Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Jakie polecacie preparaty do ochrony felg i czarnidła do opon?

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie Jakie polecacie preparaty do ochrony felg i czarnidła do opon?

Tak jak w temacie, po pierwsze jutro robię regenerację felgi- piaskowanie, zdzieranie lakieru, prostowanie, uzupełnianie przytartych ubytków i nałożenie nowego, nieco ciemniejszego lakieru. Chciałem się zapytać czy jest jakiś preparat do ochrony felg, nie tyle przed zabrudzeniami, co przed korozją, itd? Wiem, że ostatnio na zachodnim rynku wyszło coś w rodzaju silikonu w sprayu, ale bez przesadyzmów- 200 zł za puszkę a na komplet potrzeba przynajmniej 2 puszek.

Drugie pytanie to jakie polecacie czarnidła do opon. I czy faktycznie takie czarnidło zostawia chociaż na jakiś czas efekt mokrej opony, nawet podczas użytkowania opony na asfalcie? Nie chodzi mi tutaj o jazdę po nawierzchni z czarnej "szlaki", ale tez nie chodzi mi tutaj o stanie auta na dywaniku na wystawie.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Abidibi1509 Zobacz post
    Drugie pytanie to jakie polecacie czarnidła do opon. I czy faktycznie takie czarnidło zostawia chociaż na jakiś czas efekt mokrej opony, nawet podczas użytkowania opony na asfalcie? Nie chodzi mi tutaj o jazdę po nawierzchni z czarnej "szlaki", ale tez nie chodzi mi tutaj o stanie auta na dywaniku na wystawie.
    Tego ostatnio użyłem...http://www.formula1.com.pl/index.php...=168&Itemid=12
    te 26 myć to nie skomentuję, ale faktycznie efekt mokrej opony jest, niestety jazda w deszczu po mniej więcej 3 dniach załatwiła ten preparat tak, że efekt mokrych opon znikł, ale to co zostało wygląda całkiem dobrze....jak w miarę świeża opona.

Użytkownik Romeo Avatar krycho91
    Mieszka w
    Radzyń Podlaski
    Auto
    164 T.S

Domyślnie

ale jakie felgi robisz?? jeśli alu to nie wiem jak wygląda rdza w aluminium
    Ze 164 trudno się wyleczyć

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał krycho91 Zobacz post
    A kto pisał o rdzy? Jest napisane "korozja", a jeśli nigdy nie widziałaś skorodowanego aluminium to bardzo mi przykro

Ja na felgi kłade również wosk bo pył z kolocków tak nie przylega do zawoskowanej felgi, a przed korozją to chyba najlepiej odpowiednia powłoka lakiernicza. Co do opon ja używam Poorboy's World Trim Restorer (również do reszty czarnych plastików na zewnątrz go używam) ale on nie sprawi, ze opona będzie się świecić i dobrze bo ja wole czarny ale bez sztucznego połysku efekt jak chcesz "mokry połysk" spróbuj Meguairs Endurance

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

ja do opon używam lakieru do włosów. 5zł kosztuje w biedronce za ok. 400ml. Ma filtr UV, bardzo dobrą cenę i daje bardzo dobre efekty

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Cytat Napisał krycho91 Zobacz post
    tak, alu i nie rdza tylko korozja, tak jak pisze kolega Pływak jest to wyczuwalne nawet w dotyku, chociaż na moich felgach prawie niezauważalne, gdyby ktoś mi nie pokazał
    Dzięki panowie za podpowiedzi

Użytkownik Romeo Avatar Mask
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Lex IS200 SC

Domyślnie

Ja do opon używam "Preparat nabłyszczający z efektem mokrej opony" firmy Moje Auto. Opona co prawda nie wygląda na mokrą, bo tego nawet nie lubię, ale zyskuje soczysty kolor. Opakowanie starcza mniej więcej na 3 użycia - koszt ok. 10-12 zł w każdym markecie Do tego niby trochę konserwuje gumę, uelastycznia i zapobiega pęknięciom, parceniu. Do użytku tylko na boki opony - nie do stosowania na bieżnik.

EDIT:
    Jak się spotkamy to przetestujemy u Ciebie jak to działa, jeśli nie zapomnę zabrać ze sobą

Użytkownik Romeo Avatar krycho91
    Mieszka w
    Radzyń Podlaski
    Auto
    164 T.S

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    A kto pisał o rdzy? Jest napisane "korozja", a jeśli nigdy nie widziałaś skorodowanego aluminium to bardzo mi przykro

Ja na felgi kłade również wosk bo pył z kolocków tak nie przylega do zawoskowanej felgi, a przed korozją to chyba najlepiej odpowiednia powłoka lakiernicza. Co do opon ja używam Poorboy's World Trim Restorer (również do reszty czarnych plastików na zewnątrz go używam) ale on nie sprawi, ze opona będzie się świecić i dobrze bo ja wole czarny ale bez sztucznego połysku efekt jak chcesz "mokry połysk" spróbuj Meguairs Endurance
    W pracy nie stosujemy tego terminu, stosujemy termin utleniania.
    Ze 164 trudno się wyleczyć

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

W takim razie trzeba wprowadzić zapisek do regulaminu forum, że stosujemy tylko takie terminy jakich w pracy używacie

Cytat Napisał Mask Zobacz post
    Ja do opon używam "Preparat nabłyszczający z efektem mokrej opony" firmy Moje Auto. Opona co prawda nie wygląda na mokrą, bo tego nawet nie lubię, ale zyskuje soczysty kolor. Opakowanie starcza mniej więcej na 3 użycia - koszt ok. 10-12 zł w każdym markecie Do tego niby trochę konserwuje gumę, uelastycznia i zapobiega pęknięciom, parceniu. Do użytku tylko na boki opony - nie do stosowania na bieżnik.
    Za te cenę 3 użycia? to już lepiej kupić markowy specyfik za 40 czy 50zł który starczy nam na bardzo bardzo długo i ostatecznie wyjdzie o wiele taniej.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 29-05-2012 o 15:21

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Ja do opon używam Nielsen Briliance. 1l za ok 30pln, wystarcza na całe życie. Efekt od mokrej opony po nałożeniu do czarnej normalnej po 3 tygodniach jazd wkoło komina.