Wczoraj byłem z dziewczyną oglądać Alfę 147 z 2002 roku z silnikiem 1,9 JTD 115 KM. Ogólnie stan blacharski był kiepski, w środku brakowało zagłówków dla pasażerów, radyjko było wymienione niewiadomo z jakiego powodu na nieseryjne(dla mnie to nawet plus, ale dziewczyna wolała jeździć na serii) do tego średnio wpasowane i sporo mankamentów blacharskich.
Jednak bardziej przyciągnął mnie stan techniczny, który był jeszcze gorszy- kluczyk nie otwierał z centralnego, choć zamykał, sprzęgło do wymiany, końcówki drążków kierowniczych też.
Nas przyciągnął jednak odgłos silnika, który strasznie wył, już przy 2000 obrotów na minutę huczał strasznie "basowo" i tak, jakby domagał się zmiany biegów. Nie słyszałem jednak nigdy tych silników z wnętrza kabiny 147. Mogę tylko porównać z tym moim 1,9 150 KM, a wiem, że różnica była kolosalna...
i tu moje pytanie, czy te 115 konne silniki wszystkie tak huczą? Domyślam się, że nie... byłbym wdzieczny, gdyby ktoś nagrał dźwięk silnika najlepiej w granicach 2000-3000 obrotów/ min i wstawił plik lub przesłał na adres: adrianpiendel@alfaholicy.org
to tak na przyszłość, bo mamy kolejną na oku z tym samym silnikiem.
Dzięki i pozdrawiam