Witam
Mam pewien problem z moją alfą 156 1.9 jtd 99rok. Jakieś 2 tygodnie temu podczas jazdy nagle zaświeciła się kontrolka wtrysków i spadła moc samochodu, od tamtego czasu samochód stoi u mechanika. Po podpięciu samochodu pod komputer wyskakuje błąd P0190 " błąd w obwodzie czujnika ciśnienia paliwa w układzie zasilania " . Przeglądając fora o alfie i nie tylko można wywnioskować iż jest to błąd ogólny i jednej osobie pomaga wymiana pompy a drugiej przeczyszczenie przewodów czy wymiana filtra.
Aby pozbyć się problemu, wymieniłem filtr paliwa, pompę wtryskową, tą pompkę w baku, czujnik ciśnienia paliwa, wtryski były sprawdzane na maszynie i są ok, nie leją ni nic..., na podmiane był założony sprawny przepływomierz i też nic ... bez zmian. Wszystko co jest związane z paliwem zostało praktycznie wymienione... bez skutku - jak było tak jest, mocy brak. Nawet był ustawiany od nowa rozrząd.. .
Samochód raz odpala na dotyk, raz trzeba go przekręcić małą chwile i odpala, chodzi równo, wszystko ok tylko brak mu mocy, nic nie strzela/puka . Zauważyłem odrobine większe dymienie z rury... . Wymienione pół samochodu, 2 tyg stracone i nic... nikt nic nie wie, czeski film ;/
Spotkał się ktoś z podobnym problemem ? Byłbym wdzięczny za pomoc... wskazówkę.... gdzie ewentualnie szukać, co jeszcze sprawdzić... ? Bo straciłem już nerwy i przez głowę przechodzi mi myśl aby zrobić z niego kostkę i na złom ;/
Z góry dzięki za podpowiedzi/wskazówki
Pozdrawiam