Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Dziwnie pracujące sprzęgło

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie Dziwnie pracujące sprzęgło

Witam Wszystkich,
    Mam problem ze sprzęgłem a w zasadzie z dziwnie pracującym pedałem sprzęgła.
    Podczas pracy na luzie pedał sprzęgła chodzi bez zarzutów, delikatnie się wciska i odbija. Problem pojawia się podczas jazdy. Przy każdorazowej zmianie biegu na wyższy tzn. z 1 na 2, z 2 na 3, 3 na 4, 4 na 5, 5 na 6 jak wciskam pedał sprzęgła to na ostatnich 5 cm jego skoku czuć pod nogą takie dziwne skokowe działanie. Tak jakby był dywanik podwinięty pod pedałem i blokował, albo jakby nasypać piasku w mechanizm. Nie ma takiego gładkiego ruchu tylko jakby chrobotanie. Sprzęgło samo w sobie natomiast nie ślizga, nie ma żadnych stuków podczas pracy, budą nie telepie przy gaszeniu i odpalaniu silnika, nie ma żadnych "bum" itd. Ogólnie sprzęgło pracuje dobrze tylko problem się pojawia przy zmianie biegów dociskając sprzęgło do samego końca.

Macie pomysły co się mogło stać ?

Jestem pewny, że sprzęgło przed oddaniem do mechanika pracowało prawidłowo ponieważ auto dopiero co kupiłem a na sprzęgło i układ wtryskowy zwracałem szczególną uwagę.

Pozdrawiam,
    Adam
    Ostatnio edytowane przez Iwan87 ; 02-02-2013 o 21:47

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

witam

a na co stało u mechanika?? jaki jest przebieg??
    łozysko oporowe w jtd jest zamontowane na docisku, jesli cos dziwnego dzieje sie z sprzegłem tylko podczas pracy silnika to stawiał bym na to połączenie, mozna posłuchac z kag wydobywaja sie te odgłosy
    dla pewnosci mozna sprawdzić wysprzeglik, ilosc płynu w zbiorniku ukł. hamulcowego, dźwignie wysprzeglika...

pzd.

Auto

Domyślnie

Auto odstawiłem na generalny przegląd po zakupie. Miałem wymieniane masę rzeczy: wahacze, EGR, tarcze z klockami, wszystkie filtry i płyny ( w tym m.in. hamulcowy ), rozrząd itd. Płynu hamulcowego w zbiorniczku jest pod maksimum.
    Przebieg samochodu to 162 tys. km.
    Dzisiaj jeszcze zauważyłem, że problem występuje tylko wtedy kiedy silnik jest nierozgrzany. Alfa jest garażowana więc przebywa w tych 10-15 stopniach na plusie cały czas. Przez pierwsze 5-7 kilometrów sprzęgło pracuje idealnie, żadnych nieprawidłowości w pracy pedału sprzęgła. Problem pojawia się gdy wskazówka od temp. silnika ruszy się cokolwiek od 50 stopni. Wtedy pojawia się to zjawisko, że pedał na ostatnich 5 cm pracy jego skoku działa jakby skokowo, chrobocze.
    Zauważyłem jeszcze, że jak stoję w garażu gdzie jest cicho i zacznę pompować sprzęgłem na wyłączonym silniku to przy gwałtownym wciśnięciu do oporu pedału sprzęgła z pod maski słychać taki tępy stuk. Jakby uderzył gumowym młotkiem w coś metalowego.
    Auto przed oddaniem w ręce mechanika chodziło idealnie. Piszę tutaj oczywiście o pracy sprzęgła.

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

musisz odpowietrzyc sprzegło i sprawdzic ponownie, w tym celu trzeba zdemontowac aku, podniesc podstawe i wtedy zobaczysz wysprzeglik na jego koncu jest odpowietrznik, druga osoba do kabiny i heja...nie zapomnij o dolewaniu nowego plynu.

Auto

Domyślnie

dziękuję george11 za podjęcie tematu i odpowiedź. Jak będę u mechanika przy okazji wymiany czujników PDC to zwrócę mu uwagę na kwestię odpowietrzenia. O wynikach niezwłocznie poinformuję.

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

jak juz bedzie zdemontowane aku to przed odpowietrzeniem sprawdźcie ten dziwny odgłos z kad sie wydobywa

pzd.

Auto

Domyślnie

sprzęgło niby odpowietrzone. Diagnoza serwisu to "nie wiemy co" bo trzeba by ściągać skrzynię żeby obadać sprzęgło i najprawdopodobniej skończy się na wymianie kompletnego sprzęgła z dwumasą. Koszt ok. 3 tys. zł. Szczerze mówiąc to się lekko wk...łem bo tak jak pisałem wcześniej, przed serwisem sprzęgło chodziło idealnie a teraz chodzi do dupy i jeszcze chcą wymieniać komplet bo tak najprościej.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

sprzęgło + dwumas kosztuje ok 1900zł
    skąd te 3 ?

Auto

Domyślnie

Jest to serwis u którego serwisowałem swoje auto firmowe. Byłe ASO Fiata dlatego takie ceny. Nie ulega natomiast wątpliwości, że sprzęgła tam wymieniał nie będę.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mushroom
    Mieszka w
    Wroclaw
    Auto
    Alfa Romeo GT JTD

Domyślnie

Witka, u mnie bylo podobnie jak auto bylo zimne, sprzeglo pracowalo idealnie ale po paru km na miescie pod koniec pedal jakby przeskakiwal a z okolic skrzyni dziwny dzwiek( jak by sprezyna w starym materacu czy cholera wie co) . Jak tylko auto postalo i ostyglo problem znikal ale pojawial sie znowu bardzo szybko zwlaszcza przy jezdzie po miescie.
    U mnie okazalo sie, ze docisk sprzegla jest przegrzany wymiana sprzegla zalatwila sprawe. Jak chcesz to na priv podam tobie numer i opowiem dokladnie jak to u mnie wygladalo.

Pozdrawiam