Witam mam problem mianowicie moja alfa w miarę jedzie jak jest zimna potem to straszny muł .Na kompie niby wszystko gra chociaż gościu co robił diagnozę podejrzewa czujnik temperatury cieczy. Czy to morze wpływać na osiągi.
Witam mam problem mianowicie moja alfa w miarę jedzie jak jest zimna potem to straszny muł .Na kompie niby wszystko gra chociaż gościu co robił diagnozę podejrzewa czujnik temperatury cieczy. Czy to morze wpływać na osiągi.
"Morze" to przez silnik 1.6![]()
Podepnij pod kompa i zdiagnozuj co go boli twoje auto. Przede wszystkim zwroc uwage na sondae lambda, przepływke, przepustnice, swiece... przyczyn moze byc kilka. za malo podales konkretnych objawów zamulenia auta.
Chodzi oto że jak jest chłodno na przykład jadę rano do pracy to chodzi w miarę dobrze ale jak już wracam gdy temperatura jest wyższa niż 10 stopni to już kicha . Auto chce jechać ale jak by coś je blokowało, pedał w podłogę a on dostaje lekkie wibro po prostu muł.
tez tak mam. to daje sie zaówarzyc. powietrze bardziej chlodne i wilgotne ladnie ciagnei auto. kiedy upal slabe jest. I tak samo zaraz po odpaleniu idzie zwawiej auto a kedy silnik jest juz rozgrzany slabsze jest.
Zacznijmy od diagnosty.... zmień!!!!! Czujnik tem. cieczy nie jest trudny do zdiagnozowania! strach pomyśleć jak by miał zdiagnozować przepływke plus magiczne hasło w teście dynamicznym.
-wykres sond
-przepływka dynamicznie
-sprawdzić dolot (za przepływką w szczególności)
-zwróć uwagę na temp. powietrza zasysanego
-jaki rocznik wozu jest?
-jak ecu 1.5.5 parametry sprawdź parametry adaptacyjne
-świece w jakiej kondycji
-przewody WN
-katalizator bądź katalizatory są i w jakim stanie? (szczególnie prz ecu 7.3.1)
Mało szczegółów z tej diagnostyki podałeś a takie przypadki są trudne, bo mogą mieć 1001 powodów.
W silniku 1.6 jest jedna sonda.
Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
Mam chorobę zwaną ITALIA
Dzięki za odpowiedzi postaram zdiagnozować moje auto u innego elektryka dostałem namiary,bo ten co diagnozował to powiedział że nic tu nie widzi .To troszkę dla mnie dziwne.Drugi co u niego byłem miał problem z podłączeniem do kompa ,nie widział mojego auta potem jak załapał to pokazał że czujnik temperatury cieczy jest walnięty ale głowy nie daje bo inne wartości mówił mu się nie zgadzały.Strach pomyśleć jak oni innym te auta naprawiają .