Strona 1 z 8 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Temat: Jak dla mnie to koniec zalewania Belli biodieslem.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jarek72
    Mieszka w
    Podkarpacie
    Auto
    Alfa 159 SW 2.4 Q4 210KM+wirus

Domyślnie Jak dla mnie to koniec zalewania Belli biodieslem.

Jak w temacie, zalewałem AR przez dłuższy czas biodieslem, stacja znajomego ( nie mają innego diesla ) i po drodze do mojej firmy....nie dawno pojawiły się wahania obrotów na jałowym ( przebieg 50tkm.). Poczytałem co może mieć wpływ na owe zachowanie....między innymi paliwo.....z polecenia zalałem Belle Vervą i obroty znowu stabilne. Znalazłem ciekawy amatorski eksperyment użytkownika forum BMW, który potwierdza w jakiś sposób mój wybór.http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=10&t=93259.....teraz jeszcze zaleje jakiś specyfik do czyszczenia układu paliwowego, nigdy nie wiadomo jakie uboczne działania ma taki biodiesel na silniki dieslowskie nowej generacji. Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

kto normalny tankuje 159 bio? :O to możesz sobie wlać do mercedesa w124 a nie do nowej Alfy współczuje Twojemu silnikowi...

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar deltahfmk
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    Alfa Romeo 156 GTA

Domyślnie

Sam się prosisz o awarię. Ja nie schodzę poniżej Vervy. Wogole co to za pomysł aby lać bio do nowoczesnego diesla?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jarek72
    Mieszka w
    Podkarpacie
    Auto
    Alfa 159 SW 2.4 Q4 210KM+wirus

Domyślnie

.....no cóż, widocznie Balla bardziej delikatna jest....również ZALEWAŁEM!! Range Rovera Sporta i problemów nie było z biodieslem. Zastanawiam się jaki specyfik zalać do czyszczenia układu?....Dobre opinie uzytkowników ma Valvoline SynPower.

- - - Updated - - -

Nie zalewałem Bio100% tylko biodieslem, więc diesla z domieszką bio......tak czy siak był to błędny wybór...mam nadzieje ,że Bella mi wybaczy....

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Ojciec Meganke II 1.9 dCi też jakiś czas zalewał biodieslem z Bliskiej. Nic się nie działo złego samemu silnikowi, ale spalanie wzrosło na tyle, że wychodziło cenowo na jedno... więc wrócił do normalnego paliwa bo nigdy nie wiadomo co na dłuższą metę się może stać.

To samo z Peżotem 206 1.9 D... lipa po prostu, a człowiek się tylko cieszył, że zaoszczędzi.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Kolego jeśli kupisz jakiś preparat do czyszczenia układu paliwowego koniecznie przez zalaniem wymień filtr paliwa.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ciechanowiec
    Auto
    159 1.9 mJTD

Domyślnie

Pamiętajcie że normalne ON ma 9% bio :/

A odnośnie 100% bio:
    Cena praktycznie taka sama a spalanie dużo wieksze.
    Silnik nie chciał mi się wkręcać powyżej 3k rpm.
    Zainwestowałem w te paliwo tylko 100 pln i wiecej nigdy go nie wlałem.
    Pisze oczywiście o starym klekocie. Do 159 nawet nie myślałbym go lać.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja leje biodiesla do mojej i nic sie nie dzieje.Mialem 307 z 2002 r i tez lalem,do 407 z 2008 tez lalem i nic sie nie dzialo.Mysle ze szukacie winnego,a tak naprawde sami nie wiecie co moze byc przyczyna.W zimie wlalem Verve do kubka i rano ok.1 cm parafiny na dnie i na powierzchni taka jakby kra sie zrobila.W czym ta Verwa i inne niby wzbogacone paliwa sa lepsze??Dla mnie tylko w tym ze trzeba za nie wiecej zaplacic i miec swiadomosc iz zalalismy super paliwo

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    ja leje biodiesla do mojej i nic sie nie dzieje.Mialem 307 z 2002 r i tez lalem,do 407 z 2008 tez lalem i nic sie nie dzialo.Mysle ze szukacie winnego,a tak naprawde sami nie wiecie co moze byc przyczyna.W zimie wlalem Verve do kubka i rano ok.1 cm parafiny na dnie i na powierzchni taka jakby kra sie zrobila.W czym ta Verwa i inne niby wzbogacone paliwa sa lepsze??Dla mnie tylko w tym ze trzeba za nie wiecej zaplacic i miec swiadomosc iz zalalismy super paliwo
    To żart miał być?! Poczytaj ile firm samochodowych podaje używanie biodiesel'a za powód do utraty gwarancji na silnik (żeby Ci skrócić drogę to prawie wszystkie z silnikami bez modyfikacji na takie paliwo). Potem weź sobie specyfikacje zwykłego paliwa i bio. Następnie rozbierz silnik i filtr DPF po np 50 tyś i zobaczysz o co chodzi. Poza tym co ma osad z wytrąconej parafiny do jakości paliwa...? To był tylko dowód na to, że miałeś ON tzw medium czyli na okres przejściowy a nie to z dodatkami dla temperatur poniżej -15 (różne koncerny mają różne progi temperatur i nazwy wewnętrzne na to paliwo).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

nie mam DPF.Skad masz pewnosc ze lejac Verwe lejesz faktycznie lepsze paliwo??Masz 100% pewnosci albo lepiej 200%??Ja i tak nie mam gwarancji na silnik wiec wiesz.To nie byl zart.307 jezdzilem 7 lat i nic sie nie dzialo,407 jezdzi dalej i nic sie nie dzieje.