Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: [156] Pomocy!! Wskaźnik temperatury silnika!!

marcin_512
    Gość

Domyślnie [156] Pomocy!! Wskaźnik temperatury silnika!!

Witam!
    Jest to mój pierwszy post na tym forum, bardzo proszę o pomoc.
    Jestem posiadaczem Alfy od kwietnia, super autko i w ogóle. Jednak ma swoje ale.. Otóż chdzii mi o wskaźniki poziomu paliwa i temp silnika. Czy może mi ktoś powiedzieć gdzie znajduje sie ewentualna wtyczka tego wskaźnika i czy w ogóle jest a jeśli jest to czy nie powinna ona być podpięta pod termostat? Dodam ze zegarek działa normalnie, wskaźnik paliwa wariuje jak mu się podoba ale o tym już czytałem ze Alfy tak mają więc nie przejmuję się tym. Co do tego wskaźnika temp to przy włączaniu stacyjki czerwona lampka się zaświeca, ale wskazówka ani drgnie, zupełnie jakby była odłączona... Cały czas w czasie jazdy jest nieruchoma. Co gorsza ostatnio przy wymianie oleju i filtrów wyczaiłem pod maską mały odłączony kabelek z trzema stykami, czy możliwe że to to? Jeśli tak to gdzie go mam z powrotem wpiąć? Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich Alfaholików! :!: :!: :!: :!: :!:

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

witam nowego kolegę!!!

możesz dokładniej napisać w którym miejscu pod maską znalazłeś te wolne przewody i jakiego koloru jest wtyczka? :|?:
    czerwona lampka we wskaźniku temperatury powinna się zaświecić na chwilę po przekręceniu kluczyka i to jest normalne.a jak jest u ciebie?
    możliwe że masz uszkodzony lub odłączony czujnik temperatury.wkręcony jest w obudowę termostatu (pod czarną rurą z przepływomierzem) :!:
    sprawdzałeś profilaktycznie czy wentylator chłodnicy się załącza? :?:

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

marcin_512
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał andro34
    witam nowego kolegę!!!

możesz dokładniej napisać w którym miejscu pod maską znalazłeś te wolne przewody i jakiego koloru jest wtyczka? :|?:
    czerwona lampka we wskaźniku temperatury powinna się zaświecić na chwilę po przekręceniu kluczyka i to jest normalne.a jak jest u ciebie?
    możliwe że masz uszkodzony lub odłączony czujnik temperatury.wkręcony jest w obudowę termostatu (pod czarną rurą z przepływomierzem) :!:
    sprawdzałeś profilaktycznie czy wentylator chłodnicy się załącza? :?:

pozdrawiam!!!
    Ta wtyczka jest w okolicy przepływomierza, koloru zielonego, taka mała. Dokładnie wychodzi spod jego okolic. Wentylator działa normalnie podczas jazdy autem.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

witam!!!właśnie skończyłem szukać u siebie tej zielonej wtyczki,ale nic takiego nie znalazłem. ;//
    wtyczka od czujnika termostatu jest szara i wchodzą do niej trzy przewody (żółty,zielony,niebieski).obudowa termostatu znajduje się dokładnie pod przepływomierzem i jest przykręcona do głowicy,do termostatu dochodzi gruby przewód od chłodnicy.
    wytłumaczyłem to najdokładniej jak mogłem. 8)
    jeśli sam sobie z tym nie poradzisz a raczej na to się zanosi,proponuję ci zasięgnąć porady u dobrego elektryka samochodowego :!:
    pozdrawiam!!! DD

moja druga ulubienica...