Napisał
ulkrzyjafry
Dzień dobry, na początku chciał bym się z wami przywitać i pozdrowić, bo jestem tu nowy i Alfe Romeo posiadam też pierwszy raz. Samochód jest piękny i jestem z niego bardzo zadowolony, jednak jest problem i bardzo proszę o pomoc. A więc, po odpaleniu przy zimnym silniku obroty falują nie równomiernie, autem nie da się ruszyć bo gaśnie, kiedy przytrzymam pedał gazu wciśnięty wchodzi na wyższe obroty i utrzymuje je równe. Po zdjęciu nogi z gazu obroty spadają i znowu falują. Tak się dzieje do momentu zagrzania do około 30 do 40 stopni C. Później jest OK i autem można jechać bez problemu, choć czasami przy przyśpieszaniu wydaje się być słabszy i nie wchodzi na obroty jak by go dusiło. Przy zimnym silniku ewidentnie widać jak wraz z falującymi obrotami faluje przepustnica jak by odcinała dopływ powietrza do kolektora ssącego i tym samym powodowała falowanie obrotów. I teraz pytanie, co jest przyczyną? Według AlfaDiag nie ma żadnych związanych z tym błędów Ecu Scan też nic w tym kierunku nie pokazuje obroty falują a wszystko jest OK.
Według programu Vivid Workshop Data na pinach 2 i 6 tej przepustnicy powinno być od 20 do 35 kilo ohm moja pokazuje niecałe 900 ohm. Przy podłączeniu napięcia do 3 i 5 pinu przepustnica normalnie się wychyla i nie wykazuje żadnych zacinań. Po kupnie samochodu wymieniłem lambdę sterującą, była uszkodzona i czujnik temperatury przy termostacie,,części założyłem oryginalne nic to jednak nie dało. Panowie bardzo proszę o pomoc!!! ALFA ROMEO 159 1,8MPI 140KM