Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Sterowanie temperaturą w kabinie.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 150 KM 2008 r.

Domyślnie Sterowanie temperaturą w kabinie.

Mam następujący problem:

Ciężko w mojej AR 147 z klimatronikiem wyregulować temperaturę kabiny. Z problemem nie mogę sobie poradzić już od ponad roku. Przy ustawionym nawiewie centralnie na kierowcę i pasażera w kabinie albo mam zimno, albo gorąco. Generalnie przy spokojnej jeździe mogę ustawić sobie optymalną temperaturę, ale jak przycisnę trochę auto i silnik wejdzie na wyższe obroty to z niewielkim opóźnieniem czuję podmuch gorącego powietrza w kabinie. Kiedy w takiej sytuację obniżę temperaturę nawiewu to leci chłodne powietrze - nie mogę złapać pośrednich temperatur.

Filtry kabinowe wymieniałem kilka tygodni temu - problem bez zmian. Jeden z filtrów (ten od strony kierowcy) był bardzo zasyfiony bo kiedy kupiłem auto i dałem do mechanika żeby przygotował je do dalszego użytkowania to wymienił tylko jeden filtr kabinowy (od strony pasażera) zamiast obu. Ustawianie temperatury na klimatyzacji w lato też działało.

Ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Jakieś pomysły co może być przyczyną, co sprawdzić?

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Dmuchnij mocno w czujnik temperatury wewnętrznej na panelu klimatronika, często jest tak zabrudzony że nie potrafi dobrze odczytać temperatury wewnętrznej i stąd mogą się dziać takie cyrki z temperaturą jak opisujesz. Czujnik jest pod pokrętłem od ustawiania temperatury, w panelu są takie otworki.
    Klimatronik powinien sam sobie ustawiać zadaną temperaturę.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

W weekend będę przy samochodzie to spróbuję. Z tego co pamiętam rzeczywiście jest tam trochę syfu. Próbowałem patyczkiem przepchać same otwory, ale bardzo prawdopodobne że w środku jeszcze jest syf. Spróbuję kompresorem tam podmuchać.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Cytat Napisał SimonV Zobacz post
    Mam następujący problem:

Ciężko w mojej AR 147 z klimatronikiem wyregulować temperaturę kabiny. Z problemem nie mogę sobie poradzić już od ponad roku. Przy ustawionym nawiewie centralnie na kierowcę i pasażera w kabinie albo mam zimno, albo gorąco. Generalnie przy spokojnej jeździe mogę ustawić sobie optymalną temperaturę, ale jak przycisnę trochę auto i silnik wejdzie na wyższe obroty to z niewielkim opóźnieniem czuję podmuch gorącego powietrza w kabinie. Kiedy w takiej sytuację obniżę temperaturę nawiewu to leci chłodne powietrze - nie mogę złapać pośrednich temperatur.

Filtry kabinowe wymieniałem kilka tygodni temu - problem bez zmian. Jeden z filtrów (ten od strony kierowcy) był bardzo zasyfiony bo kiedy kupiłem auto i dałem do mechanika żeby przygotował je do dalszego użytkowania to wymienił tylko jeden filtr kabinowy (od strony pasażera) zamiast obu. Ustawianie temperatury na klimatyzacji w lato też działało.

Ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Jakieś pomysły co może być przyczyną, co sprawdzić?
    2 filtry kabinowe? Pod schowkiem to wymieniłem ale od strony kierowcy to pierwsze słyszę.

Użytkownik Ogier Avatar malutki
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Koledze chodzi o to, że są dwa filtry wkładane jeden za drugim. Oczywiście wkłada się je pod schowkiem ale z racji umiejscowienia można powiedzieć, że jeden jest bliżej kierowcy, a drugi pasażera

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Czyli dobrze rozumiem? 147 po FL ma 2 filtry kabinowe pod schowkiem.Ja wymieniłem tyko 1 a 2 myślałem że będę miał na zapas na drugi sezon.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

w dziale zrób to sam jest instrukcja wymiany - 2 sztuki się wymienia :-)

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

OK, już wymieniłem ten drugi filtr. Ten dopiero był brudny. Może nikt go nie wymieniał bo też nie wiedział jak ja że są dwa
    Ostatnio edytowane przez lutek26 ; 14-04-2013 o 13:19

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

Mam kolejne informacje w temacie: na klimatroniku ustawiam temperature, a na komputerze pokazuje mi calkiem inna temperature zadana - generalnie temperatura zadana na komputerze odpowiada temu co czuc w kabinie, ale nie jest to temperatura ktora chce ustawic. Panel sterowania klimatronik do wymiany?

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

przecież komputer pokazuje temperaturę zewnętrzną...