Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: [156] dziwne zachowanie podczas jazdy

zdrowko
    Gość

Domyślnie [156] dziwne zachowanie podczas jazdy

Witam
    Dzisaj jechałem do pracy i w pewnym momencie Alfka straciła moc i zaczeła kopcic czarnym dymem. Jak zwolniłem gaz nie kopciła jak dodałem kopciła. Dodam że silnik był rozgrzany już po dobrych 50 km. Trwało to z 10-15 sekund. Potem wszystko wróciło do normy.

To było takie uczucie jak by turbina przestała działać.

p.s Moja Alfka to 156 2.4 JTD

zdrowko
    Gość

Domyślnie

odswieżam temat

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

w 166 2,4 mojego kolegi taki obiaw zaczął się powtarzać częściej i wkońcu zdiagnozowali u niego zatartą turbinę.

ale jest dużo więcej powodow kopcenia diesla także ciężko jest w 100% powiedzieć co jest przyczyną.

myślę że pomoże podpięcie pod kompa i sprawdzenie jak chodzą wtryski i cała reszta elektroniki i jak się wykluczy te rzeczy będzie można stwierdzić co mechanicznie się posypało

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    156SW 2,4 jtd 2001

Domyślnie

Jest to między innymi typowy objaw nieszczelności w układzie dolotu powietrza od turbo do silnika. Sprawdż wszystkie rury, tę od dołu silnika do intercoolera i od intercoolera do silnika. Dolna rura kosztuje ponad 400zł a górna powyżej 150 zł. One lubią się przecierać o klemę akumulatora, o plastykową wstawkę po lewej stronie nad błotnikiem a dolna o przewody od klimy po niefachowej obsłudze mechaników. Dolna lubi też najnormalniej pęknąć ze starości i przepracowania. Możesz też mieć zatartą turbinę lub coś w elektronice, może awarię przepływomierza? Szczelność rur możesz sprawdzić sam, bez oglądania się na mechaników! Jeśli nie rury to szukaj dalej.
    Nie doczytałem, że po 10 sek wszystko wróciło do normy. Jeśli tak , to nieszczelność sama się nie naprawiła. Szukaj w elektronice. Nieraz coś złego się dzieje nie wiadomo skąd. U mnie np. szybkościomierz w trakcie jazdy opadł na 0 i stał, po pewnym czasie zadziałał i znów padł ale w końcu zadziałał i działa bez zarzutu. Co to było, nie wiem.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

jesli to jest bład elektroniczny to jeśli jest powtarzalny to będzie zapisany w kompie a jeśli incydentalny to może nie byc po nim śladu ... tak czy owak podpięcie pod kompa wydaje mi się podstawa w tej sytuacji

zdrowko
    Gość

Domyślnie

Dzięki za sugestie ... w najbliższym czasie udam się do mechanika i podepnę Alfkę pod kompa.
    Dam odpowiedź jeśli znajdą przyczynę.
    Pozdrawiam