Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: nie grzeje świec - pomocy

stelma1000
    Gość

Domyślnie nie grzeje świec - pomocy

Panie Panowie. Wciąż mam problem z grzaniem świec. Świece wymienione, bezpiecznik sprawny podaje prąd, moduł grzania świec sprawny a wciąż po uruchomieniu zapłonu miga mi kontrolka świec i pokazuje komunikat ERROR GLOW PLUG. Gdy podpinam pod komputer to pokazuje błąd modułu grzania świec, kiedy go kasuję to przy następnym uruchomieniu zapłonu znowu mi wyskakuje błąd tego modułu. Sprawdzałem na kilku sprawnych modułach pożyczonych i to samo. Co to może być????

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Nie mam diesla ale słyszałem że jest podgrzewanie filtra paliwa może tam leży problem.
    Moja Bella

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Sebek2442
    Mieszka w
    Mistrzewice
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

Mi również pokazuje sie ten komunikat bo mi ten przekaźnik walnął ale świece grzeją normalnie tylko błąd sie pojawia czasem
    Jesteś pewien że nie grzeją wyjmowałeś i sprawdzałeś ??

stelma1000
    Gość

Domyślnie

nie grzeje bo szybko znika przy uruchomieniu silnik a przy minusowych temp. ciężko odpalić. Wyczytałem gdzieś w necie, że może to być wina czujnika temperatury cieczy. Powiedzcie mi, gdzie go szukać pod maską????

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

A ja zapytam od innej strony. Auto normalnie odpala nie ma problemu. Spręzynka miga. Błędu świec nie wywala jedynie raz pojawił sie błąd centralki grzania.
    Sprawdzać swiece ? czy ten moduł.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Fucel
    Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Jak sprawdziłeś świece, bezpiecznik - zobacz koniecznie w przekaźnik (sterownik) świec żarowych. Ta puszka na prawo od filtra paliwa. Mi już w dwóch JTD-kach broił. Najprostrza metoda na potwierdzenie sprawności to przekręcenie kluczyka do stanu MAR i podejdź do przekaźnika - po kilkunastu sekundach powinieneś usłyszeć pstryknięcie (tyknięcie) z owej puszki. Jeżeli je usłyszysz jest sprawny, jak nie masz źródło problemu.

stelma1000
    Gość

Domyślnie

Oto co mi pokazało po podłączeniu do komputera:

P0380 - Przekaznik plytki, termorozrusznik lub ECU podgrzew
    Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymał bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce nie została aktywowana przez ten błąd.

Przekaźnik, bezpiecznik i świece napewno sprawne. Jestem amatorem nie znającym się dobrze na motoryzacji dlatego pytam bo nie zamierzam płacić ludziom jak frajer.
    co to może być?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Fucel
    Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Kiedyś miałem taką sytuację, że jedna świeca była za słabo wkręcona i komp wyrzucał błąd...

Ciężko tu ocenić powód - ostatecznością są kable, może warto je sprawdzić czyli całą wiązkę. Poza tym już nic więcej nie ma do sprawdzenia.

Użytkownik Embrion Avatar igor128
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD FL

Domyślnie

Cytat Napisał stelma1000 Zobacz post
    Panie Panowie. Wciąż mam problem z grzaniem świec. Świece wymienione, bezpiecznik sprawny podaje prąd, moduł grzania świec sprawny a wciąż po uruchomieniu zapłonu miga mi kontrolka świec i pokazuje komunikat ERROR GLOW PLUG. Gdy podpinam pod komputer to pokazuje błąd modułu grzania świec, kiedy go kasuję to przy następnym uruchomieniu zapłonu znowu mi wyskakuje błąd tego modułu. Sprawdzałem na kilku sprawnych modułach pożyczonych i to samo. Co to może być????
    Słyszałem, że przyczyną może być słaba masa sterownika do świec (albo przełamany kabelek gdzieś), u mnie błąd pojawił się po przepaleniu świecy żarowej, a po wymianie i skasowaniu już pozostał, póki co nie mam czasu walczyć z tym, szczególnie, że świece mi grzeją, ale jak się zabiorę za to i naprawię to napiszę co i jak

Użytkownik Rowerzysta Avatar kezsats
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR GT 3,2 V6 Q2

Domyślnie

Sprawdzić napięcie na świecach, to że przekaznik tyka to jeszcze nie znaczy że moduł grzania świec jest sprawny bo może być wypalony styk w przekazniku
    i nie poda napięcia na świece.