Sam posiadam AR 147 1.9 JTD 115 KM i jestem zadowolony.
Co do spalania to u mnie 50% miasto i 50 % trasa realnie wychodzi 7l/100km, według komputera ok 6.5 także delikatnie przeklamuje ale to nic nowego bo każdy komp trochę przeklamuje.
Co do przyspieszenia i elastyczności to do miasta jest ok, na trasie mi po 2 latach użytkowania mocy trochę brakuje i żałuję że nie kupiłem 16V. Ale to niezaleznie od marki z czasem się przyzwyczajasz i chciałbyś więcej mocy.
Z rzeczy zuzywajacych się to standard czyli zawieszenie przód głównie najbardziej boli, jest kosztowne jeśli robisz na dobrych częściach. Poza tym standard czyli bez tragedii. Jak w każdym aucie, przyjdzie czas że trzeba zrobić hamulce czy wymienić amortyzatory. Swoją droga nie skyszalem żeby w japoncach czy niemcach niewymieniali takich rzeczy, w każdym trzeba czasem z tym że w alfie ludzie nieznajacy się w takiej sytuacji mówią że się "popsula" a to normalne elementy eksploatacyjne. Takiego argumentu możesz użyć w rozmowie z tata.
JTD to naprawdę bardzo udana jednostka silnikowa.
Za pieniądze które chcesz przeznaczyć czyli do 17 tys zł iesli dobrze zrozumialen to kupisz rocznik 2003-2004 i zrobisz sobie "pierwszy serwis".
Wiadomo że znaleźć dobra sztukę ciężko więc trzeba szukać na spokojnie.
Mam nadzieję że pomoglem i liczę że przybędzie Nam kolejny Alfista
Pozdrawiam