Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Temat: UWAGA: problemy z bagnetem!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie UWAGA: problemy z bagnetem!

Witam!
    Mam 159 1750 TBi, przy rytunowym sprawdzaniu poziomu oleju zauważyłem na bagnecie OPIŁKI METALU. Pokazałem to w ASO. Diagnoza: bagnet wyciera prowatnicę! Sam bagnet zrobiony jest w formie sztywnej, ciasno zwiniętej sprężyny, a na końcu umieszczony jest metalowy element stanowiący miarkę. Krawędź łacząca te dwie części jest ostra, jak i granice poszczególnych zwojów bagnetu również są ostre. W efekcie "piłują" one prowadnicę, która jest nieźle pokręcona, co potęguje efekt. Wyciągając i wpychając bagnet na miejsce odczuwalny jest wyraźny opór.
    Już mi wymieniono bagnet + prowadnicę na nowe (gwarancja). Ale nowe części niczym się nie różnią od dotychczasowych. Na razie nie ruszam bagnetu, ale nie jest to rozwiązanie problemu. Opiłki w oleju - to smierć silnika. Aso uspokaja, że są one tylko w górnej części bagnetu i że nawet jak coś to wpadają zaraz pod smok olejowy i dalej jest filtr. I że nie ma problemu..
    Wg. mechanika takie same bagnety są we wszystkich obecnie montowanych silnikach benzynowych, a nawet w dieslach...
    Także sprawdźcie swoje bagnety, czy nie nazbierały się tam opiłki! (ręcznik papierowy, i obserwacja małych punkcików, a jeszdze lepiej, poczekać aż olej się wchłonie w papier i popatrzeć pod kątem na slady po oleju, czy nic się nie błyszczy).
    A ja za radą ASO czekam, aż AR dostrzeże problem i zmodyfikuje te części (skandal!)

Pozdrowienia
    DonVito

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 159 1.9 16v 150km

Domyślnie

też to kiedyś zauważyłem ale potraktowałem to tak jak ci z aso jest sitko smok filtr oleju , na bagnecie nie sprawdzam bo on jest do dupy nigdy dobrze nie widać! jest czujnik elektroniczny i to mi wystarcza

Użytkownik Embrion Avatar przemkoskib
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 1.6 T.S. było, jest 159 2,4 JTDm 2006r.

Domyślnie

Ten elektroniczny czujnik to o du..e rozbić. Chyba że ja mam skiepszczony :/ Ale do rzeczy, od zakupu ciągle pokazywał mi full, doczytałem w instrukcji, że ten full to nie jest dobra informacja, bo oznacza, że oleju jest za dużo. Sprawdziłem, rzeczywiście było ze 2/3 mm nad stan na bagnecie. Przy najbliższej wizycie w serwisie zleciłem upuszczenie oleju. Po tej operacji przez jeden dzień wskazywało mi na czujniku już kreskę poniżej max, czyli OK. Od następnego dnia niestety full powrócił, pomimo, że na bagnecie niezmiennie od upuszczenia (przejechane ok. 5kkm), poziom oleju jest w połowie między min a max... Także osobiście wole od czasu do czasu sprawdzić to metodami tradycyjnymi

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał przemkoskib Zobacz post
    Także osobiście wole od czasu do czasu sprawdzić to metodami tradycyjnymi
    I tak się powinno robić.Jak widać elektronika zawodzi.
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

buli to moze jeszcze przez internet sprawdz sobie poziom oleju skoro tak wierzysz i ufasz elektronice.Masz racje.A jezeli nie mialbys tego bajeru to wcale bys pewnie nie sprawdzal bagnetem bo po co.Przeciez niedawno zalewali olej wiec musi tam byc tyle ile ma byc

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 159 1.9 16v 150km

Domyślnie

powiem wam tak jak wymieniam olej sprawdzam bagnetem 3/4 na elektronicznym mam ful kresek i jest ok a wiem że jest ok bo wystarczy mi małe wzniesienie na którym się zatrzymuje pod pracą że jak odpalam po pracy 1 kreski mi brakuje i tak w koło macieju

BURATINO
    Gość

Domyślnie

W wielu nowych samochodach niema wogole juz bagnetow do sprawdzania oleju,tylko elektronika.Wiec powoli trzeba bedzie sie przyzwyczajac

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    buli to moze jeszcze przez internet sprawdz sobie poziom oleju skoro tak wierzysz i ufasz elektronice.Masz racje.A jezeli nie mialbys tego bajeru to wcale bys pewnie nie sprawdzal bagnetem bo po co.Przeciez niedawno zalewali olej wiec musi tam byc tyle ile ma byc
    Ja w Peżocie między wymianami praktycznie nie sprawdzam, bo nie pije ani kropli. Są takie silniki, które nie żłopią oleju . Chociaż akurat w przypadku tego mojego to jego chyba jedyna zaleta .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Porozmawiajcie sobie z ludźmi którzy wymieniają oleje w zakładach - co chwila przyjeżdża jakiś "jeleń" gdzie oleju jest poniżej minimum i robi oczywiście minę ala karp :-o

Nastawianie się tylko na elektronikę w aucie jest moim zdaniem bardzo naiwne :/

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

radosuaf ja tez nie sprawdzam jakos nagminnie bo mi tez nie bierze oleju ale co jakis czas sobie zerkne na bagnet.W peugeocie 307 tez mi nie bral oleju ale tez sprawdzalem co jakis czas.