Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Temat: Kupiłem Alfe 166 2.5 v6 - Kilka pytań

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie Kupiłem Alfe 166 2.5 v6 - Kilka pytań

Dzisiaj trafiła mi się okazja.. i zakupiłem AR 166 2.5 v6
    Z tego powodu, że musiałem decyzję podjąć od razu to... skusiłem się.

Zauważyłem jednak kilka małych mankamentów otóż:

1- Element zaznaczony na zdjeciu jest uszkodzony. Tzn.. jest luźny, a guma w środku prawie wypadła:

Ile to kosztuje i jak się fachowo nazywa?

2- Coś "szumi" gdy auto jest zapalone. Po oględzinach zauwazyłem, że pasek którym napędzana jest klima jest "luźny" tzn, wpada w delikatne drgania i dlatego coś szumi. Czy to może być jakieś łożysko bądź rolka?

3- Uszkodzona jest manetka od tempomatu. Znalazlem juz nową - czy cięzko jest aby wymienić manetki? Wiem, ze trzeba kierownice sciagac.. a tam jest poduszka... jak odłącze aku - nie mam się co bać o nagły strzał w twarz ?

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Ten element to łapa górna silnika. Tuleje idzie wymienić. kosz 47 zeta w AS24 tuleja łapy silnika się to zwie.. Szumi pewnie któraś rolka z osprzętu , lub napinacz zmarł. Proponuje zdjąć pasek i obejrzec rolki, Co do airbagu to odpinasz aku, odkrecasz bag , odpinasz go i sciagasz kierke. Samo odpięcie bagu to banał. Zabawa sie zacznie ze zdjeciem kierki. Polecam Ci aabyś nie sciagal nakretki calkowicie tylko zostawil ja lekko wkrecona co byś ząbków nie wybil, jak kiera puści. Polecam mlotek gumowy i walenie nim od tylu kiery jednocześnie ciagnąc ją . To tyle. Sorki za pisownie .
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 05-08-2012 o 00:32
    [C

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

jeżeli chodzi o kierownice to po demontażu jaśka ( 3 śrubki na imbus ) wypinasz złączkę elektryczną ( nie ma w niej żadnych bolcy i innych udziwnień , po prostu mocno siedzi) odkręcasz nakrętkę tak aby licowała z trzpieniem na którym jest osadzona kierownica , następnie podjeżdżasz fotelem do przodu i kolanami zapierasz się o kiere, a następnie bierzesz młotek i przedłużkę od kluczy trzpieniowych - przedłużkę opierasz o trzpień kierownicy i napierdalasz młotkiem po przedłużce zapierając się o kiere od dołu - to jest sposób który mi polecili w znajomym ASO ( ponoć istnieje ściągacz do naszej kiery ale wytrzymuje jedno ściągnięcie ) cała reszta to banał . powodzenia, sam już dwa razy zdejmowałem w ten sposób. a jeszcze jedno, uwaga na zęby podczas wybijania ,

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Manetka tempomatu jest uszkodzona mechanicznie tzn. złamana ?
    Jeśli nie to możesz ją rozebrać bez ściągania kierownicy i przełożyć bebechy.

Cytat Napisał mikell0 Zobacz post
    ponoć istnieje ściągacz do naszej kiery ale wytrzymuje jedno ściągnięcie
    Mój ściągacz poległ przy próbie zdjęcia kiery i chwilowo temat naprawy nie odbijającego kierunku odpuściłem.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Manetka tempomatu uszkodzona jest w taki sposób iż, pokretlo ON/OFF działa- ale + i są "luzne" i lataja = wiec nie mozna nic zaprogramowac.

Kierunkowskazy odbijają normalnie. Mam manetkę za 80zl.. więc.. pewnie się skuszę.

- Tulejke od tej łapy silnika zamówie w poniedzialek
    - We wtorek pojade do serwisu niech zdiagnozują przyczynę. Rozrząd byl wymieniany aczkolwiek pasek osprzętu - nie, wiec pewnie tam któraś z rolek piszczy i się zużyła, co wprawia w "drganie" pasek. Chyba, że łożysko na sprężarce się uszkodziło. No nic.. zobaczymy

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

masz tam napinacz i 2 rolki +pasek, polecam napinacz Dayco rolki SKF pasek Conti oryg zestaw od nowosci u mnie wytrzymal 120tys i mial sie jeszcze dobrze, zmienialem tylko pasek po 60 tys
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.

155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
    164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

Rozrząd byl wymieniany aczkolwiek pasek osprzętu - nie, wiec pewnie tam któraś z rolek piszczy i się zużyła, co wprawia w "drganie" pasek. Chyba, że łożysko na sprężarce się uszkodziło. No nic.. zobaczymy [/QUOTE]

też nie wymieniłem paska i rolek osprzętu przy wymianie rozrządu i później trzeba to było zrobić . to chyba błąd nowicjuszy - mechanior mówi, że pasek osprzętu jest ok. a po 10-15 tyś pada wszystko do okoła , a w najgorszym wypadku pasek napędu wpada pod pasek rozrządu i jest duże AŁA

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Mam jeszcze kilka pytań:

1- Czy w tym silniku 2.5 jest JEDEN PASEK, ktory napedza wszystko? Dzis na zlocie w Piekarach ktoś mi taka informacje dał i że będę musiał caly rozrząd sciagać?

2- Zauwazyłem dziwny problem.. podczas zapalania świateł postojowych i mijania - po kilku sekundach/minutach gasną postojówki a wraz z nimi ikonka na desce. Po wcisnieciu guzika "CHECK", postojowki sie zapalaja aby za niedlugo znowu zgasnac. Ktos sie spotkał z czyms takim? Swiatla mijania normalnie dzialaja.

3- Czasem na cieplym oraz zimnym silniku auto delikatnie sie "dusi" i wpada w drgania na biegu jałowym. Podczas jazdy - nie odczuwa się zadnych drgan. Auto przyspiesza normalnie - nie szarpie ani nic. Gdzie może być problem?

Jak się kupuje taniej autko - to na takie niespodzianki trzeba być gotowym. Ale.. kwestia kilku dni aby auto wróciło do stanu świetności

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

1- jeden pasek rozrzadu i jeden pasek osprzetu ;] jedynie zeby zmienic pompe wody trzeba rozrzad rozebrac bo jest pod nim...
    3- obroty faluja? rozrzad byl robiony na blokadach?
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Ponawiam pytanie:
    2- Zauwazyłem dziwny problem.. podczas zapalania świateł postojowych i mijania - po kilku sekundach/minutach gasną postojówki a wraz z nimi ikonka na desce. Po wcisnieciu guzika "CHECK", postojowki sie zapalaja aby za niedlugo znowu zgasnac. Ktos sie spotkał z czyms takim? Swiatla mijania normalnie dzialaja.

Bamboszek - Rozrzad byl robiony - posiadam fakture, przebieg autka wpisany i czesci aczkolwiek nie mam pojecia czy na blokadach...
    Moze to byc przeplywomierz bo podobnie mialem z TS. Ale z tym to juz pojade do serwisu w poniedzialek/wtorek