Witam, napisałem tutaj bo w dziale tuning głucha cisza, a chce mieć to już zrobione. Problem jak w temacie, jak podłączyć wzmacniacz pod oryginalną Navi w Alfie 147 2002. Ma ktoś jakiś rysunek pomocniczy jak zarobić kostkę ?
pozdrawiam
Witam, napisałem tutaj bo w dziale tuning głucha cisza, a chce mieć to już zrobione. Problem jak w temacie, jak podłączyć wzmacniacz pod oryginalną Navi w Alfie 147 2002. Ma ktoś jakiś rysunek pomocniczy jak zarobić kostkę ?
pozdrawiam
musisz miec konwerter RCA, czyli z kabelkow glosnikowych HI INPUT na RCA - LOW INPUT. Sa na allegro z gotowymi kostkami ISO.
lub wzmacniacz z wejsciem HI INPUT.
jednak oba te rozwiazania moga zostawic wiele do zyczenia jezeli chodzi o jakosc..
sam to tez powoli przerabiam, tez mam navi i montuje sprzet audio, tylko z tej navi nie wiem czy cos sensownego sie zbuduje.. a szkoda zmieniac radia bo tak ladnie sie komponuje z wnetrzem
EDIT
konwerter tu masz z kostkami, wystarczy tylko podlaczyc i masz wyjscia RCA do wzmacniacza, teraz tylko kabel i do wzmaka
http://allegro.pl/brak-rca-w-radiu-k...414977423.html
a jak masz wzmacniacz z wejsciem wysokonapieciowym to poprowadz od tylnych glosnikow kable, lub z kostki wyprowadz kable glosnikowe do wzmaka.
http://elektron.pol.lublin.pl/users/.../kable/iso.htm schemat kostki iso
Ostatnio edytowane przez ksiazelasic ; 03-07-2012 o 09:53
Okejo, prawie wszystko już wiem, a jest opcja np przerobienia kabla od zmieniarki ? Bo mam wyprowadzony na tył auta, jednak nie posiadam zmieniarki ? A jeżeli nie, to jakie piny trzeba połączyć w kostce ?
powinny to byc kabelki: prawy kanal plus i minus, lewy kanal plus i minus i chyba masa.
musisz popatrzec dokladnie jak to w Twoim wzmacniaczu jest opisane, jaki masz wzmacniacz? masz taka kostke HI INPUT? czy gole kable wpinasz do wzmaka? W instrukcji wzmacniacza powinno byc wszystko opisane.
Z przerobka kabla od zmieniarki nie mam pojecia. Nie wiem czy te kabelki tez nie sa za cienkie i czy jest ich wystarczajaca ilosc. I tak bys musial uciac kostke od zmieniarki (mini-iso) i polaczyc do kabli glosnikowych lub bezposrednio do kostki iso w radiu.
Warto jeszcze pamietac o kabelku remote.
Konwerter ok ale to tylko sygnal , a wzmacniacz musi miec zasilanie i nie na kabelku o przekroju 1,5mm2 chyba ze masz tam jakiegos firsta.
Odkopie troszeczkę bo akurat zabieram się za audio. Potrzebował bym jakiegoś speca lub schemat aby dało się wyciągnąć z navi+ poliftowej sygnał low-input. Nie chcę żadnych konwerterów czy wzmacniaczy hi-input. Słyszałem, że można w radiu przed końcówką mocy wlutować takie kable i wypuścić wtyczki na zewnątrz.
Czy ktoś przerabiał temat?