przymierzam się do kupna GT. Nie wybrałem jeszcze czy ma być to PB czy ON.
POwiedzcie mi Koledzy z własnego doświadczenia jak wam się jeździ z JTSem pod maską , jak ze spalaniem i awaryjnością?
przymierzam się do kupna GT. Nie wybrałem jeszcze czy ma być to PB czy ON.
POwiedzcie mi Koledzy z własnego doświadczenia jak wam się jeździ z JTSem pod maską , jak ze spalaniem i awaryjnością?
spalanie 12-14 w mieście przy spokojnej jeździe, awaryjności nie zauważyłemprzez ponad 2 lata, polecam
Jak się sprawuje łańcuch rozrządu ? czy prawdą jest jego interwał wymiany przy 100 tys km ? jak chodzi o nagary w głowicy to paliwo 98 i dynamiczna jazda ( od czasu do czasu ) załatwia sprawę ? także chętnie się coś dowiem.
Nie jeździłem co prawda JTS w GT, ale mam porównanie ojca 2.0TS ze 156 i 1.9 jtd'ka u Siebie w GT, wiec po kolei:
Spalanie: z tego co pisze kolega techno (12-14 litrów przy spokojnej jeździe po mieście w PB) u mnie po chipie na 180 koni spalanie nie przekracza 8,5 litra przy butowaniu od świateł do świateł, w trasie przy prędkościach 110 - 120km/h - 6litrów oleju na 18 calowych felgach.
Osiągi: obydwa autka rozwijają moc zupełnie inaczej, TS - do 3 tys to śpioch potem zaczyna ożywać nie wiem jak jest z tym w JTS, ale mój JTD praktycznie od każdych obrotów ochoczo przyśpiesza. Po chipie jestem w stanie stwierdzić że łyka TSa na każdym biegu.
Wrażenia z jazdy: nie każdemu pasuje charakterystyka diesla w jakby nie patrzyć sportowym autku jakim jest GT, benzyna lepiej brzmi i ma bardziej sportowy charakter
Co do awaryjności to wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz się trafi i jak się dba, niemniej JTD ma opinie silnika nie do zdarcia...
Jeśli nie pokonujesz dużej ilości km to proponuje rozważenie V6.
To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...
AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance
Ja mam GT 2,0 JTS i AR156 z 1,8 TS. Oba auta sprawują się jak dla mnie super. Ale wydaje mi się że o kwestia bardziej użytkownika i tego jak sie o te auta dba. JTS jest wg mnie bardziej przyjemny dla kierowcy niż 1,9 JTD (chyba głównie dlatego że się wysoko kręci)przy ON chyba bardziej skusiłbym się na odmianę 2,4 175 KM daje wiecej frajdy z jazdy. Co do awaryjnosci nie stwierdziłem w 2,0 JTS, bardziej kwestia poświęcania temu silniczkowi uwagi, regularne spr. oleju, wymiana elm. eksploatacyjnych itd. Co do nagaru to chyba po 2003 rozwiazano ten problem (tak mi się wydaje). Ja np mam problem ze nie równo pracuje mi silniczek (ja wyczuwam choć po wskaźnikach nie widać - komputer natomiast to wyłapuje) ale to bardziej kwestia któregoś elektroniki sterowania niż usterka mechaniczna. Jedyna uwaga jest taka aby faktycznie rozrząd zmieniać co 60 tys.
w gt na ON jest tylko silnik 1.9, 2,4 to nie tutaj