Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: [147] sonda lambda

krg
    Gość

Domyślnie [147] sonda lambda

Witam serdecznie

wiec musze wymienic sonde lambde i mam pytanie czy one sa identyczne czy sie roznia parametrami, elektryk mi powiedzial ze sa takie same,
    druga sprawa przy odpalaniu przez pare sekund chodzi glosno jak disel tak turkocze jak by cos latalo, takie dziwne to jest, ale potem ladnie normalnie juz rowno i cicho pracuje i jest to benzyna, czym to moze byc spowodowane, mechanicy nie sa w stanie mi odpowiedziec, moze sie z takim czyms spotkaliscie

dziekuje prosze o odpowiedz

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    newbridge ie
    Auto
    159sw 2.4jtdm po sofciku ;)

Domyślnie

Cytat Napisał krg Zobacz post
    Witam serdecznie

wiec musze wymienic sonde lambde i mam pytanie czy one sa identyczne czy sie roznia parametrami, elektryk mi powiedzial ze sa takie same,
    druga sprawa przy odpalaniu przez pare sekund chodzi glosno jak disel tak turkocze jak by cos latalo, takie dziwne to jest, ale potem ladnie normalnie juz rowno i cicho pracuje i jest to benzyna, czym to moze byc spowodowane, mechanicy nie sa w stanie mi odpowiedziec, moze sie z takim czyms spotkaliscie

dziekuje prosze o odpowiedz
    Kilkusekundowa praca przypominajaca diesla - variator do wymiany przy najblizszej wymianie rozrzadu.
    jesli chodzi o sondy to kazda 4 zylowa ci podejdzie tylko bedzies musial polutowac kabelki

krg
    Gość

Domyślnie

no najblizsza to jakies 30-40 tysiecy to raczej nie dozyje to auto ;( robie okolo 500-600 km miesiacznie do pracy i spowrotem i rzadko gdzies dalej, a jak bym to chcial wymienic to trzeba caly rozrzad rozkrecic? tak sie dzieje przy momencie jak zaczyna krecic sekunda po odpaleniu no i wlasnie ten odglos, albo jak zapali cicho to tak delikatnie slychac taki turkot tez, (ale czasami zapali odrazu cicho i nic nie slychac) a co do sondy to wlasnie chodzilo czy jest bez roznycy bo to ja i tak nie bede robil, nie mam czasu i sprzetu, pojde do goscia i mi za 30zl zrobi i bede widzial jak to robi wiec nic sie zlego tam nie stanie ale dzieki za odp

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    newbridge ie
    Auto

Domyślnie

no najblizsza to jakies 30-40 tysiecy to raczej nie dozyje to auto ;( robie okolo 500-600 km miesiacznie do pracy i spowrotem i rzadko gdzies dalej, a jak bym to chcial wymienic to trzeba caly rozrzad rozkrecic? tak sie dzieje przy momencie jak zaczyna krecic sekunda po odpaleniu no i wlasnie ten odglos, albo jak zapali cicho to tak delikatnie slychac taki turkot tez, (ale czasami zapali odrazu cicho i nic nie slychac) a co do sondy to wlasnie chodzilo czy jest bez roznycy bo to ja i tak nie bede robil, nie mam czasu i sprzetu, pojde do goscia i mi za 30zl zrobi i bede widzial jak to robi wiec nic sie zlego tam nie stanie ale dzieki za odp
    Z wariatorem to jest tak ze dopoki nie halasuje jak diesel non stop to jescze mozna na nim smigac ale nie idzie za tym poparcie alfaholikow
    Jesli jestes w miare swiezo po rozrzadzie to proponuje zakupic tylko pasek bez rolek i pompy i wymienic wariator na nowy z nowym paskiem

krg
    Gość

Domyślnie

http://allegro.pl/pasek-rozrzadu-alf...514957217.html a wariatora nie moge znalesc nowego tylko uzywka, a w komplecie z rozrzadem i pompą nie ma

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    newbridge ie
    Auto

Domyślnie

http://allegro.pl/pasek-rozrzadu-alf...514957217.html a wariatora nie moge znalesc nowego tylko uzywka, a w komplecie z rozrzadem i pompą nie ma
    Dayco - bardzo dobre paski obecnie montowane w wielu autach fabrycznie
    Wariator - niestety do tanich nie nalezy - http://www.autosklep24.pl/pl/p/Regul...-14-20-TS/9383
    W tym sklepie o ile sie orientuje sa znizki dla czlonkow forum

krg
    Gość

Domyślnie

to bardzo dziekuje juz wiem, mniej albo wiecej, o co moze chodzic, troszke drogi, mam na mailu z autosklepu jakis kod, to pewnie siadlo ze starosci, nie bylo wymieniane albo co, moze sie zepsuc, a auto ma 10 lat, grudzien 01, a i pewnie robocizna ze 300 zl

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    newbridge ie
    Auto

Domyślnie

to bardzo dziekuje juz wiem, mniej albo wiecej, o co moze chodzic, troszke drogi, mam na mailu z autosklepu jakis kod, to pewnie siadlo ze starosci, nie bylo wymieniane albo co, moze sie zepsuc, a auto ma 10 lat, grudzien 01, a i pewnie robocizna ze 300 zl
    Pewnie dlatego ze nie bylo wymieniane dlatego daje odglosy - pozmianowe nie maja juz tego problemu podobno

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

co do sondy kup dedykowaną do alfy boscha bo z tego co czytałem na forum to zamienniki nie zawsze chcą współpracować
    Kolejna alfa kolejne problemy

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

sondy mają różne długosci kabli....., elektrycznie są sobie równe. sonda Boscha uniwersalna musi mieć dorobiony wtyk, nie nalezy korzystac z tego co do tej sondy oferuje producent, czyli skręcanie na śrubki..... pewne połaczenie to połączenie zaciskane. sonda pre-cat to 0 258 006 206, jedna lub dwie sztuki dla 120CV i 2 litrowego silnika. sonda post-cat uniwersalna ma oznaczenie 0 258 986 615.