Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [145] Muli po nocy - parę metrów rano OK i zmula, po 300m

J@rek
    Gość

Domyślnie [145] Muli po nocy - parę metrów rano OK i zmula, po 300m

Rano zawsze ten sam problem.

Odpala, ruszam, jest OK, przejadę ze 100m i jak by nie dostawał gazu, nie depczę gazu bo to nic nie daje, chwilę jedzie jakby nie dostawał paliwa i po chili jest OK. Później w ciągu dnia jest już OK.
    I po nocy znów to samo.
    Jakieś podpowiedzi?
    Świece nowe, platyny.
    Paliwo tylko 98 lub 99 z dobrych stacji.
    Olej 10w50 mobila.
    Rozrząd niedawno zrobiony.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

a jak tam świeczki i WN`ki ? ... powyciągaj cewki i popatrz czy nie masz wody przy świecach ? czasami sie zdarza że przy pierwszym cylindrze od korka oleju pojawia się wilgoć. sprawdź jeszcze wydajność pompy. zdejmij pokrywe , odczep przewód z listwy wtryskowej i wsadź do butelki, wykombinuje jakiś wyłącznik zamiast przekaźnika pompy i załącz ja (powinno zadziałać także przekręcenie kluczyka na zapłon, ale jest możliwość ze jakieś błędy złapie komp) -pompa powinna dawać około 2 litry na minute

QBUS
    Gość

Domyślnie Re: Muli po nocy - parę metrów rano OK i zmula, po 300m i

Cytat Napisał J@rek
    Rano zawsze ten sam problem.

Odpala, ruszam, jest OK, przejadę ze 100m i jak by nie dostawał gazu, nie depczę gazu bo to nic nie daje, chwilę jedzie jakby nie dostawał paliwa i po chili jest OK. Później w ciągu dnia jest już OK.
    I po nocy znów to samo.
    Jakieś podpowiedzi?
    Świece nowe, platyny.
    Paliwo tylko 98 lub 99 z dobrych stacji.
    Olej 10w50 mobila.
    Rozrząd niedawno zrobiony.
    Może być coś z sondą lambda, która na zimnym silniku nie działa i jej odczyty nie są brane przez parenaście/paredziesiąt sekund pod uwagę (czas na rozgrzanie sondy grzałką). Może grzałka padła?

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

wyglada na lambde.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

J@rek
    Gość

Domyślnie

Zacznę od sondy, jak tylko uzbieram kasę.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

a ja mam takie dodatkowe pytanie... Czy instalacje gazowe sekwencyjne posiadają emulatory sondy czy korzystają z faktycznego jej sygnału? (Z tego co się orientuje to przy spalaniu gazu całkiem inna jest zawartość tlenu w spalinach)
    U mnie jest tak ze z rana na zimnym silniku tez czasem lubi sobie poszarpać albo porzucać obrotami. Na gazie nie ma tego efektu.
    Sonda jest pewnie od nowości wiec ma około 150 kkm w tym kolo 30 kkm była przypiekana spalinami z gazu. Może ja wymienić?

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał J@rek
    Zacznę od sondy, jak tylko uzbieram kasę.
    Jak podejrzewasz sondę to podjedź do mechanika, niech Ci ją wykręci i sprawdzi czy kable nie prześniedziały bo u mnie tak było po prostu nie było styku. Sprawdź także styki w komorze silnika, u mnie mechanior założył nową sondę a na kompie wyszło że nie ma sygnału przyczyną była kostka połączeniowa, po użyciu preparatu kontaktowego wszystko zaczęło działać.

Tilianna
    Gość

Domyślnie

Ratunku
    Kompletnie nie mam pojęcia o samochodach.Dopiero zaczynam się uczyć co i jak. Moja dziewczynka nawala i nie wiem co z nią jest-nie ma tygodnia żebym nie była u mechanika.Podłącza pod komputer i w sumie nic takiego nie wychodzi-powiedział że trzeba wyczyścić silniczek krokowy i przepustnice.A problem jak był tak jest.Dlatego ,że jestem kobietą Pan mechanik nie traktuje serio tego co mówię.Proszę nich mi ktoś podsunie pomysł co może być nie tak z moim autem żebym przy kolejnej wizycie wyszła na taką co się zna
    Problem jest na zimnym silniku.Coś strzela.Jak się rozgrzeje to już jest ok i pędzi jak strzała.zanim ruszę zawsze ją troszkę gazuję żeby nie stukała i żeby silnik się rozgrzał i wtedy ma tylko 4,5tys obrotów.czy to normalne?nie za mało jeśli pedał gazu mam w podłodze?no i oprócz stukania szarpie jeszcze autem.i czasem jak podjerzdrzam pod górkę to obroty spadają i chce gasnąć-brak mocy.no i na zimnym silniku jak próbuję jechać to też nie ma mocy.Świece mam nówki 3tygodnie temu wymienione.Tankuję tylko na statoilu.olej wymieniony razem z filtrami(oprócz paliwa bo mechanik nie mógł go znaleźć w moim aucie).i wiem że to nie jest sonda lambda-spalanie ma normalne 11l/100.Mam alfę 145,silnik 1.4TS.opisałam najlepiej jak mogłam

Wojce
    Gość

Domyślnie

Sprawdz najpierw przepływomierz mam podobnie jak zimny ,jak odłączyłem przpływomierz alfa śmiga aż miło

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 2009 2.0 JTDM

Domyślnie

Kupuj tylko orginały.
    Pozdrawiam
    Michał (p.maiki)
    Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014