Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: 100.000km radości z jazdy

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie 100.000km radości z jazdy

I mojemu Mito stuknęło właśnie 100.000km.

Wspaniały, piękny samochód w kolorze Rosso Alfa z rewelacyjnym silnikiem 1.6 jtdm podkręconym do 135KM i 385Nm, rocznik 2009.

Radość z jazdy jest ogromna. Na samą myśl, że miałbym zaraz usiąść za kierownicą uśmiech pojawia mi się na twarzy.

Samochód właśnie mi się zamortyzował, więc za pół roku wymieniam go na nowy, prawie identyczny.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Adalbrecht
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Hyundai i30N

Domyślnie

Ja też mam silnik 1.6 JTDM i także jestem bardzo zadowolony. U mnie co prawda w ciągu miesiąca stuknie dopiero 30 000 km, ale moje odczucia są identyczne i w tym momencie zamieniłbym się tylko na QV. Jedyny mankament to dźwięk zimnego silnika - czasami czuję, że to niefajnie odpalać diesla w małej, czerwonej AR. Pozdrawiam!

Użytkownik Rowerzysta Avatar k1robo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR MiTo 1.4 Multiair

Domyślnie

Ja mam 1.4 MA i tez jestem zadowolony

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał Adalbrecht Zobacz post
    Ja też mam silnik 1.6 JTDM i także jestem bardzo zadowolony. U mnie co prawda w ciągu miesiąca stuknie dopiero 30 000 km, ale moje odczucia są identyczne i w tym momencie zamieniłbym się tylko na QV. Jedyny mankament to dźwięk zimnego silnika - czasami czuję, że to niefajnie odpalać diesla w małej, czerwonej AR. Pozdrawiam!

qv pali prawie 2x wiecej ;]
    wiem co mówie

u mnie zbliża się 70kkm i dalej wywołuje uśmiech na gębie

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

a ile średnio pali 1.6 jtdm? Myślę o zakupie takiego...Czy po zaczipowaniu spalaanie rośnie?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

To zależy kto jeździ :-)
    Po pierwszej wymianie oleju jak bys nie cisnął w 7 l się zmieścisz.
    Spalanie po chipowaniu nie wzrosło.

Naprawdę polecam ten silnik, jest bardzo mocny. Lepszy jest tylko QV.

Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Po pierwszej wymianie oleju jak bys nie cisnął w 7 l się zmieścisz.
    Spalanie po chipowaniu nie wzrosło.

bal znika w 270 km
    wiec nie przesadzałbym z tym lepsiejszym silnikiem w qv
    fakt fajnie sie to to napedza ale w 1.6 max spalnie to 6,7 i jakies 500 km zrobione na tym

w druga strone
    jezdzac spokojnie qv pali ponad 8
    dieselek da rade nawet 5,2 `

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie dobre wersje silnikowe

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post

Z pewnością 1.6 JTDM to udany silnik i można brać taką wersję pod uwagę przy zakupie Mito. Trzeba jednak spojrzeć obiektywnie i zauważyć kilka wad tej jednostki:
    1. Filtr DPF montowany w tym silniku powoduje że nie jest to dobre rozwiązanie dla dużo jeżdzących po mieście. Niedopalenie filtru będzie owocować podnoszeniem poziomu oleju i potrzebą jego częstej wymiany. Trudno też powiedzieć jak taki filtr będzie zachowywał się przy większych przebiegach.
    2. Jak na nowoczesny silnik diesla i małą masę Mito nie zachwyca ekonomią. Spalanie średnie na poziomie 6-7 litrów to w dzisiejszych czasach nie jest powód do dumy przy ropniaku tej mocy .
    3. kultura pracy jak na diesla jest niezła ale średnio pasuje do tak sportowo nacechowanego samochodu jakim bez wątpienia jest Mito.

W mojej ocenie najciekawszymi jednostkami w Mito są TB 155KM i MA170. Obydwa miażdżą osiągami 1.6 JTDM i pasują do charakteru wozu. MA135 KM i TB 120 KM też dają radę ale najmocniejszy Dieselek jest dla nich ciekawą alternatywą dla oszczędnych robiących duże przebiegi w trasie. Wielbiciele Diesla i tak wiadomo co wybiorą
    Zwolennicy benzyny jeśli chcą zaoszczędzić mogą zawsze założyć instalację gazową z którą szczególnie TB120 KM powinien dobrze się spisywać.
    Mito ma naprawdę szeroką gamę silnikową jak na tą klasę - poza wersjami wolnossącymi i najsłabszym dieslem każda jest godna polecenia

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

no to jak widać i słychać w niedalekiej przyszłości alfa zniknie z rynku bo inzynierowie chcieli uszczęsliwić samych siebie i zrobili w trąbe kierownictwo, wypuszczając produkt o nazwie mulitair, gdzie sie nie stanie to ludzie nic dobrego o tym nie mowią, zero oszczędności, niepewna przyszłość (niezawodność) brak możliwości do lpg, słowem chujnia, po co to było robić, po co to psuć fajne auto ?

Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Z pewnością 1.6 JTDM to udany silnik i można brać taką wersję pod uwagę przy zakupie Mito. Trzeba jednak spojrzeć obiektywnie i zauważyć kilka wad tej jednostki:
    1. Filtr DPF montowany w tym silniku powoduje że nie jest to dobre rozwiązanie dla dużo jeżdzących po mieście. Niedopalenie filtru będzie owocować podnoszeniem poziomu oleju i potrzebą jego częstej wymiany. Trudno też powiedzieć jak taki filtr będzie zachowywał się przy większych przebiegach.
    2. Jak na nowoczesny silnik diesla i małą masę Mito nie zachwyca ekonomią. Spalanie średnie na poziomie 6-7 litrów to w dzisiejszych czasach nie jest powód do dumy przy ropniaku tej mocy .
    3. kultura pracy jak na diesla jest niezła ale średnio pasuje do tak sportowo nacechowanego samochodu jakim bez wątpienia jest Mito.

W mojej ocenie najciekawszymi jednostkami w Mito są TB 155KM i MA170. Obydwa miażdżą osiągami 1.6 JTDM i pasują do charakteru wozu. MA135 KM i TB 120 KM też dają radę ale najmocniejszy Dieselek jest dla nich ciekawą alternatywą dla oszczędnych robiących duże przebiegi w trasie. Wielbiciele Diesla i tak wiadomo co wybiorą
    Zwolennicy benzyny jeśli chcą zaoszczędzić mogą zawsze założyć instalację gazową z którą szczególnie TB120 KM powinien dobrze się spisywać.
    Mito ma naprawdę szeroką gamę silnikową jak na tą klasę - poza wersjami wolnossącymi i najsłabszym dieslem każda jest godna polecenia
    3. charakter charakterem, ale jak są tacy którzy chcą kupic mito z dieslem to argument o tym ze nie pasuje jest słaby
    2. srednie spalanie oscyluje kolo 5,5+/-0.3l, podane wartosci przez Ciebie są do osiagnięcia ale przy ciągłym pełnym gazie
    1. a to już dziekować ekoterorystom

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    no to jak widać i słychać w niedalekiej przyszłości alfa zniknie z rynku bo inzynierowie chcieli uszczęsliwić samych siebie i zrobili w trąbe kierownictwo, wypuszczając produkt o nazwie mulitair, gdzie sie nie stanie to ludzie nic dobrego o tym nie mowią, zero oszczędności, niepewna przyszłość (niezawodność) brak możliwości do lpg, słowem chujnia, po co to było robić, po co to psuć fajne auto ?
    a to ciekawa teoria
    ma swietny silnik
    170 konne auto palace 8,5 l na dojazdach 10km w trybie bardziej miejskim niz mieszanym to duzo?
    trasa tychy-dębki okupiona spalaniem 6,6l ! to duzo?

trudno z tymi bezzasadnymi argumentami dyskutować