Posta swojego kieruję do ludzi którzy posiadali więcej niż jeden model alfy, interesuje mnie opinia z użytkowania trzech modeli.
Nadeszła zmiana samochodu, moim dotychczasowym samochodem jest Lancia Kappa 2,4 jtd. Z racji tego że nie potrzebuję już okrętu na dłuższe trasy zainteresowałem się czymś mniejszym, zacząłem rozważać model 156 z racji tego że wyposażony jest w podobny silnik do tego jak teraz posiadam. Poczytałem troszkę po internecie i wyczytałem że Alfa 147 jest na tej samej pycie podłogowej co 156 czyli podobne zawieszenia z większego modelu w 147 zapewniać muszą interesujące doznania, doczytałem również że w alfie 147 montowane są dużo większe tarcze hamulcowe niż w większej siostrze co sugerować by mogło że ma dużo lepsze hamulce. Z kolei podobają mi się również alfy 166 z racji tego że to ta sama płyta podłogowa co w moim samochodzie który już znam i wiem co w trawie piszczy.
Jestem w kropce panowie, nie wiem za czym jeździć i co szukać. Czy w alfie 147 kierowca ma tyle samo miejsca co w 156, czy hamulce w 147 są faktycznie zdecydowanie lepsze jak w 156, czy osiągi diesla 1,9 jtd 150km są wystarczające w 147 czy zdecydowanie przyjemniej porusza się 156 z silnikiem 2,4? A może nie szukać kwadratowych jaj i kupić 166 model który teoretycznie już troszkę znam?
Jeśli był by ktoś tak miły odpowiedzieć z grubsza na te pytania był bym bardzo wdzięczny.