Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Lakierowanie zderzaków + progi

Awagandro
    Gość

Domyślnie Lakierowanie zderzaków + progi

Witam, chce sie poradzić kogoś kto jest lakiernikiem albo zna sie na rzeczy.

Chce samodzielnie pomalowac zderzaki w mojej Alfie tj 156 98r srebny metalik.
    Chce malowac ponieważ tylki na dole jest zarysowany i na gorze ma potezny odprysk 1 warstwy lakieru i troche odpryskow od kamyków ?

Przedmi zderzak mam przetarty dzieki uprzejmosci pani parkujacej obok mojej alfy- O ZGROZO

Do tego mam progi w pdpryskach na laczeniach i na koncach.

Jakie materialy potrzebuje do malowania(podklady,lakiery,farbe)
    Nie mam pistoletu, a mam mozliwosc nabicia spraya moim lakierem.

Prosze o pomoc

Kosiar
    Gość

Domyślnie

malowanie metalica sprayem to raczej bardzo kiepski pomysł może i lakier będzie taki sam ale po wyschnięciu różnica będzie ogromna

Awagandro
    Gość

Domyślnie

Poprzesz to czyms konkretnym? bo same gadanie nie wiele mi da.
    Oczywiscie spray to bedzie farba tylko przeciez na farbe daje sie lakier...

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Awagandro
    Poprzesz to czyms konkretnym? bo same gadanie nie wiele mi da.
    konkretnie to do srebrnego koloru dobrać odpowiedni odcień to jest nie lada wyczyn najlepiej to zrobić w profesjonalnym zakładzie albo będzie lipa... odcinać się będzie cały element a jak wymalujesz tylko część to tak jak by się ptak na to "zkidał"

Kosiar
    Gość

Domyślnie

sam mam lakier metalic kiedyś chciałem zrobić przy progu poprawkę sprayem ale lakiernik powiedział mi że do malowania lakieru metalic jest potrzebna tak zwana "baza" w sumie nie wiem o co mu chodziło ale jak w fachu jest od 10 to wie o czym mówi , powiedział że profesjonalne dobranie lakieru i malowanie pistoletem będzie dobre i zachowane ze wszelkimi normami natomiast sprayem można sobie zrobić poprawki na matowym lakierze np czerwony niebieski

Arek 146
    Gość

Domyślnie

Panowie spreyem też można pomalowac, kupujemy lakier pod numer i napełniamy nim spreya (w mieszalni to robią). Kolor w metaliku to jest właśnie baza, następnie kupujemy drugi sprey lakier bezbarwny "klar" i nakładamy go na bazę, wtedy wychodzi połysk. Wiadomo że efekt ni będzie taki sam, ale dużo taniej wyjdzie niż u lakiernika

provokator
    Gość

Domyślnie

ale Ty chcesz całe malować czy tylko odpryski? jak całe to daruj sobie, sprayem nie wyjdzie to
    odpryski możesz spróbować) z tego co ostatnio wywiad robiłem po sklepach (malowałem taki skuter) to lakiery które obecnie są w sprzedaży nie wymagają nakładania lakieru bezbarwnego, więc kupujesz puchę z takim nr jak masz na aucie i malujesz wcześniej mozna zmatowić trochę jakimś wodnym i odtłuścić np. benzyną ekstrakcyjną..

co innego jest z lakierami perłowymi, tutaj musisz już iśc do kogoś kto ma mieszalnik i dodać odpowiednią domieszkę perły... a potem bez sprężarki to i tak nie pomalujesz...

ale jak nieduże ryski to jest sens malować? może lepiej kolorowym woskiem zapastować

Awagandro
    Gość

Domyślnie

chcę całe elementy oczywiście. Bylem u doradcy który dorabia lakiery, to mojego lakieru byly 4 odcienie 612/A srebny metalik Powiedzial mi ,że z tego co widzi to ten lakier ma też perłę. i że spraylem popsuje wyglad auta...

wiec dozbieram kaske na lakiernika i zrobię raz a dobrze

dzieki za odpowiedzi pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 09-02-2009 o 15:36 Powód: polskie znaki!!!!!

provokator
    Gość

Domyślnie

no jak całe elementy to lepiej dać do fachowca nawet mając sprężarkę to nie taka prosta sprawa
    nie wiem jak teraz ale chyba coś koło 200-250 zł od elementu krzyczą ;/
    życzę powodzenia)

Kosiar
    Gość

Domyślnie

ja płaciłem 300zł za element w kabinie bezpyłowej i wyszło super