Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: ALFA 146 ELEKTRYKA

czekal86
    Gość

Domyślnie ALFA 146 ELEKTRYKA

Witam
    Dzis kupiłem alfe 146

Po kilku godzinnej jeździe zgasły mi światła i auto stanęło i już nie mogłem odpalić
    Proszę o pomoc bo mam ją jeden dzień i coś nawala ;(

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie Re: ALFA 146 ELEKTRYKA

Cytat Napisał czekal86
    Witam
    Dzis kupiłem alfe 146

Po kilku godzinnej jeździe zgasły mi światła i auto stanęło i już nie mogłem odpalić
    Proszę o pomoc bo mam ją jeden dzień i coś nawala ;(
    Na początek sprawdź poziom paliwa w zbiorniku, być może wskaźnik źle pokazuje - chociaż swiatła powinny się niby świecić. Skontaktuj się z poprzednim właścicielem, czy zdarzało się to już wcześniej - pewnie się nie przyzna, ale nie zaszkodzi zapytać.
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

czekal86
    Gość

Domyślnie

Paliwa załałem , po za tym mam gaz który był zalany full... pewnie poprzedni sie nie przyzna. Jeszcze mam takie zabezpieczenia czerwoną lampkę po lewo od kierownicy, jak otworze drzwi to musze wicsnąć pewien guzik, po inaczej mi odetnie zapłon, ale gdy mi zgasły światła to nie mogłem wcisnąć bo nie działało, poza tym światła awaryjne działały.... więc nie wiem oco tu chodzi....pomóżcie bo tak się cieszyłem z alfy i jechałem po nią 300km w jedną strone ;/

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

A może akumulator się rozładował.

czekal86
    Gość

Domyślnie

w czasie jazdy to chyba raczej nie akumulator.... już sam nie wiem ;/ jechałem nagle światła zgasły szyby tez nie dało się już zamknąć.... ;/ potem pewnie ta blokada odcięła zapłon bo nie mogłem jej wyłączyć, tyle że awaryjne działały i lampki w kabinie

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Zaryzykuj zadzwiń i zapytaj - może to jakieś niekonwencjonalne zapezpieczenie :|

P.S. Wpisz przed numerem tematu 146, bo ADMIN uhonoruje Cię odpowiednim odznaczeniem :mrgreen:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

większość rzeczy o których wspominasz czyli światła, sterowanie silnikiem zapłon itp są na róznych obwodach wiec tak poprostu nie mogło wszystko na raz wysiąść. wydaje mi sie ze poprzedni wlasciciel bawił sie w swego rodzaju zabezpieczenia antykradziezowe i zapomniał Ci o czymś wspomnieć. Raczej powinienies poznać "niefabryczne" przekazniki i wtedy po kablach sprawdzac co to rozłącza, albo jak tu koledzy wspominali zadzwon do niego i zapytaj sie co namodził.
    zdarza sie ze kontrolka ładowania nic nie pokazuje i że cos jest zkiepszczone przy alternatorze ale przy kompletnie rozładowanym aku by nic nie działało

czekal86
    Gość

Domyślnie

Dzwoniłem mówił że za bardzo nie wiem co się stało, powiedział że można na 5 min. zdjąć kleme, zrobiłem tak ale i tak już nie chce odpalić, wydaje mi się że to zabezpieczenie antykradzieżowe odcięło zapłon, tylko czemu podczas jazdy wysiadły mi światła i el. szyby,dlatego właśnie nie mogłem odblokować tego zabezpieczenia ;/

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał czekal86
    Dzwoniłem mówił że za bardzo nie wiem co się stało, powiedział że można na 5 min. zdjąć kleme, zrobiłem tak ale i tak już nie chce odpalić, wydaje mi się że to zabezpieczenie antykradzieżowe odcięło zapłon, tylko czemu podczas jazdy wysiadły mi światła i el. szyby,dlatego właśnie nie mogłem odblokować tego zabezpieczenia ;/
    dlatego ze te obwody o ktorych piszesz dzialaja po wlaczeniu zaplonu.jesli jest jakies dodatkowe zabezpieczenie odcinajace prad z wyjscia stacyjki to tak wlasnie bedzie.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

czekal86
    Gość

Domyślnie

Dobrze bo wiem ze nie odpali dlatego że odciął się zapłon przez antykradzieżowe, ale czemu podczas jazdy zgasły mi światła i zegary, z elektryki działało tylko awaryjne, ale dziś już też nie działa