Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Piszczy w kole

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Paulos76
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    Alfa romeo 147 2.0 TS LPG

Domyślnie Piszczy w kole

witam,jak w temacie piszczenie w prawym tylnym kole,nie zawsze,ale prawie,gdy podciągnę leciutko ręczny lub nacisnę delikatnie pedał hamulca to przestaje piszczeć,klocki są prawie nowe,jest delikatny rancik na tarczy,ale minimalny,odsuwałem gumy na tych prowadnicach i je smarowałem,ale efektu brak,co ciekawe,skręcając w prawo nie piszczy.Proszę o porady.Pozdrawiam

Użytkownik Ogier Avatar mikolajpn
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115HP Distinctive

Domyślnie

Kurde mam teraz dokładnie to samo. I jest to dość wkurzające jak się jedzie z otwartym oknem, zwłaszcza wzdłuż ściany.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Paulos76
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    Alfa romeo 147 2.0 TS LPG

Domyślnie

Cytat Napisał mikolajpn Zobacz post
    Kurde mam teraz dokładnie to samo. I jest to dość wkurzające jak się jedzie z otwartym oknem, zwłaszcza wzdłuż ściany.
    No właśnie,piszczy jak diabli.

Użytkownik Świeżak Avatar zbigniew-777
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170 KM exclusive, TCT, Bose, panorama, LPG,

Domyślnie

mi też tak kiedyś piszczało i nawet się tarcza dość grzała z jednej strony - przyczyną była przycinająca się "dźwignia" od ręcznego która się znajduje przy samym kole

Bronuś
    Gość

Domyślnie

U mnie też piszczy w prawym tylnym kole....
    jak przejade np.ok 30km na trasie to sie zaczyna, potem po zatrzymaniu tarcza w tym kole bardzo gorąca, pozostałe 3 chłodne.
    Jadąc z tym piszczeniem jak pokrece na boki kierownicą to przestaje piszczec w tym momencie, albo jak skręcam.
    Czuje ze to ma jakis zwiazek z ręcznym, po kolejnej dłuzszej wyprawie, odrazu po dojechaniu do domu ściągne koło i pokręce, moze cos sie wyjaśni.

Użytkownik Znawca Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Była - AR147..

Domyślnie

szukajka nie boli ... temat przerabiany pare razy już. Przyczyną takiego piszczenia najprawdopodobniej jest rant na tarczy. Nawet jak jest minimalny to po nagrzaniu sie tarcz i klocków zacznie piszczeć. Po usunięciu rantu na tokarce piszczenie powinno ustać.
    Today we are living our future memories..

Użytkownik Świeżak Avatar zbigniew-777
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170 KM exclusive, TCT, Bose, panorama, LPG,

Domyślnie

ewentualnie któraś linka ręcznego jest już skorodowana i nie odbija jedna strona

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Właśnie zmagam się z tym samym problemem. Najpierw wydawało mi się że pisk pochodzi z przedniego lewego koła , tak czy inaczej mialem zaplanowaną wymianę płynu hamulcowego i klocków z przodu wiec myslelem ze po wymianie przejdzie pisk ale się myliłem. Wracając od mechanika juz pod domem usłyszałem pisk. Wczoraj korzystają z ładnej pogody rozebrałem tył i się okazało że dzwięk pochodzi z tyłu. delikatnie obstukałem rant młoteczkiem i zeszlifowałem z lewej strony , niestety z prawej nie dałem rady zdjąć koła bo złamałem klucz na jednej śrubie. Po zabiegu piszczy jakby mniej wiec moze to byc spowodowane rantem w drugim kole jak kupie klucz to sprawdze. Wiem tez ze linka od ręcznego jest w kiepskim stanie wiec jest to kolejny element do wymiany. Tarczy nie chę przetaczać na tokarce wole kupić nowe ale wole być pewien że to tarcza.

Może ktoś ma teorie dlaczego po nagrzaniu się układu piszczy a na zimnym nie ?

Dwie tarcze na tył można kupić już za 100zl czy mieliście stycznosć z takimi tanimi tarczami ? Wytrzymaja 15tys km intensywnej jazdy ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Sebek2442
    Mieszka w
    Mistrzewice
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

Jak sie rozgrzewa to zwiększa swoją objętość i dlatego piszczy jak jest zimne to się zmniejsza objętość i przestaje

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Ale co zwieksza swoja objętość?