Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: Fiat + BMW + Alfa Romeo = ?

Użytkownik Świeżak Avatar Kotlet
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    najszybszy we wsi

Domyślnie Fiat + BMW + Alfa Romeo = ?

Przed chwilą obejrzałem raport na tvn turbo, powiedzieli ze BMW ma zamiar przy współpracy z Fiatem zbudować płytę podłogową dla nowego grande punto, mini i małej alfy (nie powiedzieli jakiej).

Może wiecie gdzie można na ten temat więcej poczytać ? Bo aż mi serce do gardła podeszło.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie Re: Fiat + BMW + Alfa Romeo = ?

Cytat Napisał Kotlet
    Przed chwilą obejrzałem raport na tvn turbo, powiedzieli ze BMW ma zamiar przy współpracy z Fiatem zbudować płytę podłogową dla nowego grande punto, mini i małej alfy (nie powiedzieli jakiej).

Może wiecie gdzie można na ten temat więcej poczytać ? Bo aż mi serce do gardła podeszło.
    To chyba jescze nic pewnego.

Wrzuć w google - "współpraca bmw i fiata"

przykłady:
    http://motoryzacja.wnp.pl/motoryzacy...448_1_0_0.html
    http://www.auto-motor-i-sport.pl/wia...raca-2580.html

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał Kotlet
    Bo aż mi serce do gardła podeszło.
    A niby dlaczego? Chciałbym zauważyć, i jednocześnie zwrócić uwagę wszystkim dumnym Alfaholikom, że Alfa już ma niewiele wspólnego ze sportem samochodowym. Popatrzcie na dowolne wyścigi od rajdów górskich po F1. Gdzie Alfy? Jak ktoś kiedyś powiedział, odcina kupony od przeszłej sławy. A BMW nie. Inżynierowie BMW przygotowują auta w prawie wszystkich specyfikacjach. I nieźle sobie radzą. Może taki mariaż sporo dać. Wprawdzie zaczynają od wspólnej płyty podłogowej ale może z czasem...
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Świeżak Avatar Kotlet
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    najszybszy we wsi

Domyślnie

Źle mnie zrozumiałeś albo ja źle się wyraziłem. Bardziej chodziło mi o to, że będzie to mieszanka wybuchowa na +

P.S. Ale mnie się marzy samochód na miarę BMW, bądź starych sportowych Alf w 100% stworzonych przez Alfę, a nie jakieś mieszańce.

M@T
    Gość

Domyślnie

Dlatego dobrym krokiem w tym kierunku bedzie powrót do RWD od 169 zaczynając.

Użytkownik Świeżak Avatar talar44
    Auto
    Była AR 146 TI, AR 147 1.6 TS,AR GT 2.0JTS, jest AR Giulia Q4 2.0

Domyślnie

Jak dla mnie to nic dobrego. Moze i Alfa coś zyska ale i też straci zwłaszcza na duszy, bo domieszka konserwatyzmu raczej dobrze jej nie zrobi.
    talar44/AR 146 2.0ti/AR 147 1.6TS/ AR GT 2.0JTS/ AR Giulia 2.0 Q4

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    Chciałbym zauważyć, i jednocześnie zwrócić uwagę wszystkim dumnym Alfaholikom, że Alfa już ma niewiele wspólnego ze sportem samochodowym. Popatrzcie na dowolne wyścigi od rajdów górskich po F1. Gdzie Alfy? Jak ktoś kiedyś powiedział, odcina kupony od przeszłej sławy.
    ozzy, jest to ściśle powiącane z tym, że Alfa jest w rękach Fiata. Zwróć uwagę, że do puki Alfa była samodzielna jej inzynierowie pracowali "pełną parą".
    Fiat ma inne priorytety, z takiego mariażu powstanie kolejny z zunifikowany produkt który niczym nie bedzie się wyróżniał pośród masy samochodów na ulicach :/

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Może nie będzie źle. 164 jest mariażem FIATa+LAncii, Alfy i Saaba-chodzi dokładniej o płyte podłogową. Alfa z całej tej trójki wyszła najpóźniej, a że miałem przyjemność się przejechać całą czwórką to w zasadzie Alfa ma najwięcej sportowego ducha-głównie przez sztywność nadwozia.

Co do BMW, to narazie współpraca z FIATem, a wrzucenie wyników pracy do Alfy Romeo to teza. Może wyjdzie coś z tego- płyta podłogowa we współpracy z BMW, a inżynierowie Alfy zrobią do tego nadwozie itd.... ale bloków GMa i silników BMW w Alfie ja nie chce widzieć :?

Co do udziału Alfa Romeo w sporcie to rzeczywiście coś się zjechało. Ostatnia była 156, a po niej? Nic się nie dzieje. 8C była planowana do FIA GT i coś zawieszone w czaso przestrzeni, 159 GTA wychodzi już 3 lata, nie mówiąc o odpowiedniku do WTCC.

Widać FIAT tnie inżynierie sportową w Alfie. Inna sprawa, że FIAT i Ferrari są teraz widoczne głównie w sporcie(Punto S2000), jeszcze można nadmienić Maserati (FIA GT).
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał talar44
    Moze i Alfa coś zyska ale i też straci zwłaszcza na duszy, bo domieszka konserwatyzmu raczej dobrze jej nie zrobi.
    Myślisz? Odrobina niewidocznego konserwatyzmu nie zaszkodzi ;>

Cytat Napisał AR_33
    ozzy, jest to ściśle powiącane z tym, że Alfa jest w rękach Fiata (...) z takiego mariażu powstanie kolejny z zunifikowany produkt który niczym nie bedzie się wyróżniał pośród masy samochodów na ulicach
    Wiem przecież, ale skoro to Alfa ma współpracować z BMW a nie FIAT, to może właśnie wracają tamte czasy, kiedy AR projektowała samodzielnie. Bo współpraca jest równie dobra jak konkurencja.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.