Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Alfa 166 3.0 v6 lpg

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Sanok
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 v6

Domyślnie Alfa 166 3.0 v6 lpg

Witam serdecznie, potrzebuję sie was poradzić mianowicie posiadam instalacje Landi Renzo, padło mi 3 wtryski tak powiedziano mi w warsztacie, czy jest możliwość zamiany tych wtrysków np na jakieś inne? Przy zakładaniu instalacji we Włoszech troszke zwalili bo zamontowali wtryskiwacze "pod górkę" i olej pogazowy zakleił mi wtryski.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zbrosławice / Gliwice
    Auto
    Kilka

Domyślnie

Wtryski MED w istocie źle to znoszą. Landi Renzo zasadniczo pracuje z trzema rodzajami wtrysków - MED, Keihin i Matrix. Matrixy są z całej trójki najgorsze, Keihiny najlepsze, a to że najczęściej występują MED-y bierze się z tego że MED jest firmą kontrolowaną przez Landi Group. Żeby sterownik optymalnie współpracował z danymi wtryskiwaczami, trzeba jak pamiętam odpowiednio skonfigurować podłączenie jednego z pinów sterownika - domyślnie jest tam podane 5V i taki stan oznacza współpracę z MED-ami. Zwarcie do masy lub niepodpięcie w ogóle oznacza pozostałe typy wtrysków - trzebaby ustalić który stan jakie wtryski oznacza, z pamięci nie powiem.
    Natomiast proponowałbym po prostu wymienić OBIE listwy (6 wtrysków) na nowe - w ten sposób mamy pewność, że nie wystąpią różnice pomiędzy charakterystyką starych i nowych wtryskiwaczy - a następnie przemyśleć taki ich montaż, by dawkowały gaz w dół, nie w górę. Na koniec wystrojenie całości - i jest ok.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia