Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Cieknie przy chłodnicy 166 3,0 Vgaz

kapselek
    Gość

Domyślnie Cieknie przy chłodnicy 166 3,0 Vgaz

No właśnie - pojawia mi się kałuża (nieduża) płynu chłodniczego (po stronie kierowcy na wysokości chłodnicy.
    Zajrzałem i jest tak taki króciec / kolanko czy jak to tam nazwać i cieknie mi tam płyn chłodniczy.
    Pytanie co dokładnie trzeba kupić bo nie wiem jak za bardzo wytłumaczyć w autosklepie24 by wiedzieli o co mi chodzi.

Dodatkowe pytanie czy można zalać (w zbiorniczku mam pusto) wodę destylowaną do czasowego uzupełnienia.

No i kolejna sprawa - przeczyszczenie układu chłodzenia - zbiorniczek wyrównawczy jest jakiś brudny więc mam zamiar wymienić cały płyn chłodzenia (jaki najlepiej kupić) przy okazji wymiany tego łącznika.
    Czy darować to sobie i tylko zbiorniczek wyczyścić ? czy można przepłukać cały układ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

1. Jak to część chłodnicy to tylko klejenie albo wymiana całości (zrób zdjęcie i i wyslij, bo ja też nie bardzo wiem o czym piszesz)
    2. Można zalać destylowaną
    3. Płyn wymień na jaki chcesz - ja jeżdzę na koncentracie Hepu 50/50 z wodą. Ja bym nie dodawał żadnych środków do płukania bo cos jeszcze rozszczelni. Z którego roku alfa?? Zbiorniczek możesz wymontować i wyczyścić środkiem do czyszczenia silników.

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

obejrzyj chłodnicę od wewnętrznej strony, one lubią się degradować jak im minie 10 lat, moja była od środka cała zielona proponuje zakup nowego zamiennika lub używki w bardzo dobrym stanie
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Co do części to zrób zdjęcie i na tym zdjęciu zaznacz kółkiem o jaki element Ci chodzi Wyślij to zdjęcie na PW do kolegi DamianS (on jest z AS24) i opisz o co chodzi i gdzi etyo zlokalizowane. Napewno Ci poradzi i jeżeli taka część jest wymienna to załątwi nową.
    Co to płynu chłodniczego to ja w dizlu co prawda ale zawsze używam polskiego niebieskiego PETRYGO- banieczka 4l kosztuje koło 30 zł(ready to use) i od zawsze i zawsze używam tego płynu i wszystko jest ok silniki się nei przegrzewają. W 156 benzynie zaszalałęm i zalałęm kiedyś PARAFLU który kosztuje krocie i powiem szczerze , że załuję bo szkoda kasy..
    Co do koncentratów to ja osobiście ich nie uważam , bo wole jak juz ktoś w fabryce za mnie wymiesza koncentrat z woda i ja kupuje produkt gotowy.

Co do wody destylowanej to ja bym nie zalał bo szkoda pompy wody...
    No i po wymianie nie zapomnij odpowietrzyć chłodnicy
    [C

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Nie chcę cię martwić kapselek ale raczej do wymiany będzie cała chłodnica :/
    Jak będzie jak mówie to pisz na priv może zdobęde ci coś w rozsądnych pieniądzach.
    Pozdrawiam.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

kapselek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Nie chcę cię martwić kapselek ale raczej do wymiany będzie cała chłodnica :/
    Jak będzie jak mówie to pisz na priv może zdobęde ci coś w rozsądnych pieniądzach.
    Pozdrawiam.
    Mi mechanik powiedział że to może być część osobna przy chłodnicy ewentualnie z przewodem gumowym.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Chłodnica kosztuje majątek, ale są wyborne chińskie zamienniki w rozsądnych piniendzach. Ja jestem szczęśliwym użytkownikiem od ponad roku .

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Co do wody destylowanej to ja bym nie zalał bo szkoda pompy wody...
    Dolać spokojnie mozna, nie jezdziłbym tylko na samej wodzie bo się zagotuje

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał kapselek Zobacz post
    No właśnie - pojawia mi się kałuża (nieduża) płynu chłodniczego (po stronie kierowcy na wysokości chłodnicy.
    Zajrzałem i jest tak taki króciec / kolanko czy jak to tam nazwać i cieknie mi tam płyn chłodniczy.
    Pytanie co dokładnie trzeba kupić bo nie wiem jak za bardzo wytłumaczyć w autosklepie24 by wiedzieli o co mi chodzi.

Dodatkowe pytanie czy można zalać (w zbiorniczku mam pusto) wodę destylowaną do czasowego uzupełnienia.

No i kolejna sprawa - przeczyszczenie układu chłodzenia - zbiorniczek wyrównawczy jest jakiś brudny więc mam zamiar wymienić cały płyn chłodzenia (jaki najlepiej kupić) przy okazji wymiany tego łącznika.
    Czy darować to sobie i tylko zbiorniczek wyczyścić ? czy można przepłukać cały układ?
    Kolego, pewno rozchodzi się o kolanko na dole z szybkozłączką na dolny króciec chłodnicy. Tam jest o-ring uszczelniający, kolanko to demontuje się przez ściśnięcie wystających elementów opaski metalowej. Uszkodzeniu ulega o-ring uszczelniający, zdemontować i dobrać nowy.
    Ewentualnie do ASO i kupić kompletny przewód z tym kolankiem nr eper 60612644

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

jeżeli masz instalację LPG to nigdy nie zalewaj wodą destylowana woda zamarza w 0 stopni Celsjusza a płyny oparte na glikolu w -37 . rozwalisz rozprężnik gazu i po zawodach . Gaz podczas rozprężania osiąga -35 .