Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: AR 146 1.9

Użytkownik Pirat drogowy Avatar WeGi
    Mieszka w
    Nowy Sacz
    Auto
    159 2.4 JTDm

Domyślnie AR 146 1.9

Witam

Być może jest już taki temat, lecz nie chciało mi się przeglądać 40 stron, które wyskoczyły mi po użyciu opcji ' szukaj ', więc sorry .. , a więc do rzeczy :

Jestem w trakcie szukania nowego samochodu i natknąłem się ostatnio na Alfe Romeo .
    Jest to samochód z 1995r. z silnikiem 1.9TD . Wyposażenie jest podstawowe z el. szybami oraz wspomaganiem .

Zwracam się z prośbą o informacje, porady, wskazówki na które powinienem zwrócić uwagę przy kupnie tego autka.
    Znajomi odradzają zakup, ponieważ części drogie, auto bardzo awaryjne etc.

Jestem po wstępnych oględzinach 146 . Od strony wewnętrznej i zewnętrznej autko prezentuje się bardzo dobrze.
    Lakier nie porysowany, kolor żywy, rdza występuje tylko przy wydechu ale to minimalnie ( słyszałem / czytałem że to normalne w tym modelu i nie drogie do zrobienia ?)

Środek samochodu czysty, zadbany, elektryka działa jak należy .

Silnik czysty, pracuje równomiernie, nic nie stuka, nic nie puka ( przy dodaniu mu większych obrotów, z wydechu leci czarny dym, czy to normalne ? )
    Poza tym zauważyłem wyciek czarnego płynu(?) z filtra powietrza ( nie wiem czy to filtr powietrza bo się nie znam , na lewo od silnika ) , może to być jakaś uszczelka ?

Zastanawia mnie również cena, która jest wystawiona za samochód ( 6,900 PLN ) .
    Czy to normalna cena za diesla ? Nie ma w tym jakiegoś haczyka ?
    Myślę że to by było na tyle z moich pytań .

Z góry dziękuje za porady, wskazówki

pozdrawiam

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

cena raczej w normie.jesli auto jest bez przeszlosci wypadkowej rdza nie dokucza zbytnio 145/6.ciebie jak sadze najbardziej interesuje silnik.1,9 td to konstrukcja fiata,stosowana szeroko we wszystkich(prawie)modelach grupy fiat przed nastaniem ery JTD a nawt po niej.silnik moze nie zachwyca dynamika,raczej jest w normie dla konstrukcji z komora wstepna.ale jest trwaly i malo wymagajacy.polecal bym ci aby ktos kto ma o dieslach pojecie obejzal go przed zakupem.bo z tego co piszesz raczej o mechanice masz srednie pojecie :wink:
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Wojce
    Gość

Domyślnie

Z tego co sie orientuje przy dodaniu gazu nie powinien lecieć czarny dym ,jedynie przy odpaleniu przez sekunde zakopci dieselek, myśle że silnik już swoje przejechał jak na 13 lat, a jaki przebieg ma ?? pewnie nie realny do 200 tysiecy na liczniku jak sie domyślam :wink:

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Wojce
    Z tego co sie orientuje przy dodaniu gazu nie powinien lecieć czarny dym ,jedynie przy odpaleniu przez sekunde zakopci dieselek, myśle że silnik już swoje przejechał jak na 13 lat, a jaki przebieg ma ?? pewnie nie realny do 200 tysiecy na liczniku jak sie domyślam :wink:
    zle sie orientujesz.przy depnieciu ma prawo przydymic lekko wlasnie na czarno.gorzej by bylo gdyby na niebiesko.

Wojce
    Gość

Domyślnie

To z moim dieslem jest coś nie tak bo nie dymi na czarno jak sie depnie tylko ladny bialo siwy dymek

Użytkownik Pirat drogowy Avatar WeGi
    Mieszka w
    Nowy Sacz
    Auto
    159 2.4 JTDm

Domyślnie

Przebiegu ma z tego co pamiętam ok. 212 tys km
    "Tu nie chodzi o to żeby być lepszym czy szybszym, mieć niezawodne auto, środek do przemieszczanie z punktu A do punktu B, chodzi o to żeby mieć Alfa Romeo, reszta się nie liczy..."

Były :
    AR 146 1.9 TD
    AR 156 1.8 T.S.
    Aktualnie :
    AR 159 2.4 JTDm

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Ostatnio obserwuję, że wszystkie diesle kopcą na czrno. I nie mówię tu o starych autach tylko nowych JTD i TDI, ect.
    Natomiast jak kopci na biało - siwo to coś jest nie tak.
    FORZA ITALIA !

Wojce
    Gość

Domyślnie

Artykuł o spalinach :

http://www.wojdas.24x7.pl/download/spaliny.pdf

cytat z niego
    "spaliny koloru czarnego w silnikach diesla sygnalizują ,że układ zasilania silnika jest znacznie zużyty co kwalifikuje silnik do remontu "

czyli sprawny silniczek diesla nie może kopcić

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Wojce
    Artykuł o spalinach :

http://www.wojdas.24x7.pl/download/spaliny.pdf

cytat z niego
    "spaliny koloru czarnego w silnikach diesla sygnalizują ,że układ zasilania silnika jest znacznie zużyty co kwalifikuje silnik do remontu "

czyli sprawny silniczek diesla nie może kopcić
    nie bede dluzej dyskutowal na ten temat .. powiem tylko ze nowy diesel tez przydymi na czarno.wiec co tez jest zuzyty???pozdrawiam ps z dieslami nie mam wielkiego doswiadczenia,przejechalem nimi tylko jakies 1,5 mln km

adrianka
    Gość

Domyślnie

przy zakupie kazdego diesla wrecz powinno sie depnać, zeby sprawdzic czy kopci, bo POWINIEN troche oddychac na czarno. i nie oznacza to od razu przepalania oleju. jestem babą a to wiem

Uprawnienia