Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Doradźcie auto do 16 tysi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Stefan116
    Mieszka w
    Puławy - Pysznica
    Auto
    GT 1300 Junior 1974r.

Domyślnie Doradźcie auto do 16 tysi

Witam
    Zaczynam rozglądać się za autem i jako fanatyk AlfyRomeo nie miał bym problemu z wyborem auta ale jest również kilka aspektów niezależnych odemnie ,
    auto będzie w ciągłym, użytku, średnio jakieś 2,5 tyś km tygodniowo ( około 30 tyś rocznie),
    wielkość nie ma znaczenia ( może być 2 osobowe), musi być wmiare tanie w utrzymaniu( V6 raczej odpada, oraz wersja turbo )
    Za taką kwote można nabyć wiele modeli Alf
    zadbana 155 145/6
    nowsze 156, 166 - obawiam sie o stan auta za takie pieniądze
    GTV, Spider jak wprzypadku 166 i 156
    75 T.Spark 8V - pancerny motor, stosunek spalanie osiągi naprawde na przyzwoitym poziomie ale największa bolączka model 75 skończyli produkować w 1991 roku, czyli najświerzsza będzie miala 17 lat - i 17 letni transaxle do jeźdzania 30 tyś km rocznie jakoś mi to w parze nie idzie
    może boxer? 145 1,7 16V ???
    MOże coś innego z Italii?? Lybra? Kappa Coupe??

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

zależy sporo do czego będizesz używał auta. do częstych przejażdżek, czy tylko dla zabawy, jako drugie auto?

155 kupisz bez problemów, i zostanie ci sporo kasy na upiekszenie auka
    156 z 98 roku też kupisz ale tu trzeba troche włożyć i myśle że kasy było by na styk, podobnie z resztą jak 166
    75 tez ci kasy starczy, ale tu podstawa to dobry mechanik i dobre źródło do części. Auto chyba raczej dla zabawy
    GTV to mało praktyczne auto, za tą cene kupisz ale lepiej żeby było w conajmniej dobrym stanie

taka moja opinia na szybko, aczkolwek nie musicie sie ze mną zgadzać
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

adasco
    Gość

Domyślnie

na szybko, to za 16 tys. nie kupisz auta idealnego. Polecam 156, bo w tej cenie bedzie w znosnym stanie i w miare mloda. Ale licz na powitanie jakies 2-3 tysie wydatkow. Czyli jesli masz tylko 16, szukaj auta za max 13000.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adk
    Mieszka w
    ok. Mińsk Mazowiecki
    Auto
    145 2.0 T.S. QV-style

Domyślnie

A ja proponuje 145/146 z silnikiem JTD, jeżeli dużo będziesz jeździł.
    Względnie oszczędny silnik i wystarczająco dynamiczny.

Za 12 - 13 kółek znajdzeisz taką z 2000 roku

PabloGarage Group
    www.pablogarage.pl
    Mechanika / Renowacja powłoki lakierniczej / Flokowanie
    facebook.com/flokujemy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Uważam podobnie - 145/146 JTD będzie najrozsądniejszym wyborem. Dobry, dynamiczny i oszczędny silnik. Auto dobre do miasta i na trasę (zwłaszcza dla dwóch osób). Za 16 tyś. zł spokojnie kupisz dobry egzemplarz z 2000 r. (czyli jeszcze w miarę młode).
    Ew. można rozejrzeć się za 156 ale tu już kasy może być mało.
    FORZA ITALIA !

Sicilian
    Gość

Domyślnie

A może Fiat Marea, albo Bravo z dobrze znanym JTD? Jesli nie przeszkadza Ci, ze to "tylko" Fiat, a nie czystej krwi Alfa Romeo

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie Re: Doradźcie auto do 16 tysi

moim zdaniem alfy nie nadają się do takiej intensywnej eksploatacji - to są tylko zabawki

szukaj japończyka

ja kupiłem , krajową , sprawdzoną i tak mam z nią kłopot, i nie mogę dojść do ładu (szarpie przy przyspieszaniu), a robię miesięcznie tylko ok 1000km, jak by miała tyle jeździć co piszesz to by się chyba rozpadła.

~rozczarowany DD

natomiast wcześniej Bravą 1.2 16v 2001r w dwa lata zrobiłem prawie 40tys i nic się nie działo (oczywiście wahacze raz i tylne amory)- to jest samochód
    alfa nie dorasta nawet do pięt mojej byłej Bravie
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

tomkap
    Gość

Domyślnie

Ja polecam Opla Vectre. 98 rok kupiony za 9000zł. Za 16000 byłby nówkaBrzydki jak noc w porównani z alfą, ale po kupnie wymieniłem jedynie tarcze i klocki i jak narazie dziwię się, ale sprawuje się jak nowy i tak też wszystko wygląda mimo przebiegu 160000. Nie ma takiego buta jak Alfa, ale normalnie jeżdząc nie zauważa sie tego i jeżdzi sie przyjemnie, bardziej komfortowo. Lecz jeśli ważny jest wygląd, oraz lubisz trochę poszalec za kierownicą to tylko Alfa. Ja kupiłem Alfę za 12000 i wszadziłem może 2000 z czasem na części. Problemy jakieś jednak, jak to we włoskich autkach, mogą czasami wystąpić.

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

ludzie. jakby człowiek chciał opla czy japońca rejestrował by się na forum Alfy? nie róbcie siary! Gdzie wasz patriotyzm? Może odrazu mu napiszcie "nie kupuj alfy"? :roll:

Jeśli nie potraficie komuś polecić Alfy Romeo to najlepiej darujcie sobie ten wątek
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał bobryt
    ludzie. jakby człowiek chciał opla czy japońca rejestrował by się na forum Alfy? nie róbcie siary! Gdzie wasz patriotyzm? Może odrazu mu napiszcie "nie kupuj alfy"? :roll:

Jeśli nie potraficie komuś polecić Alfy Romeo to najlepiej darujcie sobie ten wątek
    A ja myślę, że sam powinien najlepiej wiedziec, czego tak naprawdę chce. Niech przejrzy rynek aut w tym zakresie cenowym, wybierze konkretny model, obejrzy, spróbuje. Prawda jest taka, że samochód, w który _w ogóle_ nie trzeba będzie inwestowac, jest kupic bardzo ciężko. Takie przebiegi wymuszają chyba częstsze naprawy i serwisowanie. Niestety, nikt nie jest w stanie wybrac samochodu za osobę zainteresowaną.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)