Witam wszystkich forumowiczów.
Mam niezdiagnozowany problem z moją skrzynią selespeed w AR 147 2.0 z 2001 r.
A mianowicie dzisiaj wracając do domu na autostradzie przy włączonym tempomacie około 120 km/h zaczęła mrugać kontrolka od biegów tak co pokazuję który jest aktualnie bieg to znaczy mrugała mi "5". Przyśpieszyłem trochę i zapaliła się na stało zwolniłem i mrugała nie wiem czy ma to coś do rzeczy że zwalniałem i przyśpieszałem ? Może napiszcie jeśli tak...
Druga sprawa zjechałem z autostrady i skrzynia trochę dziwnie się zachowywała omijała 3 póżniej redukowała 2 biegi naraz nie mogła wrzucić 5 itd. itp.
Po czym jak by nigdy nic zaczęła działać i w świętym spokoju przejechałem ostatnie 40 KM.
Ze spraw technicznych auta:
- Oleju w skrzyni nie wymieniałem NIGDY (jestem właścicielem tej belli od 3 miesięcy) a poprzedni nie wiem czy to robił ? Gdzie jest bagnet ? (tutela zc75-sync)
- Oleju w układzie sterowania SELESPEEDEM (tutela CS SPEED) też nigdy nie wymieniałem ? Co trzeba zrobić ?
I ostatnie pytanie co robić czy od razu reanimować aktywator (http://allegro.pl/aktywator-alfa-147...619178346.html) czy może kwestia oleju nie wymienionego od dłuższego czasu ? Jaki polecacie warsztat na diagnozowanie i rozwiązanie problemu ze skrzynią seleseed. Albo w POZNANIU albo w ZIELONEJ GÓRZE ?
P.S
Jeśli coś by było niezrozumiałe to piszczcie starałem sie to łopatologicznie wytłumaczyć.
Aha i w jakim stanie sprawdza się olej w układzie selespeed drzwi otwarte pompa ON ?
Dzięki za odpowiedźi z góry