Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: cos jakby ocieralo w prawymkole przod

simon81
    Gość

Domyślnie cos jakby ocieralo w prawymkole przod

zauwazylem, ze cos tak jakby ocieralo w prawym przednim kole. wzialem auto na podnosnik krecilem prawo lewo i nic nie slychac , luzow tez nie ma. dzwiek to tak jakby ocierala ta oslona od tarczy ale tylko podczas jazdy.nie jest to dziwk ciagly np. nie szytszytszyt tylko szyt... szyt....szyt.... i czasem nieregularny czasem nawet wcale. Strasza mnie ze to moze byc poczatek konca przeglubu wewnetrznego ale nie mam zadnych luzow nie strzelaja mi nie pukaja..
    czemu tylko ociera jak jade a w powietrzu juz nie. patrzylem wszedzie sa szczeliny miedzy tymi oslonami. moglo sie cos dostac pod te oslony jakis kawalek rdzy?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Bartol
    Mieszka w
    pabianice
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

może się nadkole gdzieś wypięło i przy skręcie opona obciera przegub to raczej watpie. postaw auto na podnośniku i małym lewarkiem podnieś za dolny wachacz żeby kolo stało w takim położeniu jak stoi gdy auto jest na kolach i zobacz przy nadkolu czy gdzieś opona nie obciera

zala07
    Gość

Domyślnie

Mam chyba dokładnie ten sam problem. To szuranie występuje głównie na nierównościach, dziurach i chwile po nich. Potem na gładkiej drodze ustaje. Rzadko też zdarza się przy ruszaniu.

Byłem z tym u 2 mechaników i oboje nie potrafili tego zdiagnozować. Powiedzieli, że jak jakieś luzy się zrobią to że dopiero wtedy może wyjdzie, a narazie jeździć i nie marudzić bo to samochód 10 letni i czasem musi sobie coś otrzeć i puknąć. W niedziele jade nad morze 500 km w jedną stronę to może sie troche wyklaruje sytuacja.

simon81
    Gość

Domyślnie

ja tak dzis pomyslalem, ze moze to byc krzywa tarcza i przy okazji blokujacy sie klocek hamulcowy. jutro z rana jade sciagnac zaciski o zobacze co tam siedzi.moze poprostu jakis syf sie dostal.

zala07
    Gość

Domyślnie

Hmmmm mi to nie brzmi na hamulec, ale może masz racje. Daj znać jak coś tam znajdziesz i pomoże to spróbuje u siebie też. A nóż pomoże również

Użytkownik Świeżak Avatar lem60
    Mieszka w
    Krosno Odrz.
    Auto
    BYŁO; AR 147, AR 159 JEST AR Giulietta, AR Mito Veloce, AR Tonale Ti 2023

Domyślnie

U mnie to była osłona tarczy hamulcowej
    oblukaj dokładnie
    pozdr.

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

U mnie też osłona tarczy i dokładnie szyk szyk i tez nie było tego widać dopiero na kanale oblukaliśmy.

simon81
    Gość

Domyślnie

dzis zdjalem kolo i krecilem sama tarcza i slychac bylo ewidetnie ,zecos ociera. poodginalem te oslony dolna i gorna popsikalm w te tloczki od zaciskow.nalozylem kolo i przejechalem sie zeby sprawdzic czy cos to dalo. jak na razie cisza. Ale wydaje mi sie, ze to klocek nie odbijal dlatego tak szuralo do tego mam juz tarcze do wymiany bo klocek smiga po rancie.