Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Czujnik

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie Czujnik

Siema, chciałbym zapytać o następujące rzeczy gdyż w ostatnim czasie występują one od czasu do czasu.

1. Po włączeniu silnika, od czasu do czasu występuje problem odnośnie temp na zewnątrz (powietrza). Zamiast temp np (plus 20c, wyskakuje -20c). Nie jest to problem występujący codziennie lecz, co jakiś czas (średnio 2/3x w tyg..), Jeżeli jest często odpalany i przemieszczam się z miejsca na miejsce, wtedy problem znika i wskazuje normalną temperaturę. Domyślam się że chodzi o czujnik, jednak z pewności chciałbym zapytać a także oto gdzie ten czujnik się znajduję, gdyż takowego tematu podobnego nie znalazłem.

2. Następne pytanie, odnośnie "error glow plug", otóż gdy autko dość długo stoi, i nie jest odpalane zdarzy się że wyskakuje ten oto problem na desce rozdzielczej, wyświetlaczu (tzw). Zdaje sobie sprawę że chodzi o świece, itp. Jednak zaznaczam świece zostały wymienione i działają w 100% gdyż mechanik (niestety bez komputera sprawdzał, je kilka razy) bo nie dawało mi to spokoju i właśnie oto go dusiłem.

Autko było pod komputerkiem, i żadnych błędów takowych nie znaleziono. Rozmawiając z takowym "diagnostą" który na co dzień pracuje w firmie diagnozująca fiata podpowiedział mi że ten czujnik znajduję się w lusterkach (odnośnie pytania 1.). Natomiast odnośnie 2 pytania, nie odpowiedział mi nic, choć również go oto dusiłem.

Pozdrawiam!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Sebek2442
    Mieszka w
    Mistrzewice
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

Jeśli chodzi o 2 punkt to ja mam ten sam problem nawala Ci czarna puszka obok filtra paliwa po prawej stronie i dlatego pokazuje Ci ten błąd ale jeśli świece Ci grzeją to możesz się nim nie przejmować lub wymienić chyba chodzi o to http://www.autosklep24.pl/pl/p/Autom...-ZETA-JTD/9799

bolonzo4
    Gość

Domyślnie

Kolego czujnik temperatury powietrza masz w lewym lusterku zewnętrznym. U dołu lusterka wystaje taki mały " cycek " Pewnie szwankuje

A ten error glow plug to na pewno przekaźnik świec żarowych. Kolega wyzej juz napisał. Zobacz przy okazji czy bezpiecznik świec jest cały. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz za 80 zł ta puche. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez bolonzo4 ; 15-08-2012 o 12:18

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał bolonzo4 Zobacz post
    Kolego czujnik temperatury powietrza masz w lewym lusterku zewnętrznym.
    W prawym!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

w 147 w lewym

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

cycek (czujnik temp) jest wyraźnie widoczny od spodu lusterka lewego (od strony kierowcy).

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

No chyba pomyliły mu się strony

- - - Updated - - -

Z tym czujnikiem dałbym sobie narazie spokój. A co do świec to zobacz czy wszystko jest dobrze podłączone/ dociśnięte. I jak koledzy wyżej stawiam na puche.