Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [156] VDC

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie [156] VDC

Witam.
    Jakie mogą być przyczyny nadmiernego włączania sie systemu VDC podczas jazdy, zwłaszcza kiedy jest zakręt w lewo. Pytam, bo od jakiegoś czasu, system bardzo często ingeruje w prowadzenie samochodu. O ile przy większych prędkościach jest to oczywiste, zastanawia mnie, dlaczego dzieje się tak kiedy jadę raczej wolno i zwłaszcza w zakręcie w lewo... Prosze o jakieś porady.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Nikt z Was nie spotkał się z takim przypadkiem?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie Re: VDC

Cytat Napisał alces1
    Witam.
    Jakie mogą być przyczyny nadmiernego włączania sie systemu VDC podczas jazdy, zwłaszcza kiedy jest zakręt w lewo. Pytam, bo od jakiegoś czasu, system bardzo często ingeruje w prowadzenie samochodu. O ile przy większych prędkościach jest to oczywiste, zastanawia mnie, dlaczego dzieje się tak kiedy jadę raczej wolno i zwłaszcza w zakręcie w lewo... Prosze o jakieś porady.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    ja bym sprawdził stan zawiechy, zwłaszcza amortyzatorów, czy geometria jest dobra- one mogą zakłócać pracę systemu

a żeby było ciekawiej- polecam się zapisać do ASO Fiata na BEZPŁATNY przegląd (promocja trwa do 31.08), sprawdzą ci zawiechę , hamulce

i nie daj się spławić że to nie fiat (jak nie jak tak )
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Doman
    Gość

Domyślnie

czujnik abs u mnie jest to samo system abs i vdc jest na tym samym czujniku w srode jade na wymiane nie jest to duzy problem

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał robert domanski
    czujnik abs u mnie jest to samo system abs i vdc jest na tym samym czujniku w srode jade na wymiane nie jest to duzy problem
    Hm...
    ABS działa bezproblemowo. Ponadto amortyzatory są jeszcze OK. Wymieniłem wahacze górne i łączniki stabilizatora, ustawiłem zbieżność, wymieniłem drążek kierowniczy. Coś jednak lekko puka na niewielkich nierównościach no i opony kwalifikują się już do wymiany.
    Z tego co piszecie, to stawiałbym na niewłaściwie ustawioną zbieżność, podobno, że przy szerokich oponach (225 u mnie) w Alfie jest problem z dokładnym ustawieniem zbieżności... Lub po prostu muszę znaleźć przyczynę tych stuków, która mam nadzieję jest prozaiczna, a jej przyczyną może być np. guma stabilizatora, bowiem system VDC włącza się chyba tylko na niewielkich nawet nierównościach.
    Dzięki za info.
    A jak z tym przeglądem we Fiacie? Czy tak jest w każdym ASO? Rozumiem, że trzeba zadzwonić i się umówić? Co sprawdzają - zawieszenie, czy ogólnie wszystko łącznie z podpięciem pod kompa? (marzyciel ze mnie, co? )
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Doman
    Gość

Domyślnie

powiem tak: jak wjade prawym kolem w dziure (nie zawsze) wlacza mi sie kontrolka od vdc i absu razem jakis czas sie tak pobujalem ale wkurzali mnie pasazerowie z pytaniami a co ci sie tam pali :-))) wiec pojechalem na kompa diagnoza:walniety czujnik na prawym przednim kole podobno mozna uzywke nawet za 40 zeta wychaczyc
    oczywiscie u ciebie moze byc zbieznosc czy jakas inna wada zawiechy ja akurat mialem kompa pod reka za darmo wiec skorzystalem
    aha u mnie tez abs dziala bez zarzutu

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał robert domanski
    powiem tak: jak wjade prawym kolem w dziure (nie zawsze) wlacza mi sie kontrolka od vdc i absu razem jakis czas sie tak pobujalem ale wkurzali mnie pasazerowie z pytaniami a co ci sie tam pali :-))) wiec pojechalem na kompa diagnoza:walniety czujnik na prawym przednim kole podobno mozna uzywke nawet za 40 zeta wychaczyc
    oczywiscie u ciebie moze byc zbieznosc czy jakas inna wada zawiechy ja akurat mialem kompa pod reka za darmo wiec skorzystalem
    aha u mnie tez abs dziala bez zarzutu
    Z tego co mówisz, to rozumiem, że od ABSu jest osobna kontrolka i Tobie zapalają się obie VDC i ABS?
    Mnie natomiast tylko jedna VDC.
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Doman
    Gość

Domyślnie

tak masz racje jesli bylby to czujnik to pewnie by obie wyskakiwaly wiec powodzenia w poszukiwaniach

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia