Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: [156] Biały dym (para ?) wydobywający/a się z maski (pod nią

Izabela
    Gość

Domyślnie [156] Biały dym (para ?) wydobywający/a się z maski (pod nią

Witam, mam pytanko. Rano gdy jadę samochodem wydobywa się z pod maski (tam gdzie tarcza)biała para, ale nie odrazu, tylko po przejechaniu ok 10/15 km, nie wiem czy to różnica temperatur? rano wilgotno, zimno, a tam się wszystko nagrzewa i dlatego paruje? A..a i tak jest tylko rano.dziękuję bardzo

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Spod maski nie powinno się nic wydobywać. Z Twojego opisu wynika, że biała para wydobywa się w okolicach chłodnicy więc wskazywałoby to na wyciek płynu. Jedź z tym pilnie do warsztatu - niech sprawdzą szczelność układu chłodzenia, bo jeżeli wyciek jest duży, możesz mieć problemy na drodze, nie mówiąc już o kosztach naprawy przegrzanego silnika.

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Izabela
    (tam gdzie tarcza)
    Jaka tarcza?

Izabela
    Gość

Domyślnie

wyciek płynu miałam robiony jaies 3 tyg temu. zakładali nowe uszczelki, i jakieś nowe ''wężyki'' A no tarcza alfy ta z przodu pod logo Alfy. nie no... znowu coś się dzieje??. Ale ta para jest tylko rano. poza tym wszytko jest ok włącznie z temperatura płynu chłodzącego.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To, że były niedawno wymieniane elementy gumowe układu chłodzenia nie świadczy jeszcze, że w międzyczasie nie rozszczelniła się chłodnica - ewidentnie świadczy o tym para wydobywająca się w jej okolicach po nagrzaniu silnika. Obserwuj dokładnie i bardzo często poziom płynu w zbiorniczku układu chłodzenia - jeżeli będą ubytki to na pewno gdzieś jest nieszczelność. Najlepiej sprawdzaj ten poziom zawsze przed uruchomieniem zimnego silnika.

Izabela
    Gość

Domyślnie

Oki, dziękuje, a...a i jeszcze jedno pytanko, czy taki uszczelnienie chłodnicy jest drogie?? nie pytam tu o ASO pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Kto uszczelnia chłodnicę?? to jest patent na krótko lepiej kupić nową w jakimś sklepie motoryzacyjnym i masz spokój bo jak ją uszczelnisz to za 2 miechy lub 2 tygodnie będzie znów jakiś wyciek i tak będziesz wydawać kase na uszczelnianie co jakis czas a później podsumowując kupiłabyś za to nową chłodnicę i zalała być może pod korek,takie oszczędności nie są warte moim zdaniem,jak jest nieszczelna to szybko wymień i nie czekaj z tym do zimy.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Niestety muszę Cię zmartwić - jeżeli pocieknie chłodnica to już jej się nie da uszczelnić - trzeba wymienić na nową, albo na używaną ale szczelną. Są, co prawda, dostępne - nawet na stacjach benzynowych - specjalne środki uszczelniające, które się po prostu wlewa lub wsypuje do płynu, ale pomagają one doraźnie i na niewielkie wycieki.

Izabela
    Gość

Domyślnie

o rany...a już tyle wydałam na naprawy a tu znowu kokos , a miało być tak pięknie. a czy tą chłodnicę mogę zrobić w warsztacie czy musze w ASO??? wiem, że głupie pytanie, ale z tego co się naczytałam to lepiej niektóre części tylko w ASO, a co z chłodnicą??

kmito
    Gość

Domyślnie

Słuchaj Izabela ten duchowny co Ci ją sprzedał to się będzie w piekle smażył, że Cię uszczęśliwił takim takim rozjechanym egzemplarzem. :wink:
    Pozdrawiam i powodzenia