Witam kolegów, dziś przy powrocie do domu podczas jazdy silnik schodził mi tylko do 1000obr/min. Co się mogło sypnąć? potencjometr przy pedale gazu?
Witam kolegów, dziś przy powrocie do domu podczas jazdy silnik schodził mi tylko do 1000obr/min. Co się mogło sypnąć? potencjometr przy pedale gazu?
Przepustnica? czyli czyszczenie ewentualnie?. Zrobiło mi sie tak może 2-3 razy podczas jazdy. Po przeciągnięciu, hamowaniu silnikiem nie było poprawy, aż nagle samo ustało. Po czym przejechałem około 10 km i znów 900obr/min. Nie odbywa się to na zasadzie skoków obrotów(falowania) tylko nagła, równa zmiana pracy silnika.
Właśnie tak się złożyło że wtykę zostawiłem w rodzinnym domu. Sprawdzę przepustnicę no a potencjometr dopiero w piątek. Dziwi mnie tylko ta równa praca na tym 1000obr/min, wydaje mi się że potencjometr by falował
![]()
kolego nie sprawdzaj przepustnicy bo jej pod maską u siebie raczej nie zastaniesz. Przyjżał bym się też na twoim miejscu ładowaniu choć jesli nie zapala się lampeczka od ładowania to nie będzie to
dla mnie klapa gasząca to nie przepustnica nie wiem jak dla ciebie. w jtd "przepustnica" działa tylko w momencie gaszenia auta ,więc nieco inaczej niż przepustnica w benzyniaku i na obroty silnika nie ma żadnego wpływu , no może takie że jak się przymknie na chwilke to obrotów nie ma.
Ale fachowiec na forum w temacie o podwyższonych obrotach w jtd musi błysnąć bo ma tajemną wiedzę o przepustnicy w jtd która ma niewiele wspólnego z przepustnicą faktycznie ,ale jakiegoś pomysłu w temacie to już nie znalazł
Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 15-10-2012 o 01:03
Po dzisiejszym odpaleniu na blacie mam choinkę i dziwny dźwięk w okolicach alternatora, więc chyba mam winowajcę owych obrotów. Świeci się poducha, abs, tsp, ręczny i na ics loow batery. więc alrternator dziś wyskoczy z auta i zobaczymy. Sprzęgiełko jednokierunkowe mam więc przy okazji wymienięJaw wybebeszę auto dam znać jak sprawa wygląda.