Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Temat: ZAMIANA OLEJU?

Izabela
    Gość

Domyślnie ZAMIANA OLEJU?

Witam serdecznie-ponownie . Mam pytanko, zakupiłam swoje autko Alfa 156 TS 1.8 benzyna z olejem Mobile 5W40-taki był wlany,poziom jest w połowie między min a max, pytanie moje brzmi czy to tego 5W40 moge dolać np 10W40 tez Mobila? czy to ma byc syntetyk czy pół. Ten obecny 5W40 jest ponoć syntetyk.Naczytałam się że może się ''kisiel'' zrobić gdy zmiesza się akurat te niemieszalne, co do poziomu oleju to tez czytalam rozne opinie -raz ze ma nyc zawsze na max, drugi-ze w polowie tez ok.Proszę bardzo o poradę.

areks
    Gość

Domyślnie

Musisz dolac taki sam olej czyli 5W40...musisz trzymac TSa zawsze na stanie MAX :mrgreen: :mrgreen:

Izabela
    Gość

Domyślnie

Olej był wlewany chyba w grudniu 2007 lub zaraz na początku tego roku prez poprzedniego właściciela, myślałam, że olej wlewa się raz do roku :? czyżbym była w błędzie?

areks
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Izabela
    Olej był wlewany chyba w grudniu 2007 lub zaraz na początku tego roku prez poprzedniego właściciela, myślałam, że olej wlewa się raz do roku :? czyżbym była w błędzie?
    Piszac "wlewa" masz na mysli wymiane na swiezy czy sama dolewke??
    Olej zmienia sie srednio co 8-12tys.km czyli jak ktos duzo jezdzi to nawet 2 razy do roku

Izabela
    Gość

Domyślnie

Hm... a tego czy był dolany, czy wlany nowy-to tego już nie wiem. Samochod od grudnia 2007 jest w Polsce, poprzedni własciciel (od ktorego kupilam w kwietniu) wymienial pasek,płyny,olej i parę innych rzeczy-tyle wiem, a tak szczegolowo o ten olej to ja nie pytalam, W kazdym razie z tego wynika ze musze dolac i do poziomu [b]max rozumiem.Dzięki

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

to jak nie jestes pewna kiedy byla wymiana oleju a olej na bagnecie jest brudny to wymień poprostu olej dla bezpieczeństwa ... to nie są duże koszty

i nigdy nie przelewaj poziomu oleju bo to się źle skończy

lepiej mieć jakieś 2mm pod poziomem max niż przelać

Izabela
    Gość

Domyślnie

uhm... a czy opróżnienie oleju obecnego i nalanie nowego od zera w ASO to będzie duży koszt?

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

w aso to zapewne jest drożej niż w kazdym innym serwisie
    jak chcesz zaoszczędzić to podjedź do jakiegoś sklepu z olejami u ciebie w mieście i powiedz że potrzebujesz filtr oleju do takiego auta - mogą potrzebować nr VIN także miej przy sobie dowód rejestracyjny i kup tez olej w bańce 4-5 litrów zależy jak pakowany

filtr cię bedzie kosztował pewnie jakieś 10 - 20 zł a olej to już zależy jaki wybierzesz od 70 zł w górę ...
    moim zdaniem lepiej kupić tańszy a częściej zmieniać niż droższy niby lepszy i jeździć na nim dłużej

jak już to będziesz wszystko miala to w każdym warsztacie samochodowm ci to zmienią i zapłacisz jakieś 50zł max

druga opcja to taka ze znajdziesz w mieście warsztat, który tylko wymienia oleje i zwykle u nich za tzw wymianę sie nie płaci tylko za olej i filtr i na to samo wyjdzie

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Izabela
    Witam serdecznie-ponownie
    Witam również Miłą Koleżankę.
    Miło, że Koleżanka interesuje się takimi sprawami.
    Bo moja żona to tylko pyta się gdzie ma odstawić samochód.
    I żeby było tak załatwione, co by jej głupich pytań nie zadawali.

Są dwa rozwiązania:

Sposób I jest łatwy miły i przyjemny ale drogi.
    Udajemy się do ASO Alfy w Bydgoszczy ul.Łęczycka do p.Wojtka (zdaje się).
    I on to zapewne z przyjemnością zrobi za 340zł.
    W tym będzie:
    -kawa na dzień dobry (gratis)
    -olej Castrol 5W40 syntetyczny (192zł) (Castrola nie polecam)
    -filtr oryginalny Alfa (48zł)
    -robocizna (100zł)

Sposób II trudniejszy, równie przyjemny i do tego dużo tańszy
    Kupujemy w sieci olej Motul 10W40 półsyntetyczny (162zł) (5litrów) zostanie na dolewki.
    Moim zdanie najlepszy olej dostępny na rynku w rozsądnej cenie.
    Kupujemy w sklepie motoryzacyjnym filtr Sędziszów (16zł)
    Udajemy się do Pana Miecia, Stasie, Zdzisia etc co prowadzi jakiś warsztat samochodowy, który zrobi nam wymianę (30zł)
    Czyli razem 208zł.

Jeżeli Koleżanka sobie tu jaj z nas nie robi to Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania Alfy.

PS Olej radzę wymienić niezależnie co mówił poprzedni właściciel.

cysio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kmito
    Sposób I
    -robocizna (100zł)
    ZA CO ????

Cytat Napisał kmito
    Sposób II Udajemy się do Pana Miecia, Stasie, Zdzisia etc co prowadzi jakiś warsztat samochodowy, który zrobi nam wymianę (30zł)
    Czyli razem 208zł.

4 dni temu wymieniałem olej w swoim TS, tak więc:
    - 4l Selenia 20k + filtr oleju Mann + filtr powietrza filtron + zapach AmbiPur - 217 PLN - sklep motoryzacyjny Fiata - Bielsko-Biała

- wymiana wszystkiego w ASO w Bielsku-Białej, razem z umyciem autka - f-ra - 34,90 PLN

Czyli bez AmbiPura to będzie w sumie jakieś 233zł.

Pozdrawiam tych co jeżdżą do pana Zdzisia i ASO za 100zł...