Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Bład P0190 i brak mocy

tryton
    Gość

Domyślnie Bład P0190 i brak mocy

Witam
    Mam pewien problem z moją alfą 156 1.9 jtd 99rok. Jakieś 2 tygodnie temu podczas jazdy nagle zaświeciła się kontrolka wtrysków i spadła moc samochodu, od tamtego czasu samochód stoi u mechanika. Po podpięciu samochodu pod komputer wyskakuje błąd P0190 " błąd w obwodzie czujnika ciśnienia paliwa w układzie zasilania " . Przeglądając fora o alfie i nie tylko można wywnioskować iż jest to błąd ogólny i jednej osobie pomaga wymiana pompy a drugiej przeczyszczenie przewodów czy wymiana filtra.
    Aby pozbyć się problemu, wymieniłem filtr paliwa, pompę wtryskową, tą pompkę w baku, czujnik ciśnienia paliwa, wtryski były sprawdzane na maszynie i są ok, nie leją ni nic..., na podmiane był założony sprawny przepływomierz i też nic ... bez zmian. Wszystko co jest związane z paliwem zostało praktycznie wymienione... bez skutku - jak było tak jest, mocy brak. Nawet był ustawiany od nowa rozrząd.. .
    Samochód raz odpala na dotyk, raz trzeba go przekręcić małą chwile i odpala, chodzi równo, wszystko ok tylko brak mu mocy, nic nie strzela/puka . Zauważyłem odrobine większe dymienie z rury... . Wymienione pół samochodu, 2 tyg stracone i nic... nikt nic nie wie, czeski film ;/

Spotkał się ktoś z podobnym problemem ? Byłbym wdzięczny za pomoc... wskazówkę.... gdzie ewentualnie szukać, co jeszcze sprawdzić... ? Bo straciłem już nerwy i przez głowę przechodzi mi myśl aby zrobić z niego kostkę i na złom ;/

Z góry dzięki za podpowiedzi/wskazówki

Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar gekeer
    Mieszka w
    Biała Podlaska / Warszawa
    Auto
    156 jtd 8v 2002r. fl wnętrza

Domyślnie

Proponuję wrzucić logi z FES'a (czasy wtrysków, ciśnienie paliwa, przepływka) wtedy może ktoś coś wymyśli

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Brak mocy + dymienie wskazuje na przepływkę lub nieszczelność dolotu odepnij ją i zobacz co wtedy. A jeśli masz możliwość przejedź się z odpiętą bo z tego co czytam auto jeździ lecz jest zamulone tak?

tryton
    Gość

Domyślnie

dzięki za odpowiedzi
    nie bardzo się znam na diagnostyce komputerowej... ale postaram się jutro coś pokombinować i spróbować wrzucić ten FES, ew podam parametry ciśnienia paliwa itp itd.
    Tak auto jeździ - powiedzmy - normalnie, lecz jest dużo słabsze, słabo się rozpędza... troche zamulone i pali się czerwona kontrolka z wtryskiem no i ww błąd.

- - - Updated - - -

Jak macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie, jutro które będę w stanie to posprawdzam....

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar gekeer
    Mieszka w
    Biała Podlaska / Warszawa
    Auto
    156 jtd 8v 2002r. fl wnętrza

Domyślnie

Diagnostyka wskaże cel poszukiwań, już wystarczająco dużo rzeczy wymieniłeś na ślepo :p

tryton
    Gość

Domyślnie

trochę na ślepo trochę nie na ślepo ;], najpierw była diagnoza żeby sprawdzić wtryski... wtryski ok. Potem filtr paliwa - wymiana. Okazało się, że pompa słabe ciśnienie daje, no to wymiana później podobno już dawała odpowiednie i nadal bez zmian, zostało sprawzone ciśnienie od pompy z baku.... ledwo wskazówka się na urządzeniu mierząca bary podniosła było troche ponad 0, po wymianie podajrze było ok 4bar. Też nic nie pomogło, no to wymieniłem czujnik, też nic :p . Wziąłem przepływomierz na podmiankę i to samo.... . I być tu mądrym i tylko wiersze pisać... prawie wszystko co z paliwem związane zostało wymienione. Koszta większe niż wartość samochodu... .

Auto

Domyślnie

Wiesz jednak myślę podobnie jak kolega gekeer. Mechanik który robił ci auto podszedł zbyt ogólnie do tematu wymienił masę kosztownych rzeczy których można było uniknąć( umarły wszystkie pompy na raz?) mimo tego zero rezultatu. Daj wykaz z fes'a tam wszystko się zapisało.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

A regulator ciśnienia paliwa to chociaż wyczyściłeś (chociaż itak pewnie do wymiany)?
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

tryton
    Gość

Domyślnie

Nie mam zbytnio czasu żeby stać i mechanika pilnować... wiecie praca... . Ale podobno było czyszczone. Dziś sprawdził wtrysk jakimś innym urządzeniem, nie pamiętam jakim i podobno leje 1 wtrysk o 30%.... jest możliwe że to jest przyczyną ? Wtrysk lał jak się rozgrzał silnik, reszta wtrysków ok, ten niby uszkodzony nie lał od razu, tylko gdy się troche rozgrzał.....

Auto

Domyślnie

Nie wymieniaj tylko podłącz pod kąpa. Czyli jak jest z tym wtryskiem wczoraj nie lał a dziś ledwo zipie. W jtd wymienia się same końcówki i daj auto do gościa nad którym nie musisz siedzieć i patrzeć czy robi tak jak powinien. Skoro piszesz że chyba było czyszczone to znaczy że nie było. Skąd jesteś kolego jeśli wawa dam namiar do gościa który ogarnie to w 1 popołudnie.