Mam problem chyba z EGR-em przy dodadwaniu gazu (FES pokazuje 1% tak jak by sie nie domykał) auto też nie może rozwinąć pełnej prędkości maksymalnej kończy sie na 182 km/h, VGT (overboost) zacina się? czy może jakieś przewody są nie szczelne?
Mam problem chyba z EGR-em przy dodadwaniu gazu (FES pokazuje 1% tak jak by sie nie domykał) auto też nie może rozwinąć pełnej prędkości maksymalnej kończy sie na 182 km/h, VGT (overboost) zacina się? czy może jakieś przewody są nie szczelne?
Też mam 1% i 0 nigdy nie widziałem, myślę że tym nie musisz się martwić. Za to zrób poprawne/pełne logi to ci ktoś coś więcej powie.
Wstaw: Prędkość, Obroty, Ścieżka potencjometru gazu, overboost, EGR, Powietrze (docelowe, zmierzone), Doładowanie (zmierzone, docelowe).
I wrzuć logi jako arkusz ... nie screen ;/
niedawno mialem ten sam problem z egr-emwyskoczyl blad ( motor control system failure ) i na kompie przy pełnych obrotach 0% do 1 % okazało sie ze elektromagnes siadł , wynieniłem i działa
![]()
Po tym co widać po logach to przy dodaniu gazu on się zamyka, czyli jest ok. Wrzuć logi od "0" obrotów do 3-4k na 3 lub 4 biegu.
Miałem zapchany EGR - wyskakujący MCSF
Na kompie zero błędów od EGR, po wyczyszczeniu nie wrócił.
Ale do sedna - zapchany EGR i powracający MSCF nie wpływał na vmax bo chodziłem nią pod 200 pare km/h
147 powodów do zadowolenia
Mam pytanie - amatora. Jak się zapycha czy nie działa EGR? OK, elektromagnes może być uszkodzony lub tulejki tego trzpienia się zastały przez co elektromagnes nie pracuje jak trzeba - tak? Czy może ten zawór (te dwa talerzyki w środku na osi) mogą nie przylegać i przepuszczać? Tak?
Dziękuję za info.
Masz na pierwszej stronie działu podwieszony obszerny temat o EGRze - tam wszysko jest wyjaśnione
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Przeczytałem juz dawnoWyczyściłem, zaślepiłem,sprawdziłem jak działa (bez kompa na razie) i wszystko OK. I nie rozumiem jakie moga być z EGR problemy - to urządzenie i działanie jest banalnie proste.
Komp może wskazywać otwarcia/zamknięcia zaworu a w rzeczywistości będzie np w połowie uchylony i tylko całkowite zaślepienie pomaga zdiagnozować jego uszkodzenie.
tu macie moje logi nie wiem czy wam coś pomoże jak nie to powiedzcie mi co dokładnie jeszcze zrobic z tymi logami
http://chomikuj.pl/BadCumpel/Dokumenty