy kupić jakąś używkę. Cena regeneracji 700zł-1200zł a cena używki 500zł tylko czy kupi się dobrą turbinę.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

JA bym regenerował. Bo znając życie masz 97,5 % pewności , że kupisz taką sama jak teraz posiadasz. Używane to sa dobre zderzaki i lusterka wg mnie a takie poważne sprawy jak turbina itp powinny byc zrobione raz a dobrze. Gdzies widziałęm regenerowane na allegro. Koszta Cię czekają ale napewno warto to zrobić i cieszyc się jazdą.

Valari
    Gość

Domyślnie

Też tak myślę, że lepiej zrobić regeneracje i mieć tą gwarancje na ich robotę. Co prawda 1200zł piechotą nie chodzi i ciężko mi wyładować taką kasę, ale czego się nie robi dla niej. Powiedźcie mi jeszcze jedną z racji tego, że jest to spora kasa nie będę tego robił od razu tylko dopiero po 15 czy do tego czasu mogę nią jeździć oczywiście do 2000 max na obrotomierzu?

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Możesz,tylko skoro słychać już że wirnik w turbinie grechocze to żebyś nie zgubił oleju przez turbine bo wtedy będą większe koszta.

Valari
    Gość

Domyślnie

Czyli lepiej sobie odpuścić i nie ryzykować powiększenia sobie kosztów a tak jak pisałem wcześniej zaczął dymić i czuć spalający się olej. Dzięki za rady i pomoc, po wymianie napiszę czy już wszystko śmiga jak wcześniej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Każda anomalia w silniku powinna skutkować postojem auta aż do naprawy. Jak Ci turbina przez 1 km wciągnie olej z silnika to ciekawe co wtedy zrobisz... zobaczysz czarna chmurę dymu i olej na tylnej szybie a w silniku sucho. Fajnie też będzie jak wirnik się rozsypie i znajdziesz go gdzieś w misce

Powodzenia w naprawie

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Valari
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Szczepan Zobacz post
    Każda anomalia w silniku powinna skutkować postojem auta aż do naprawy. Jak Ci turbina przez 1 km wciągnie olej z silnika to ciekawe co wtedy zrobisz... zobaczysz czarna chmurę dymu i olej na tylnej szybie a w silniku sucho. Fajnie też będzie jak wirnik się rozsypie i znajdziesz go gdzieś w misce

Powodzenia w naprawie
    No cóż umiesz podnieść człowieka na duchu a do mechanika mam 4km. Postoi sobie aż do czasu przejazdu do niego i to będzie 4 km grozy z mojej strony

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

4 km... chcesz ryzykować 4 km dalszymi uszkodzeniami? Nie lepiej najzwyczajniej w świecie wziąć linkę i niech ktoś Cię pociągnie?

O wiele bezpieczniejsze wyjście... Pamiętaj też o usunięciu przyczyny awarii swojej turbiny... bo sama się nie rozleciała... Z resztą to już Ci powie mechanik od turbo.

Pozdrawiam

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!