Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: 166 zgasła i nie chciała odpalić ani zakręcić

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Mogielnica/koło Grójca
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 jtd 16V

Domyślnie 166 zgasła i nie chciała odpalić ani zakręcić

Posiadam Alfe Romeo 166 3.0 V6 z 1999 roku. Wszystko działało poprawnie, nic nie zapowiadało awarii, przeciągnąłem alfe na dwóch pierwszych biegach a na trójce zaczeła słabnąć, gaz w podłodze i zero reakcji,silnik był już rozgrzny dużo wcześniej) (trochę wcześniej zaczeła szarpać) no i zgasła i nie chciała zapalić, nawet zakręcić nie chciała!! Odpalona z popychu zaczęła głośno chodzić i w końcu tez zgasła. Wyraźnie brakowało prądu bo szyby się słabo zasuwały. Po odpaleniu z popychu spod maski słychać było głośne piszczenie. Akumulator jest ok. Więc nie wiem. Podejrzewam pasek alternatora. PROSZĘ O POMOC , CO JEST GRANE???!!! wspomnę że alfa ma gaz sekwencyjny STAG z kwietnia tego roku.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Nie będe oryginalny ale dobrze Ci radze kolego - jezeli nie chcesz się narażać na NIPOTRZEBNE koszty to trzeba auto podłączyć pod komputer za pomoca kabelka.

O kabelkach jest masa tematów- kupijesz go na allegro, następnie sciagasz bezpłatny program Fiat Ecu Scan i podponasz pod złącze diagnostyczne które masz w okolicach lewego kolana kierowcy- pod kierownica. To tyle.
    Wg mojej opinii zczytanie błędów to podstawa w 166 i dopiero z konkretnymi kodami błędów można dywagować.

Odłącz aku na początek na godzinke+ sprawdz czy jest naładowany- może coś bierze lewy prąd... Ale to takie wróżenie z fusów.
    Oczywiscie niech się koledzy od V6 zagazowanych wypowiedzą najlepiej
    [C

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Wygląda na problem z alternatorem. Miałem w 146 w 1.4Ts podobny problem. W czasie jazdy zaczęła przerywać bo zaczynało brakować prądu na iskrę i w koncu zgasła. U mnie problemem był uszkodzony modół prostowniczy alternatora. Uszkodził się w czasie jazdy i po jakiś paru kilometrach rozładował się akumulator. Chwilowo poradziłem sobie przez jazdę bez świateł nawiewów itp aby dotrzeć do domu.
    Różnica tylko w tym że u mnie sygnalizowało brak ładowania - migała kontrolaka akumulatora. W normalnym trybie (tzn awarii) powinna się palić na stałe ale u mnie powodem migania było to że co druga dioda prostownicza działała więc chwikę było ładowanie chwilkę nie

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Mogielnica/koło Grójca
    Auto

Domyślnie

Dzięki za radę. Kolega znający się w temacie alfy i silników v6 powiedział że objawy wskazują jak najbardziej na pasek alternatora. Koszty są małe jeśli by to było to ale zmartwiło mnie to piszczenie i głośna praca. Nie ukrywam że boję się o silnik. Myślisz że to tylko sprawa elektryki i silnik ok?? Bo jak by się coś stało z rozrządem to raczej ten silnik by zwyczajne odrazu rozwaliło a mimo udało mi się przejechać jeszcze kawałek dosyć spory z awarią.

- - - Updated - - -

no dzięki . Też myślę że alternator.Ale ja za bardzo jazdy kontynuować nie mogłem.

ZBANOWANY Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 2.5V6 CF2 4HP20

Domyślnie

Albo alternator albo słaba masa. Kontrolka braku ładowania (czerwony akumulatorek) zapalona?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Zdejmij koło prawe i zobacz co tam się stało.
    W najgorszym wypadku, jak pasek się zerwie to może się w rozrząd wkręcić...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Mogielnica/koło Grójca
    Auto

Domyślnie

Zawsze Ci się zapali ale jak nie mogę go odpalić to trudno stwierdzić. Po odpaleniu raczej się nie świeciła.

- - - Updated - - -

Nie wszystko tam jest ok. Bez przesady to był by konkretny niefart.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Cytat Napisał DamianM Zobacz post
    objawy wskazują jak najbardziej na pasek alternatora. Koszty są małe jeśli by to było to ale zmartwiło mnie to piszczenie i głośna praca.
    W takim razie nie wszystko jest tam ok chyba....

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Sprawdź alternator. We wszystkich autach grupy Fiata lubią pękać w obudowy alternatora i po jakimś czasie wirnik robi zwarcie do stojana albo wogóle staje .

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Jeśli to ładowanie to jakbyś podpiął naładowany akumulator (pożyczyć pełen albo obecny na prostowniku nabić na full) to powinien zakręcić i odpalić. Tylko jak to pasek wielorowkowy pada to lepiej uważać bo u mnie jak strzelił to poszedł w rozrząd i miałem radosny remont silnika.
    moja była Bella...