Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: [145] wycieraczki ramiona problem HELP

Maroo_
    Gość

Domyślnie [145] wycieraczki ramiona problem HELP

problem moze banalny ale jakze wkurzajacy...
    chodzi o to ze dzis wymienilem piora wycieraczek bo poprzednie juz konkretne rozmazywaly..
    zalozylem i wszystko pieknie wycieraczka od pasazera zbiera idealnie a od strony kierowcy zostawia na srodku taki roztarty pas...
    cos jakby nie byla odpowiednio docisnieta albo cos i wlasnie z tym mam problem.. macie jakis pomysl jak docisnac to ramie albo co ewentualnie jest nie tak?
    wycieraczka jest ok wiec nie wiem:|

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Jakie masz ramiona - plastikowe czy metalowe? To co opisujesz jest zmorą starszego typu ramion (plastikowych). Wyrabiają się w nich sprężynki i wycieraczka nie dociska.
    FORZA ITALIA !

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław/Kobyla Góra
    Auto
    156 '00 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

To ja się podczepię pod temat.

Zakupiłem wczoraj swoją wymarzoną 145-tkę i mam problem. Już byłem nią w domu i rozleciała się prawa guma od wycieraczki. Wiedziałem że są do wymiany, bo sprzedający mnie o tym poinformował ale nie przypuszczałem że się rozlecą
    Mam teraz problem - jak wymienić te pióra?? Poratujcie mnie! Dni są teraz deszczowe i nie mogę tym autem jeźdźić bo ramię metalowe ślizga mi sie po szybie.

Pióro wymienia się razem z tym metalowym ramieniem???

A może wystarczy że wymienię same gumy? Jest taka możliwość? Jeśli tak to to rozumiem że wtedy zakładam odpowiednio gumę i wsuwam ten metalowy pręt który wyleciał mi z tej starej gumy...?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jeziory/k.Poznania

Domyślnie

Cytat Napisał pavvel

A może wystarczy że wymienię same gumy? Jest taka możliwość? Jeśli tak to to rozumiem że wtedy zakładam odpowiednio gumę i wsuwam ten metalowy pręt który wyleciał mi z tej starej gumy...?
    To jest jedna z możliwości!!

Można też zakupić całe ramiona w ASO ale cena ich jest .....

a mozna też wymienić na TAKIE
    AR 147 1.9 JTD 16V MICHAŁ

Użytkownik Ogier Avatar MICHAL-TBG
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    Bravo 1.4 T-jet

Domyślnie

Wymienia się w całości; koszt jakościowo dobrych Championów po 78 zł za sztukę, tylna 55.

Michał

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław/Kobyla Góra
    Auto
    156 '00 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Dzięki wielkie za odpowiedź!

W takim razie po pracy poszukiwania gumy do wycieraczek.

Ramiona, które mi luis pokazałeś kupię po najbliższym przypływie gotówki. Będzie można przynajmniej stosować normalne pióra.

Jedno pytanko - wiecie jak się ściąga te metalowe ramiona? Spoglądałem jak są mocowane ale nie wiem kompletnie jak je ściągnąć, nigdy tego nie robiłem, nie miałem takiej potrzeby w innych autach.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jeziory/k.Poznania

Domyślnie

w miejscu gdzie ramiona wycieraczek łączą się z podszybiem pod czarnymi koreczkami schowane sa nakrętki (klucz 13) trzeba je odkręcić i emergicznym ruchem pociągnąć do gury i powinno wyjść

Zanim zdejmiesz pamietaj w jakim połozeniu sa ramiona żeby załozyc je spowrotem tak samo!!!
    AR 147 1.9 JTD 16V MICHAŁ

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław/Kobyla Góra
    Auto
    156 '00 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Ok, dzięki za szybką reakcję.

Stwierdziłem, że jak nie dostanę gum do piór do wymienię całość. Wczoraj ten metalowy pręt wysunął mi się w czasie jazdy z gumy i obtarł mi kant maski od strony szyby, bo zanim się kapnąłem co się dzieje wycieraczki zdążyły machnąć parę razy.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Cytat Napisał pavvel
    Ramiona, które mi luis pokazałeś kupię po najbliższym przypływie gotówki. Będzie można przynajmniej stosować normalne pióra.
    Wymień od razu na te. Niedawno też je założyłem i są świetne, doskonale oczyszczają szybę w deszczu. Pamiętaj tylko, że prawa wycieraczka będzie trochę blokować spryskiwacz i trzeba się chwilę pobawić dyszami (można je przestawić cienką igłą).
    FORZA ITALIA !

Arek 146
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pavvel
    Dzięki wielkie za odpowiedź!

W takim razie po pracy poszukiwania gumy do wycieraczek.

Jedno pytanko - wiecie jak się ściąga te metalowe ramiona? Spoglądałem jak są mocowane ale nie wiem kompletnie jak je ściągnąć, nigdy tego nie robiłem, nie miałem takiej potrzeby w innych autach.
    Całe pióra dostaniesz na Lwowskiej w sklepie z częściami do aut włoskich, koszt cos ok. 80zł Firma champion