Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: 147 Uciekający prąd

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dzejkop
    Mieszka w
    Śrem, Polska
    Auto
    2.0 TS Selespeed

Domyślnie 147 Uciekający prąd

Witam, od jakiegoś czasu użeram się z brakiem prądu w mojej alfie. Z początku stawiałem na alternator, auto trafiło do elektromechanika. Okazało się ze alternator jest ok, akumulator tez. Sprawdzone wszystkie bezpieczniki, wszystko ok.. szukaliśmy dalej, okazało się ze był dosyć spory pobór prądu przez radio i przez noc rozładowywał aku. Po tym doładowałem aku, jeździłem było ok. Po mniej więcej tygodniu-dwóch problem wrócił auto postało jeden dzień nie odpalone i już nie odpaliło z braku prądu :/. Co jeszcze może być przyczyna? Mieliście podobne problemy?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9JTD 140KM

Domyślnie

Może masz gdzieś zwarcie i przez to cały prąd ucieka... musiał byś posprawdzać czy jakaś wiązka nie jest przetarta. Pozdr!

Mieszka w
    Śrem, Polska
    Auto
    2.0 TS Selespeed

Domyślnie

Wiązki zostały wymienione i sprawdzone krotko po zakupie auta, te poprzecierane wymienione na nowe. Wiec to odpada.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Są tylko dwie możliwości:
    Albo w końcu padł akumulator.
    Albo znowu masz gdzieś upływ prądu.
    Moja Bella

Mieszka w
    Śrem, Polska
    Auto
    2.0 TS Selespeed

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Są tylko dwie możliwości:
    Albo w końcu padł akumulator.
    Albo znowu masz gdzieś upływ prądu.
    Tez się zastanawiam nad akumulatorem, ma dopiero 6 miesięcy, ale był często ładowany ostatnimi czasy. Do tego robię male odległości dziennie. Max 10km. Tylko aku tez był testowany, dostałem wyciąg ze akumulator jest w dobrej kondycji ale nie doładowany. Doładowałem prostownikiem i starczyło na trochę ponad tydzien

Użytkownik Świeżak Avatar lucas147GTA
    Mieszka w
    Pabianice/Lodz
    Auto
    alfa romeo 145 BOXER , Giulietta 1.4 MA , Giulietta QV ,Giulietta QV Competizione

Domyślnie

Ja tez obstawialbym akumulator mialem przypadek ze na dziurach oberwala sie cela w srodku zwieralo i rozladowywowalo akumulator .Moja propozycja pozycz od kogos akumulator i zobacz czy problem ustanie

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

a może załatw sobie jakiś większy amperomierz..wypnij bezpieczniki w skrzynce przy akumulatorze i metodą prób i błędów szukaj gdzie i w jakich wartościach ucieka Ci prąd.Jest to trochę czasochłonne i musiałbyś odpalić eLerna ze schematami..jak już znajdziesz wiązkę to dalej w skrzynce bezp. w kabinie możesz wypinać poszczególne bezpieczniki sprawdzając kiedy pobór spadnie.Jeśli jest to na wyłączonej stacyjce to nie jest tych odbiorników aż tak dużo...Pewnie zostanie Ci w końcu jakieś radio lub alarm..i wtedy masz winowajcę

Użytkownik Ogier Avatar malutki
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Miałem u siebie podobny problem, musiałem co 2 dni wymieniać akumulator, na zmianę ładując drugi. Nie chciało mi się wierzyć, że dwa aku zachowują się tak samo Jeżeli auto postało nieruszane na parkingu kilka dni to aku był zdechnięty na amen. Jak jechałem w piątek 100km w trasę i później auto postało do niedzieli w nocy to wszystko było ok, zapalał jak marzenie.

Nie jestem pewny na 100% czy znalazłem rozwiązanie tego problemu u siebie czy "samo się naprawiło", lub zacznie się znowu jak przyjdą niższe temperatury :/

W każdym razie ustanie tego problemu u mnie zbiegło się z wymianą radia na fabryczne i kierownicy na multimedialną. Okazało się, że aby działało BOSE na niefabrycznym radiu poprzedni właściciel podpiął ten szary gruby kabel od wzmacniacza do wiązki z napięciem bezpośrednio. Dało się nawet lekki szum z głośników usłyszeć. Podpiąłem jak ma być i od tamtej pory nie zmieniłem aku ani razu. Ale nie wiem czy to jest możliwe żeby tak rozładowywało akumulator przez samo podpięcie wzmacniacza na lewo :/

Trochę się rozpisałem ale sprawdź czy u Ciebie nie ma jakiś "szemranych" podpięć na lewo przed poprzednika, bo ja już chciałem auto rozbebeszać, a okazało się blisko rozwiązanie

PS nie zaszkodzi też przy okazji przeczyścić klemy na aku

Mieszka w
    Śrem, Polska
    Auto
    2.0 TS Selespeed

Domyślnie

Ostatnim razem problem był w radiu, jakiś kabel tez był źle podpięty i radyjko działało na wyłączonym zapłonie, jak było wyłączone to i tak pobierało prąd żeby nie skasowało ostawień. Teraz radyjko działa tylko na włączonym zapłonie, ale i tak prąd ucieka. Problemy z prądem zaczęły się własnie od wymiany radia na niefabryczne :/ może to w dalszym ciągu radio? Jutro skocze ponownie do elektromechanika i podłączymy radyjko jeszcze inaczej.. tylko jak?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

A co ci się stało z fabrycznym?
    Mało , które nie fabryczne idzie z kierownicy no i są problemy z instalacją.
    Tam już musi zajrzeć kumaty elektronik.
    Moja Bella