Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Świece żarowe - miga kontrolka

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie Świece żarowe - miga kontrolka

Witam mam drobny problem z świecami żarowymi, a dokładniej niedawno zaczęła mi mrugać kontrolka (spiralka), więc zacząłem drążyć.
    zacząłem sprawdzać świece, które z resztą wymieniłem na nowe rok temu. miernik uniwersalny w rękę i ognia. wszystkie świece sprawne opór na wszystkich 1ohm. dalej bezpiecznik sprawdzony, jest ok. dotarłem do przekaźnika odpiąłem jeden kapselek od świecy żarowej, podłączyłem miernik, włączyłem stacyjkę i napięcie się pojawia ok 10sek i komputer odłącza przekaźnik, czyli zachowanie prawidłowe. sprawdzałem nawet możliwość złego kontaktu z którąś świecą i jest ok. pocieszam się tym że świece na pewno się grzeją. irytuje mnie fakt dlaczego ta piekielna kontrolka mruga. Będę wdzięczny za podsunięcie mi jakiejś teorii
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 01-11-2012 o 18:25 Powód: jakies kropki, przecinki?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ta kontrolka odpowiada bodajże jeszcze za podgrzewacz paliwa w filtrze. Najprosciej jak masz fesa to sprawdz jaki wywala błąd.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

udało mi się w końcu odzyskać mój interfejs i jest a dokładniej był błąd P0380 - Obwód grzałki /świecy żarowej - usterka* ale skasowałem go i narazie nie występuje zobaczę co będzie jutro

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

a więc błąd P0380 się powtarza ale przekaźnik działa nawet zrobiłem test fes-em przekaźnik cyka pięknie napięcie jest na świecach myślę że przekaźnik ma jakąś usterkę ale jak się upewnić koszt nowego przekaźnika to ok 370zł nie chciał bym tych pieniędzy wydawać niepotrzebnie

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar RRR
    Mieszka w
    Czarna Sędziszowska
    Auto
    AR 166 2.4 jtd 99r

Domyślnie

a ja sie podepne pod temat, u mnie troszke inna sytulacja (przekrecam kluczyk swiece gasna, zapalam i po jakis 5s pojawia sie kontrolka swiec, po przejechaniu 300m gasnie i juz sie n ie zapala. Dzis pojawilo sie to 1 raz, poczekam zobacze co bedzie dalej (fakt zmieniałem 2 tygodnie temu filtr paliwa na zime...moze to dlatego)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

u mnie problem świec żarowych minął tak sam od siebie ale jak mi wpadnie dodatkowych parę groszy to wymienię go nie chcę mieć któregoś dnia niemiłej sytuacji zimą chociaż moja alfa pali bez świec nawet przy -5^c na dotyk dalej nie sprawdzałem.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    159SW 2.4 QTronic

Domyślnie

Zaczęła i u mnie migać "sprężynka" ;/ Błąd P0380 powraca po skasowaniu. Był też P1612 ale nie wrócił po skasowaniu. Przekaźnik cyka w teście FESa.
    Czy kontrolka miga zarówno przy uwalonej świecy, jak i niesprawnej centralce? Jak się upewnić, czy z centralką wszystko OK?
    Kupuję multimetr i spróbuję posprawdzać świece ale dostęp ciężki u mnie ;/

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jarek72
    Mieszka w
    Podkarpacie
    Auto
    Alfa 159 SW 2.4 Q4 210KM+wirus

Domyślnie

Również u mnie pojawił się dzisiaj w/w problem. Popołudniu godzina 15ta, wsiadłem do AR i jak zwykle po zniknięciu sprężynki odpaliłem samochód. Ruszyłem... po chwili zaczęła mrugać owa sprężynka i pojawił się komunikat na displayu ...pre heating glow plugs not available, który po dłuższej chwili zniknął. Dojechałem do domu, zgasiłem AR i od razu ją odpaliłem i wszystko po staremu, ani sprężynki ani komunikatu. Zobaczę co będzie jutro. Pozdrowiska.