Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [146] Gdzie zapisany jest przebieg?

xaraf
    Gość

Domyślnie [146] Gdzie zapisany jest przebieg?

Mam okazję zmienić zegary, na takie z wersji 2.0 Quadrifoglio (fotka poniżej).
    Głównie chodzi o dodatkowe czerwoną "obwódkę" wokół tarcz, która doskonale ożywia troszkę mdły zielony w seryjnych zegarach. W związku z tym mam pytanie: czy po zmianie całego modułu z zegarami będę musiał dokonać korekty licznika (żeby zgadzał się ze stanem faktycznym), czy może przebieg zapisywany jest gdzie indziej, np. w ECU ?

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

gdy ja zmienialem licznik w swojej alfie, to ten stan przebiegu co mialem w liczniku przekladanym teraz mam w swojej belli czyli ze 160 tys mam 96 tys wiec wychodzi na to ze stan licznika zapsiywany jest gdzies w liczniku i zostaje tylko korekta. a ile na tamtym jest trzasniete kilosow ???
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

xaraf
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Gopcio
    a ile na tamtym jest trzasniete kilosow ???
    pojęcia nie mam, bo już jest wymontowany, czyli off-line :wink:
    ale potwierdziłeś moje przypuszczenia, też wydaje mi się że to jest zapisywane gdzieś w układzie przy zegarach :| pozostaje tylko korekta, bo nie chcę potem żeby następny właściciel posądzał mnie o jakieś kombinacje... no i dla swojej własnej wygody (kontrola przebiegu dla rozrządu, płynów etc.)

Użytkownik Pirat drogowy Avatar daroo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 145 boXer, Fiat Stilo 1.8 16V

Domyślnie Re: Gdzie zapisany jest przebieg?

Cytat Napisał xaraf
    Mam okazję zmienić zegary, na takie z wersji 2.0 Quadrifoglio (fotka poniżej).
    Głównie chodzi o dodatkowe czerwoną "obwódkę" wokół tarcz, która doskonale ożywia troszkę mdły zielony w seryjnych zegarach. W związku z tym mam pytanie: czy po zmianie całego modułu z zegarami będę musiał dokonać korekty licznika (żeby zgadzał się ze stanem faktycznym), czy może przebieg zapisywany jest gdzie indziej, np. w ECU ?
    nie wiem czy wiesz ale te czerwone kreski nie podświetlają się po włączeniu świateł! I jeśli miałeś zegary wyskalowane do 220km/h to te z QV wogóle ci nie będą pokazywać prędkości.A jeśli nawet to obejdziesz bo się da to prędkościomierz będzie zawyżał prędkość. Stan licznika ma swoją pamięć km w zegarach,któryś scalak odpowiada za to.
    Skąd to wszystko wiem? Wpadłem już na taki pomysł jak ty i kupiłem zegary od QV i nic z tego nie wyszło

xaraf
    Gość

Cytat Napisał daroo
    nie wiem czy wiesz ale te czerwone kreski nie podświetlają się po włączeniu świateł! I jeśli miałeś zegary wyskalowane do 220km/h to te z QV wogóle ci nie będą pokazywać prędkości.A jeśli nawet to obejdziesz bo się da to prędkościomierz będzie zawyżał prędkość. Stan licznika ma swoją pamięć km w zegarach,któryś scalak odpowiada za to.
    Skąd to wszystko wiem? Wpadłem już na taki pomysł jak ty i kupiłem zegary od QV i nic z tego nie wyszło
    piękne dzięki za informacje :wink: problem z adaptacją u Ciebie mógł wynikać z tego, że posiadasz boxera, czyli inny komputer, inna wiązka, etc. Jeśli chodzi o aspekt podświetlenia, to po analizie paru filmów na youtube faktycznie zauważyłem, że te czerwone kreski nie są podświetlane :? natomiast co do wyskalowania prędkościomierza, to chyba tutaj akurat najmniejszy problem, bo impuls jest elektryczny, czyli jednostką odpowiadającą za przeliczanie prędkości jest jakiś czujnik zliczający aktualną prędkość obrotową kół. Jeśli tak jest w rzeczywistości (niech poprawi mnie ktoś mądrzejszy :wink: ) to prędkość powinna być wskazywana dobrze, bez względu na skalę licznika.

P.S. Też irytuje Was to zielone podświetlenie? aż sie prosi przecież, żeby w tak rasowym samochodzie o zacięciu sportowym, zegary też były lekko "agresywne"...

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

piękne dzięki za informacje :wink: problem z adaptacją u Ciebie mógł wynikać z tego, że posiadasz boxera, czyli inny komputer, inna wiązka, etc. Jeśli chodzi o aspekt podświetlenia, to po analizie paru filmów na youtube faktycznie zauważyłem, że te czerwone kreski nie są podświetlane :? natomiast co do wyskalowania prędkościomierza, to chyba tutaj akurat najmniejszy problem, bo impuls jest elektryczny, czyli jednostką odpowiadającą za przeliczanie prędkości jest jakiś czujnik zliczający aktualną prędkość obrotową kół. Jeśli tak jest w rzeczywistości (niech poprawi mnie ktoś mądrzejszy :wink: ) to prędkość powinna być wskazywana dobrze, bez względu na skalę licznika.

P.S. Też irytuje Was to zielone podświetlenie? aż sie prosi przecież, żeby w tak rasowym samochodzie o zacięciu sportowym, zegary też były lekko "agresywne"...[/quote]
    a wiesz, ze nie pomyślałem ze nie działał prędkościomierz bo ten licznik jest z TSa...chociaz obrotomierz i wskaźniki paliwa i temperatury pokazywały dobrze. w sumie pewnie dałoby sie coś zrobić tym temacie ale ja nie chce kombinować żeby nie popsuć czegoś całkiem.
    I co do podświetlenia. temat też już przerabiałem a nawet obgadywałem na innym forum alfy i nie bardzo da się zmienić tą zieleń...Żarówki innego koloru nic nie dają, diody led też nie bo na zegarach jest naniesiona zielona foli czy coś która zawsze będzie dawać zielony kolor :|

Fred
    Gość

Domyślnie

Realny przebieg auta zapisywany jest w ECU pod pozycją Odometer ( moze odbiegac od przebiegu zapisanego w zegarach o 10%)
    Zapis w ECU jest niekasowalny. No chyba ze wgra sie wersje virgin state ( ale tego tak na 100% nie wiem)

fred

krzysiek5555
    Gość

Domyślnie

I co do podświetlenia. temat też już przerabiałem a nawet obgadywałem na innym forum alfy i nie bardzo da się zmienić tą zieleń...Żarówki innego koloru nic nie dają, diody led też nie bo na zegarach jest naniesiona zielona foli czy coś która zawsze będzie dawać zielony kolor
    http://alfa-power.de/thread.php?thre...tuser=0&page=1

moze cos tu bedzie nie znam niemieckiego moze kros kto dobrze zna to by dokladnie jsie rozgladnal na tej stronce i cos napisze jak to zrobic po polskiemu,. i wiele osob z tego by kozystalo i ja tez z wielka checia tez. czerwone bym sobie zrobil

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

no jedyny sposób na zmienienie koloru podświetlenia to zmiana tarcz na jakieś tuningowe, bo fabrycznych raczej nie da się.

krzysiek5555
    Gość

Domyślnie

no jedyny sposób na zmienienie koloru podświetlenia to zmiana tarcz na jakieś tuningowe, bo fabrycznych raczej nie da się.
    tak bylo napisane na tej str?? ja z niemieckiego nie wiem nic wiec pytam.

na tym foto http://alfa-power.de/attachment.php?...6416a4c7d6b57b jet tak jakby zeskrobane zdarte coś nie wiem moze ten zielony kolor???

a na tym http://alfa-power.de/attachment.php?...6416a4c7d6b57b dana oryginalna tarcza pod światło i już na kawałku nie ma tego zielonego wiec jakiś sposub jet bo to chyba nie fotomontarz.

i jak juz byla by zdarta ta zielen to tarcze by swieciły takim kolotem jak by sie zarówki włożylo??