Witam wszystkich miłośników marki.
Na wstępie przeproszę za temat, który pojawiał się pewnie setki razy na forum, ale niestety sytuacja mnie zmusiła. Szukałem osób online z podanym numerem gg aby o to zapytać, ale nikogo nie znalazłem dlatego tutaj ten temat zalozylem
Spraw wygląda następująco.
Mam do kupienia alfe romeo 1.9 jtd 140 km z lipca 2004, świeżo sprowadzoną z zagranicy (Francja), z przebiegiem 230k km(na 99% autentyczny, są do wglądu francuskie zaświadczenia z przeglądów lub serwisów (ciężko powiedzieć - nie tłumaczone)), 5cio drzwiowa, welur, klimatyzacja, nagłosnienie bosa, pełna elektryka, alu 16' z letnimi oponami bringstone i czyste alu 15', ksenony, oczywiscie 6 albo 8 poduszek, system esr i inne(czyli to co alfa ma w standardzie).
Cena 16.500 do czego dochodzi koszt recyklingu i rejestracja czyli 756zł i wydaje mi się że za tak utrzymane auto nie jest to przepłacona cena(auto napewno nie było przed moją wizytą pucowane, bo sprowadziła mi to osoba zaufana, ale mniejsza z tym, nie o tym chciałem pisać w temacie.
Silniczek pracuje równo, jedynie trochę się tłucze pokrywa silnika bo na 3 śrubach wyrobiły się podkładki, ale to wszystko do zrobienia podobno.
Mam do was 2 ogromne prośby.
Jutro umówiłem się, ze podjedziemy na stację diagnostyczną celem sprawdzenia zawieszenia. Jak byście mogli mi powiedzieć, z własnego doświadczenia na co szczególnie zwrócić uwagę zarówno będąc w kanale, jak i na co zwrócić uwagę jeszcze raz oglądając silnik. Czy są części zarówno w zawieszeniu jak i w silniku których niepokojące działanie spowoduje wydatek 2-3-4k ?
Wiem że pytania mogą zdawać się dziecinne, ale niestety jeśli chodzi o mechanikę jestem laikiem
A i jeszcze jedno pytanie, do szczęsliwych posiadaczy tego modelu z tym silnikiem, jak prezentuje się średnie spalanie ? mówimy tutaj zarówno o jeździe z mieście jak i trasy takie 100km oraz styl jazdy raczej spokojny, na tzw ''emeryta''(wiadomo że jak się bedzie deptać w ziemie pedał gazu to i spalanie sięgnie 15l) ? Ciekawi mnie jakie wstedy ar osiąga wyniki.
z góry dziękuje wszystkim za rady, a moderatora przepraszam i jutro wieczorem prosze o skasowanie tematu, bo decyzja zostanie podjęta
pozdrawiam