Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Pierwszy samochód-Alfa 147....

PaNiKa
    Gość

Domyślnie Pierwszy samochód-Alfa 147....

Witam.
    Niebawem zakupię swój 1 samochód.
    Patrząc na budżet jaki będę posiadał najbardziej podoba mi się właśnie Alfa 147.
    Sąsiad ma 159 i naprawdę wygląd, audio, silnik i cała linia jest mega.
    Niestety mnie nie stać na taką furkę, a również podoba mi się 147.

Jako, że będzie to moje 1 auto rzecz jasna będzie połowicznie współfinansowane przeze mnie, a połowicznie przez rodziców.
    Jedyny problem jaki widzę w tym układzie to fakt, że ojciec nie za bardzo chcę się zgodzić na Alfę.
    Masa złych opinii od ludzi, mechaników itp.
    Jestem młody i przynajmniej przez najbliższe 2 lata rzeczy typu naprawy, OC, AC będę finansowane w 80% przez rodziców właśnie.
    Ojciec uparł się, że Alfa to złe samochody (choć sam przyznał, że mu się podobają, ale nigdy żadną nie jeździł).

Sam jeździł i jeździ japończykami, teraz HONDA w której co jak co mówić nic nie robi prócz lania wachy, przeglądy, filtry, oleje, hamulce czyli tak standard.
    Odwołując się do Alfy mówi, że nie chcę wchodzić w ten samochód i ciągle inwestować w niego pieniędzy.

Autko jakie by mnie interesowało to Alfa 147,3 drzwiowa, silnik JTD 140 KM lub ten 115 KM choć wyczytałem, że różnica mocy jest,a spalania nie, więc jestem bardziej skory wybrać 140 KM.
    Cena jaką będę mógł przeznaczyć na autko myślę, że 14-17 tysięcy.

Teraz pytania:
    1.Za to kwotę kupię coś dobrego, nie katowanego, nadającego się do jazdy po mieście (WWA), a jak tak to jaki byłby to mniej więcej rocznik.
    2.Potrzebuję od was listy plusów Alfy co by przekonać ojca do zakupu tego właśnie samochodu, ale nie z rodzaju jest piękna etc, bo to nie przechodzi
    3.Jakie spalanie średnio w mieście ten 115 oraz 140 konny Diesel ma. Przy ciągłej jeździe w mieście i nodze średnio ciężkiej do 7-7,5 litra się zmieści?
    4.Jak przyspieszenie, elastyka w tym silniku?
    5.Jakieś częste usterki co do Alfy 147 się pojawiają?

Liczę na pomoc w tym temacie i prosiłbym o konkrety, bo nie powiem Alfa mnie najbardziej pociąga i dobrze by było zostać "alfoholikiem".

Z góry dzięki.

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Większość odpowiedzi na Twoje pytania (o ile nie wszystkie) pojawiło się w moim temacie , który jest zaraz obok Twojego

PaNiKa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zapsu Zobacz post
    Większość odpowiedzi na Twoje pytania (o ile nie wszystkie) pojawiło się w moim temacie , który jest zaraz obok Twojego

Czytając pobieżnie Twój temat, niewiele on wnosi co do moich pytań.
    Pierwsza różnica taka, że ja pytam o JTD, a moje pytania nie mieszczą się w ramach Twoich.

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Kup Pastucha w TDI i rodzice będą zadowoleni

PaNiKa
    Gość

Domyślnie

Widzę, że nie traktujecie tematu poważnie, a szkoda bo myślałem że uzyskam odpowiedzi na moje pytania.....

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Powiedz ojcu zr jak nigdy nie jezdzil i nie mial do czynienia z alfa to niech nie gada pierdol , jedynt mankament w tym aucie to zawiecha glownie wahacze gorne , co do silnikow ,praktycznie wszystkie niemieckie wozy z tych lat moga pozazdroscic ich alfie co do stylistyki auta japonskie nawet do piet alfie nie dorastaja, spalanie mysle ze max w 8 powinno sie zamknac, co do atutow alfy to super bezawaryjne silniki diesla na common rail a nie jakis pompo wtryskach co klekocza jak traktor,silnik jest bd elastyczny i ma naprawde dobre przysp

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Amadi
    Mieszka w
    Skaryszew
    Auto
    AR 147 FL 2005R 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Sam posiadam AR 147 1.9 JTD 115 KM i jestem zadowolony.

Co do spalania to u mnie 50% miasto i 50 % trasa realnie wychodzi 7l/100km, według komputera ok 6.5 także delikatnie przeklamuje ale to nic nowego bo każdy komp trochę przeklamuje.

Co do przyspieszenia i elastyczności to do miasta jest ok, na trasie mi po 2 latach użytkowania mocy trochę brakuje i żałuję że nie kupiłem 16V. Ale to niezaleznie od marki z czasem się przyzwyczajasz i chciałbyś więcej mocy.

Z rzeczy zuzywajacych się to standard czyli zawieszenie przód głównie najbardziej boli, jest kosztowne jeśli robisz na dobrych częściach. Poza tym standard czyli bez tragedii. Jak w każdym aucie, przyjdzie czas że trzeba zrobić hamulce czy wymienić amortyzatory. Swoją droga nie skyszalem żeby w japoncach czy niemcach niewymieniali takich rzeczy, w każdym trzeba czasem z tym że w alfie ludzie nieznajacy się w takiej sytuacji mówią że się "popsula" a to normalne elementy eksploatacyjne. Takiego argumentu możesz użyć w rozmowie z tata.

JTD to naprawdę bardzo udana jednostka silnikowa.

Za pieniądze które chcesz przeznaczyć czyli do 17 tys zł iesli dobrze zrozumialen to kupisz rocznik 2003-2004 i zrobisz sobie "pierwszy serwis".
    Wiadomo że znaleźć dobra sztukę ciężko więc trzeba szukać na spokojnie.

Mam nadzieję że pomoglem i liczę że przybędzie Nam kolejny Alfista

Pozdrawiam

PaNiKa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Amadi Zobacz post
    Sam posiadam AR 147 1.9 JTD 115 KM i jestem zadowolony.

Co do spalania to u mnie 50% miasto i 50 % trasa realnie wychodzi 7l/100km, według komputera ok 6.5 także delikatnie przeklamuje ale to nic nowego bo każdy komp trochę przeklamuje.

Co do przyspieszenia i elastyczności to do miasta jest ok, na trasie mi po 2 latach użytkowania mocy trochę brakuje i żałuję że nie kupiłem 16V. Ale to niezaleznie od marki z czasem się przyzwyczajasz i chciałbyś więcej mocy.

Z rzeczy zuzywajacych się to standard czyli zawieszenie przód głównie najbardziej boli, jest kosztowne jeśli robisz na dobrych częściach. Poza tym standard czyli bez tragedii. Jak w każdym aucie, przyjdzie czas że trzeba zrobić hamulce czy wymienić amortyzatory. Swoją droga nie skyszalem żeby w japoncach czy niemcach niewymieniali takich rzeczy, w każdym trzeba czasem z tym że w alfie ludzie nieznajacy się w takiej sytuacji mówią że się "popsula" a to normalne elementy eksploatacyjne. Takiego argumentu możesz użyć w rozmowie z tata.

JTD to naprawdę bardzo udana jednostka silnikowa.

Za pieniądze które chcesz przeznaczyć czyli do 17 tys zł iesli dobrze zrozumialen to kupisz rocznik 2003-2004 i zrobisz sobie "pierwszy serwis".
    Wiadomo że znaleźć dobra sztukę ciężko więc trzeba szukać na spokojnie.

Mam nadzieję że pomoglem i liczę że przybędzie Nam kolejny Alfista

Pozdrawiam

Dzięki śliczne takiej odpowiedzi oczekiwałem.
    O silnikach JTD też słyszałem, że pancerne.
    Co do tej awaryjności alf, po prostu tu gdzie ojciec robi samochody u tych mechaników ludzie i sami mechanicy narzekają na te wozy, a to co my się znamy to zupełnie inna bajka.

A na co zwracać uwagę podczas zakupu właśnie alfy 147, 3 drzwiowego, 140 konnego JTD?
    A i takie moje pytanie.
    Czy system audio BOSE był montowany tylko do któregoś z roczników?
    Pytam, bo przeglądając aukcję i ogłoszenia zauważyłem, że informacje o zamontowanym systemie BOSE są w autach z rocznika 2001-2002, a patrząc już na 2004 czy 2005 tego już nie zauważyłem. Zbieg okoliczności czy potem już nie było to montowane?

Jakie ceny zamienników dobrych marek właśnie zawieszenia, hamulce itp.
    Realny przebieg auta z rocznika 2003-2004 130-150 k ujdzie czy kręcony?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9jtd

Domyślnie

Cytat Napisał PaNiKa Zobacz post
    Dzięki śliczne takiej odpowiedzi oczekiwałem.
    O silnikach JTD też słyszałem, że pancerne.
    Co do tej awaryjności alf, po prostu tu gdzie ojciec robi samochody u tych mechaników ludzie i sami mechanicy narzekają na te wozy, a to co my się znamy to zupełnie inna bajka.

A na co zwracać uwagę podczas zakupu właśnie alfy 147, 3 drzwiowego, 140 konnego JTD?
    A i takie moje pytanie.
    Czy system audio BOSE był montowany tylko do któregoś z roczników?
    Pytam, bo przeglądając aukcję i ogłoszenia zauważyłem, że informacje o zamontowanym systemie BOSE są w autach z rocznika 2001-2002, a patrząc już na 2004 czy 2005 tego już nie zauważyłem. Zbieg okoliczności czy potem już nie było to montowane?

Jakie ceny zamienników dobrych marek właśnie zawieszenia, hamulce itp.
    Realny przebieg auta z rocznika 2003-2004 130-150 k ujdzie czy kręcony?
    Witam!Powiedz rodzicą żeby przestali słuchać tych mechaników silniki jtd są bardzo mocnymi konstrukcjami jeżeli chodzi o przebieg to może znajdziesz z przebiegiem 130-150 ja w to nie wieże wydaje mi sie że jeżeli ktoś kupuje diesla to nie po to zeby nim robic 10k rocznie,choc takie sztuki można trafic zwróc uwage że wszystkie auta oferowane w naszym kraju przez sprzedających maja poniżej 200k tak się przyjeło że auto nie może przekroczyć magicznej liczby 200 tyś km co jest totalna bzdurą! Pod koniec miesiąca (lub na początku lipca ) bedę sprzedawał moją bellę 147 rok 2003 1,9jtd 115KM przebieg 230tys km 5drzwi obniżona,założony sportowy wydech novitec alu 17stki tri star itp więcej moge ci podesłac na email !!! jestem z wlkp i tu jeżdze na spoty więc można podpytac ludzi co to za auto ,bede chciał sprzedac ponieważ przyszedł czas na 159
    Ostatnio edytowane przez TOMAJ ; 15-06-2012 o 05:59

novy__
    Gość

Domyślnie

jeśli chcesz za 14,5 oddam 2002 115KM
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	9f5b4aa948b16359.jpg
Wyświetleń:	437
Rozmiar:	95.1 KB
ID:	59201