Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: AR 147 - xenon, wymiana żarówek na normalne ? Możliwe ?

gresko1982
    Gość

Domyślnie AR 147 - xenon, wymiana żarówek na normalne ? Możliwe ?

Witam. Otóż w swojej 147 rzekomo posiadam xenon. Ostatnio usunąłem listwy spryskiwaczy wraz z silniczkami i mam pytanie czy w miejsce żarówek ksenonowych mogę zamontować normalne? Czy lampy te różnia się jakoś oprócz żarówkami? Porównywałem z normalnymi i nie widzę żadnej różnicy, ale mogę się mylić. Czy gdzieś może na lampach jest informacja, że to reflektory ksenonowe - jak tak to gdzie? I czy na przeglądzie się nie doczepią?

Wiem, że jak ich nie zmienię to mogę mieć problem z powodu braku spryskiwaczy, więc pytanie dla mnie dość ważne.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

dlaczego to zmieniasz ?

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Cytat Napisał gresko1982 Zobacz post
    Witam. Otóż w swojej 147 rzekomo posiadam xenon. Ostatnio usunąłem listwy spryskiwaczy wraz z silniczkami i mam pytanie czy w miejsce żarówek ksenonowych mogę zamontować normalne? Czy lampy te różnia się jakoś oprócz żarówkami? Porównywałem z normalnymi i nie widzę żadnej różnicy, ale mogę się mylić. Czy gdzieś może na lampach jest informacja, że to reflektory ksenonowe - jak tak to gdzie? I czy na przeglądzie się nie doczepią?

Wiem, że jak ich nie zmienię to mogę mieć problem z powodu braku spryskiwaczy, więc pytanie dla mnie dość ważne.
    Jeżeli nie widzisz różnicy, może miałeś HID-a a nie firmowe xenony....inaczej mówiąc żarniki pod H7 , bowiem w innym przypadku różnicę nie trudno zauważyć, choćby w gnieździe żarnika (masz regulację wysokości lamp? w wersjach z xenonem jest ona automatyczna, więc nie występuje w kokpicie)
    Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
    Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
    Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV

gresko1982
    Gość

Domyślnie

Mam regulacje świateł w kokpicie. Chodzi mi o samą lampę z przodu, czy jest jakaś różnica w odblaskach i budowie - ewentualnie jakieś nr po czym może poznać diagnosta, że to ksenon? I czy bez problemu mogę włożyć zwykłe żarówki?

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Citroen C5 Tourer 2.0HDi

Domyślnie

fabryczny xenon to rzadkość więc myślę że miałeś zwykłe lampy + hid więc spokojnie możesz wkładać normalne żarówki. sprawę wyjaśniła by fotka tego palnika, który wyjąłeś z lampy. jeśli palnik ma na stałe przytwierdzone dwa długie kabelki (czerwony i czarny) to na 99% jest to hid a nie fabryczny xenon.
    inna sprawa, że fabryczne xenony były na soczewkach. przynajmniej przed liftem czyli 2000-2004
    zobacz sobie tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/sprz..._przed_fl.html
    Ostatnio edytowane przez jendras ; 11-01-2013 o 13:41

michalp99
    Gość

Domyślnie

A nie będzie problemu z centralką?