Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Temat: Wysokie spalanie GT 1.9 jtd 150km

Użytkownik Rowerzysta Avatar arquadiusy
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Było GT 3.2 Q2 Jest Giulietta QV i Brera 2.4

Domyślnie Wysokie spalanie GT 1.9 jtd 150km

Witam mam problem Od czasu zakupu mojej alfy mam problem ze spalaniem za chiny nie mogę zejść ze spalaniem poniżej 9l/100km . Dawałem z siebie wszystko ale nic z tego . Spalanie chwilowe na komputerze skacze przy lekkim ruszaniu do 40l/100km . Myślałem że to przepływomierz kupiłem nowy z Boscha z takimi samymi numerami (nie z allegro), nic to nie zmieniło. Sprawdziłem także węże od overbosta do Turbo , była tam jakaś sciepka z ogrodowego weża xD wymieniłem na nowe i także zero rezultatu . Ciśnienie w oponach tak jak katalogowo . Filtr powietrza nówka . Myślę że może jakiś wtrysk lać ale auto ani nie dymi , równo pracuje , zapala bez problemów ( ile kosztuje sprawdzenie wtrysków ? ) Szczerze nie wiem co to może jeszcze być POMÓŻCIE
    Dodam jeszcze mam seryjne 17` na kapciach 215
    Ostatnio edytowane przez arquadiusy ; 23-10-2012 o 22:31

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

ten wynik bierzesz z wyswietlacza? czy jest to wynik po przeliczeniu ilosc wlanych litrów/km

pzd.

Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    ten wynik bierzesz z wyswietlacza? czy jest to wynik po przeliczeniu ilosc wlanych litrów/km

pzd.
    Oczywiście ze po przeliczeniu nalałem bak do pełna przejechałem 100km i obliczyłem ze 9l/100km komputer tak samo wykazuje

- - - Updated - - -

Egr wyczyszczony , przepustnica i całe kanaliki także było tam wszystko zapchane i dalej nic .

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

A nie ma przypadkiem jakichś super ekstra chip boxów zamontowanych?

Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

Nie raczej nie . żadnego boxa pod maską nie widziałem a auto ma nawet lekkiego muła jak na 150km także wątpie żeby było coś grzebane w programie :/

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maciey
    Mieszka w
    Bielsko-Biała / Czaniec
    Auto
    BYŁA: Alfa GT Q2 1.9 JTDm 2008 177KM 372Nm, jest RCZ

Domyślnie

Tak mi się na szybko skojarzyło z EGR. Chwila szukania i wujek Google mówi:

Najczęstszą usterką po stronie EGR bywa właśnie wejście spalin do powietrza w momencie, gdy w ogóle nie powinno ich tam być (np. powyżej 2500 obr/min). Jest to spowodowane np. uszkodzeniem zaworu dozującego spaliny (90% przyczyn), a niekiedy złymi wskazaniami przepływomierza. Piszemy o tym niemal w co drugim wątku.

I to jest przyczyną zwiększonego zużycia paliwa, spadku mocy silnika, szarpania, a nawet nieoczekiwanego gaśnięcia.

Natomiast jeśli EGR jest zaślepiony, to wprowadzone zostaje zakłócenie w proporcji paliwa, powietrza i spalin. Wówczas nie zgadzają się po prostu komputerowi słupki w matrycy wtryskowej. Jest to traktowane jako poważna usterka silnika i w konsekwencji komputer wprowadza po pewnym czasie "tryb awaryjny pracy", czyli celowo zdejmuje za kierowcę nogę z gazu.
    Jednak nie rzutuje to absolutnie na wzrost zużycia paliwa. Wręcz przeciwnie, dawka wtrysku paliwa jest drastycznie zmniejszana, o czym mowa i silnik staje się "mułowaty", itd.

Dlatego radzę przede wszystkim zdiagnozować silnik w teście globalnym przy użyciu "markowego skanera zewnętrznego", ponieważ wysokie zużycie paliwa może być spowodowane np. uszkodzeniem wtryskiwaczy i/lub układu wtryskowego. Również apetyt na paliwo zwiększa silne zapchanie katalizatora i generalnie układu wydechowego, w tym filtra FAP. To tak jakbyśmy po prostu wsadzili kartofla do rury wydechowej i sprawdzili wtedy, ile motor pali.

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Cytat Napisał arquadiusy Zobacz post
    ( ile kosztuje sprawdzenie wtrysków ? )
    to zależy jaką metodą będziesz sprawdzał jeżeli profesjonalnie, komputerowo, itd to tanie rzeczy to to nie są. Na początek polecam test przelewania twryskiwaczy metodą strzykawek. Bierzesz 4 wężyki i 4 duże strzykawki, podłączasz do wtrysków, zapalasz silnik na jałowym biegu i czekasz minutę. Potem odłączasz wszystko i patrzysz w której strzykawce ile jest ropy. Jeżeli w którejś jest więcej niż w pozostałych to znaczy, że ten wtrysk przelewa. Ja robiłem ten test u siebie i wykazało, że wszystkie wtryski chodzą równo. Taki zabieg powinieneś dać radę zrobić sam, jeżeli nie to kazdy mechanik zrobi to za 50 zł, ale moim zdaniem szkoda tych 5 dyszek, bo z łatwością sam to zrobisz.
    Jednak po tym co piszesz wtryski raczej nie są źródłem problemu. Jak sam piszesz auto nie kopci i ładnie zapala. Pierwszymi objawami kończących się wtrysków może być właśnie kopcenie i trudności z odpaleniem.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

za przeproszeniem ale próba przelewowa g!@#o daje - niedawno się przekonałem
    gdybym się nią zasugerował (bo wszystko wg niej było ok), i nie oddał wtryskiwaczy do sprawdzenia
    to do dziś siedziałbym w garażu, szukając dalej przyczyn telepania, nierównej pracy...

tu przede wszystkim trzeba zlogować silnik

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

No to może był problem nieco innej wagi. Mi chodziło o to, czy wtryski nie przelewają w sensie czy któryś z nich nie leje za dużo i wykazało prawidłowo. Ja z tego co się orientuję to nawet zakłady zajmujące się regeneracją wtrysków przeprowadzają takie próby. Nie wiem czy w przypadku takich zakładów jest to sensowne, ale wiem że tak się robi, przynajmniej słyszałem tak

Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

O tym EGRerze szczerze nie pomyślałem że może być on przyczyną spalania . Z tego co mi mechanik mówił to EGR jest prawie nowy bo jest z 2011 roku , ktoś juz go wymieniał . A co by było gdybym odłączył zasilanie od EGR poprostu wypioł tą kostkę to silnik wejdzie w tryb awaryjny ?? i ile kosztuje usunięcie EGR programowo . I czy auto mniej pali w takim trybie