Witam
Dzisiaj na parkingu w pracy zauważyłem że poziom płynu chłodzącego mam ok 1.5 cm ponizej min. W związku z tym ma pytanie jakiego płynu dolać bo nie wiem jaki był zalany a jestem swiezo po wymianie?
Dzieki z góry
Witam
Dzisiaj na parkingu w pracy zauważyłem że poziom płynu chłodzącego mam ok 1.5 cm ponizej min. W związku z tym ma pytanie jakiego płynu dolać bo nie wiem jaki był zalany a jestem swiezo po wymianie?
Dzieki z góry
Jak to nie wiesz jaki był zalany, jak jesteś świeżo po wymianie? Nie kumam. Nalej to co masz albo spytaj tego kto ci i co nalewał. To pytanie jest jakieś bezsensu. A jak nie wiesz to dolej wody zdemineralizowanej. Taka mała dolewka nie zaszkodzi parametrom świeżego płynu, a jest to na pewno mnie j szkodliwe niż dolanie płynu nie mieszalnego.Napisał b.pawelek
po prostu nie wiem. Nie ja to dolewałem wiec nie mam pojecia. Robił mi to facet który zajmuje sie alfami a teraz nie mam z nim kontaktu (niech szlag trafi sezon wakacyjny). Doleje wody zdemineralizowane tak jak radzisz. Dzieki za pomoc.
Kolego napewno masz zalany płyn na bazie glikolu, zobacz jaki masz kolorek płynu(nie wiem czy jeszcze ma to znaczenie ale kiedys miało) i dolej poprostu chocby zwykły Orlenowski, byle był na bazie glikolu ale z tego co wiem to teraz ciezko dostac inny...
Woda tez moze być, taka jej ilość nie rozrzedzi płynu w takim stopniu zeby sie obawiać zimy![]()
Więc luzik co nie zrobisz bedzie OK 8)
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
I popatrz czy gdzieś nie ma wycieku.
Dość charakterystyczne zacieki.
Ja w takich przypadkach stawiam na nagrzewnicę.
poszukam. Kiedy najlepiej szukać tego wycieku? Np zaraz po jezdzie? Dzieki raz jeszcze.
Jak wycieka w widocznym miejscu to zobaczysz charakterystyczne zacieki, jak napisał kolega kmito. Gorzej jak gdzieś wewnątrz kokpitu, ale tu bardzo pomocne może być sprawdzenie wilgotności dywaników. Jak jest bardzo mały wyciek to może ustawać po zgaszeniu silnika, a uaktywnia się, kiedy silnik pracuje i pompa wytwarza ciśnienie.
hmmm nic u mnie nie widać. Może to był jakiś błąd w sztuce u typa który wymieniał ten płyn.
A moze zaparkuj auto na rownym odkrec korek ze zbiorniczka wyrownawczego Wtydy ucieknie cisnienie z ukladu i zobaczysz ile jest rzeczywiscie plynu
hmmm... al on juz stał a równym na parkingu w pracy. I tam mi wlasnie pokazywalo poniżej min.