Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Dziwny problem z elektryką

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9 JTD 115KM

Angry Dziwny problem z elektryką

Witam

Mam problem z elektryką w mojej AR147 1,9JTD 115km a mianowicie:

Jakiś czas temu zdarzało mi się że nie działały wycieraczki (raz działały a raz nie). Byłem u elektryka i powiedział, że muszę wymienić przełącznik zespolony.
    Wymieniłem więc go na taki
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	123.jpg
Wyświetleń:	407
Rozmiar:	50.7 KB
ID:	78510
    z tym, że w starym (niesprawnym) przełączniku metalowy styk, który zaznaczyłem na czerwono był odgięty w drugą stronę (tak zrobił elektryk i sprawiało to że wycieraczki można było włączyć bez uruchamiania zapłonu.)

Teraz, gdy wymieniłem stary przełącznik na nowy nie odginając tego styka/styku (nie wiem jak jest poprawnie xD) nie mogę uruchomić radia i szyb bez zapłonu i co najdziwniejsze, gdy wciskam na pilocie przycisk otwierania klapy bagażnika migają kierunkowskazy ale klapa się nie otwiera. można ją otworzyć tylko gdy jest włączony zapłon.
    Poza tym z każdym przekręceniem kluczyka kasują się ustawienia radia.

Wcześniej zanim przestały "zawieszać się" wycieraczki wszystko działało jak należy (po wyłączeniu zapłonu mogłem jeszcze przez jakiś czas otwierac/zamykac okna, bez zapłonu mogłem włączyć radio i otworzyć klapę.)

Nie wiem jaka może być przyczyna tego problemu a nie mam zbytnio czasu zeby jechac do elektryka więc proszę was o pomoc

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

,,Teraz, gdy wymieniłem stary przełącznik na nowy nie odginając tego styka/styku (nie wiem jak jest poprawnie xD) nie mogę uruchomić radia i szyb bez zapłonu i co najdziwniejsze, gdy wciskam na pilocie przycisk otwierania klapy bagażnika migają kierunkowskazy ale klapa się nie otwiera. można ją otworzyć tylko gdy jest włączony zapłon.
    Poza tym z każdym przekręceniem kluczyka kasują się ustawienia radia.,,

proponuje tak...spróbuj ściągnąć eLerna i zainstaluj go na kompie. Sprawdź w schematach które z bezpieczników głównych / tych w skrzynce przy akumulatorze / są odpowiedzialne za zasilanie tych obwodów o których piszesz wyżej.Miernik..i sprawdzamy napięcia..aż do bezpieczników wykonawczych..czyli tych pod kierownicą...numery znajdziesz w eLernie.Wszystko to dotyczy zasilania z akumulatora bez użycia stacyjki.Najprawdopodobniej przy zabawach elektryka przepalił się bezpiecznik główny.Te obwody które wymieniłeś ..radio, bagażnik itp. nie mają nic wspólnego z wycieraczkami.A to że wycieraczki można było załączyć bez zapłonu to akurat błąd.Proponuję ,,polatać " po schematach.Jak masz z tym problem to jednak elektryk ...który ma pojęcie o alfie..lub chociaż ma schematy . Sam na pewno możesz sprawdzić bezpieczniki w skrzynce przy akumulatorze.